S-a decis! Echipa națională va fi arbitrată din sezonul viitor al Rugby Europe Championship, eșalonul doi al sportului cu balonul oval, cu tehnologie video. În ultima ședință a Rugby Europe, vinerea trecută, s-a decis ca TMO (Television Match Official) – omologul VAR din fotbal – să fie introdus și la partidele din această competiție începând cu 2021.
De asemenea, va fi implementat și sistemul HIA (Head Injury Assessment), care va permite unui oficial să facă un control asupra unui jucător comoționat în urma unei lovituri din timpul jocului care să-l anunțe pe arbitru central dacă acesta poate continua sau nu jocul. Pentru a avea sistem TMO e nevoe de minimum 8 camere care să transmită meciul respectiv.
Decizia luată de Rugby Europe prevede obligativitatea implementării acestor două sisteme pentru ediția 2021-2022, criteriu de calificare la Cupa Mondială din 2023. Conform noilor reguli, primele două echipe din clasament se califică direct, față de una până acum, iar a treia va merge la baraj.
Rugbiștii din naționalele României și Spaniei s-au bătut într-un club de noapte! Bodyguarzii au folosit spray lacrimogen. Care e reacția federației
România a avut de suferit în ultimii din cauza erorilor de arbitraj și a solicitat, în nenumărate rânduri, introducerea tehnologiei video. Și Georgia s-a raliat punctului de vedere al „stejarilor”, invocând faptul că la Six Nations, unde este acest sistem încă din 2007, nu sunt greșeli de arbitraj. Competiția Rugby Europe Championship a fost în ultimii ani în centrul unor scandaluri legate de arbitraje și a naturalizărilor suspecte a unor rugbiști din cauza unor preveri confuze ale regulamentului impus de Rugby Europe.
România va juca meciurile de acasă, din 2021, pe terenul Arcul de Triumf, care se află în acest moment în construcție, dar care va fi, din punct de vedere tehnologic, la cele mai înalte standarde și va oferi toate condițiile pentru TMO și HIA. De asemenea, Georgia și Rusia au arene aproape identice. Cele mai mari probleme vor fi pentru Spania, Portugalia și Belgia, care folosesc stadioane vechi. Mai mult ca sigur, cele trei vor folosi alte arene pentru disputarea meciurilor de acasă.
Sistemul HIA (Head Injury Assessment) este ceva mai nou. La Six Nations, jucătorii pot fi trimiși de pe teren pentru ceea ce este cunoscut sub numele de evaluare a prejudiciului medical în urma unei lovituri la cap.
Asta înseamnă o serie de controale utilizate în rugby-ul de elită pentru a determina dacă un sportiv suferă de o accidentare în zona capului și este testat rapid dacă poate să se întoarcă sau nu pe terenul de joc. România dispune deja de trei persoane care pot oficia în acest sistem, având calificare „Educator World Rugby”. Numele lor sunt Alin Popescu, Ilie Vlad și Dan Wanya. HIA este prezent deja în campionatul intern. E nevoie de doi doctori la fiecare meci: unul care să evalueze accidengtarea ș ialtul care să execute pe gazon protocolul de exerciții pentru lovitura la cap.
Diferența TMO-VAR constă în faptul că la rugby arbitrul privește fazele controversate pe un ecran uriaș alături de spectatori, pe când la fotbal arbitrul merge la marginea terenului unde urmărește pe un monitor desfășurarea acțiunilor din teren.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER