Cosmin Radu este căpitanul primei reprezentative de polo a României pentru care a jucat în 455 de meciuri și a marcat peste 800 de goluri. Este cel mai selecționat jucător din istorie și al doilea marcator all-time, după Vlad Hagiu. A jucat 110 de minute la recentul Campionat European unde tricolorii au terminat pe poziția a 11-a din 16 competitoare, având 10 reușite din 20 de șuturi trase spre poarta adversă. Legitimat în Croația, la HAVK Mladost, sportivul de 1,93 și 103 kilograme ne-a acordat un scurt interviu în care ne-a vorbit despre turneu preolimpic, despre diferența dintre polo-ul croat și cel românesc, dar și despre planurile de viitor. Marele său vis: încă o ediție de Jocuri Olimpice după cea din 2012.
Prosport: Este echitabil acest loc 11 reușit la Budapesta? Cosmin Radu: Eu cred că da. La ce condiții, la nivelul la care suntem, cred că e o clasare onorabilă. La fel ca la Europeanul trecut. Gândul nostru este, totuși, către turneul preolimpic, unde avem o șansă deși ne vom duela cu multe echipe bune.
Cine va fi acolo? Croația, Muntenegru, Rusia, Germania și Olanda, printre altele. Dar avem șansa noastră și trebuie să ne-o jucăm. Avem potențial să mergem la Olimpiadă și ar fi extraordinar să reușim această performanță.
Mulți spuneau că meciul cu Turcia, 20-3, ar fi fost ultimul la națională. Că te retragi… Nu incă! După Olimpiadă… (râde) Sau după turneul preolimpic dacă nu ne calificăm. Îmi ajunge și mie după atâția ani în bazin pentru prima reprezntativă. La nivel de club, aș mai dori să joc încă un sezon din vară.
Te faci antrenor apoi? Sau ce îți dorești? Nu știu dacă mă mai tentează ideea de a fi antrenor. Am jucat mult în străinătate și am înțeles cum alte țări scot sportivi de mare valoare, poloiști de succes. Totul ține de strategie și organizare. Motiv pentru care mă gândesc să candidez la Federația Română de Polo în 2021. Analizez deocamdată, nu știu ce va fi până atunci. Se pot întâmpla multe, nu știu exact să spun că așa va fi.
De ce suntem unde suntem cu polo? Dacă nu investești, nu ai cum să ai rezultate. e simplu! Apoi cred că marea noastră problemă e lipsa antrenorilor de la copii și juniori. În București sunt trei bazine de polo, cu Floreasca 4. Am avea unde, chiar dacă totuși sunt puține, dar nu dispunem de antrenori. Unde să-i găsim dacă nu sunt? Poate trebuie căutați, chiar n-am idee și nici nu e treaba. Dar constat.
De ce Croația, unde tu activezi, e înaintea noastră la toate sporturile de echipă? Au o strategie clară și nimic nu e întâmplător. Ei vor să scoată campioni și asta fac. Bravo lor! Eu am și cetățenie croată pentru că aici e regula cu trei străini și altfel nu puteam juca la echipa care mă transferase. M-au presat inclusiv să joc pentru naționala lor, dar am refuzat elegant.
Nu te-au motivat financiar îndeajuns? N-am ajuns pînă la bani că nu m-au putut convinge. România e țara mea și punct. La polo nu e ca la fotbal să nu poți juca pentru o altă națională dacă ai bifat deja una, o poți face după un an de inacitivitate la nivel interțări. N-a fost cazul și sunt foarte împăcat cu decizia luată. Deocamdată, mă gîndesc la tunreul preolimpic și la șansa pe care o avem la final de martie.
România a încheiat competiţia pe locul 11, după 20-3 cu Turcia, în meciul de clasament final. Rezultatele complete ale României la CE de la Budapesta sunt: 8-9 cu Olanda, 7-15 cu Serbia, 11-10 cu Rusia (în grupa B), 7-14 cu Grecia (baraj pentru sferturi), 10-15 cu Germania (locurile 9-12) şi 20-3 cu Turcia (locurile 11-12).
Sursa foto: www.h2opolo.ro
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER