Federația Română de Handbal a programat pentru luni 6 ianuarie ședința Comisiei Tehnice – Subcomisia Senioare, în cadrul căreia se va da „raportul” cu privire la evoluția naționalei feminine la Mondialul din Japonia. În urma acestei ședințe se va lua, foarte probabil, și o decizie definitivă în privința selecționerului Tomas Ryde, dacă va fi sau nu păstrat pe banca tehnică.
Rezultatele la Campionatul Mondial de la Kumamoto:
Naționala feminină a terminat pe locul 12 la Campionatul Mondial. Dincolo de această poziție, mai tare a durut modul cum naționala s-a prezentat la acest turneu final. România nu a fost mult mai sus nici la Mondialul din 2017, unde s-a clasat pe locul 10, dar diferența dintre Germania și Japonia (națiunile care au organizat ultimele două turnee finale), din punct de vedere al manierei de exprimare, a fost de la cer la pământ.
Imediat după terminarea Campionatului Mondial, Ministerul Tineretului și Sportului a solicitat un raport Federației Române de Handbal. Sigur, forul condus de Alexandru Dedu a motivat evoluțiile slabe prin faptul că jucătoarele de la Corona Brașov au fost suspendate. Ce nu a spus însă Federația Română de Handbal, printre altele? Faptul că România a pierdut Trofeul Carpați în fața Angolei tot cu Tomas Ryde pe banca tehnică.
Faptul că naționala a trăit o altă rușine istorică, la sfârșitul lunii septembrie, când Insulele Feroe a reușit să câștige prima repriză cu 12-11. Tot cu Tomas Ryde pe bancă. Iar la aceste acțiuni au evoluat și jucătoarele de la Corona Brașov. Așadar, au fost semnale evidente că lucrurile nu merg bine cu destul timp înaintea Campionatului Mondial.
Niciodată în istoria de aproape 70 de ani, nu s-a întâmplat ca naționala feminină să piardă trei jocuri la cel puțin 12 goluri diferență. Dincolo de maniera de joc, deranjante au fost și alte lucruri. Cum ar fi faptul că Tomas Ryde nu a fost la ultimul antrenament înaintea jocului cu Suedia, decisiv pentru a mai prinde Top 8. Este ca și cum un tehnician român ar fi pregătit Suedia și nu s-ar fi prezentat la ultimul antrenament înaintea unui joc cu prima reprezentativă a României.
Apoi, ar mai fi pierdut și meciul la 12 goluri diferență! Oare suedezii ar fi acceptat situația la fel de senin cu a acceptat-o federația de la București? Sau un exemplu și mai bun este Adrian Vasile, „principalul” de la CSM București. El a jucat cu Muntenegru împotriva României la Mondialul de la Kumamoto. Vă imaginați, oare, cum ar fi interpretat federația de la Podgorica faptul că antrenorul român nu s-ar fi prezentat la ultima ședință de pregătire înaintea confruntării cu reprezentativa României?
Apoi, în cultura handbalului românesc, nu s-a întâmplat niciodată ca un antrenor aflat la echipa națională să-și ia și soția la servici. Poate că la nordici o fi altă practică, deși nu au fost semnalate astfel de practici la Thorir Hergeirsson, Jan Pytlick, etc. Cu certitudine, însă, nu s-a pomenit vreodată ca un antrenor român să plece la un Mondial sau un European cu soția.
Chiar la terminarea turneului final din Japonia, președintele Alexandru Dedu l-a reconfirmat pe Tomas Ryde în funcție. Reacțiile în handbalul românesc au fost însă vehemente. Majoritatea antrenorilor care s-au exprimat public au dat de înțeles că naționala are șanse minime să-și atingă obiectivul cu actualul selecționer.
Nu a existat niciun moment în care Tomas Ryde să fi oferit vreo siguranță că lucrurile vor putea sta diferit la turneul preolimpic de la Podgorica, unde oricum șansele de a ajunge la Jocurile Olimpice au devenit mici. Concluzia generală este că România are nevoie și de „un antrenor”, nu numai de un psiholog.
La câteva zile după ce Mondialul de la Kumamoto s-a încheiat, Alexandru Dedu și-a mai nuanțat declarațiile în privința selecționerului Tomas Ryde, conform Telekom Sport: „O să fie o decizie pe care o vom lua în urma Comisiei Tehnice. (A fost o dezamăgire Ryde la acest Campionat Mondial?) Mă feresc să vorbesc despre persoane, eu vorbesc despre echipă în general. În condiţiile date, ieşirea din grupe este absolut meritorie, eu personal sunt uşor dezamăgit de finalul de Campionat Mondial, unde nu cred că a fost o relaxare, ci s-au depus armele mult prea devreme”.
Comisia Tehnică se va reuni luni, iar Tomas Ryde va trebui să-i „convingă”, așadar, pe antrenorii din Liga Națională că tot ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial a fost un accident. De asemenea, că lucrurile pot fi mai bune la turneul preolimpic de la Podgorica din 20-22 martie, decisiv pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Acolo, România va trebuie să depășească țara gazdă sau Norvegia.
Cam greu de crezut că Ryde îi mai poate convinge pe antrenori, când la ședința de la Cluj din octombrie 2019, toți tehnicienii au spus că Laura Chiper este pe locul 1, 2 și 3 pe postul de extremă dreapta, iar Ryde a lăsat-o acasă pe handbalista de la CSM București.
Cam greu de crezut după ce selecționerul s-a încăpățânat să facă un lot cu multe rezerve la cluburi pentru Campionatul Mondial.
Cam greu de crezut după ce Ryde a declarat despre Lorena Ostase, la finalul partidei România – Ungaria: „Poate că nimeni nu va aminti de ea după acest meci, dar a făcut o treabă a naibii de bună când am jucat cu 7 în atac, cu doi pivoți. Cum a gestionat acest meci, la vârsta ei și la lipsa ei de experiență, e uluitor. Cred că la Slatina ea n-a jucat niciodată într-un asemenea mod”. Ori Lorena Ostase este liderul echipei la Slatina, a jucat meci de meci atac și apărare. Mai mult, selecționerul a vrut să o lase, la rândul ei, acasă, fiind „salvată” tot de antrenorii din Liga Națională. Așadar, cunoaște sau tot fondul de jucătoare din România, ce joacă, cum joacă și cât joacă fiecare?
Așadar, ședința de luni de la București este ca o răspântie de drumuri pentru echipa națională, care încă mai are șanse, chiar dacă sunt mici, să mai prindă Jocurile Olimpice de la Tokyo. Bineînțeles, decizia finală în privința lui Tomas Ryde este tot la președintele Alexandru Dedu!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER