Handbalul românesc nu a avut liniște în ultima perioadă, iar scandalul declanșat săptămâna trecută prin decizia care a lovit direct în clubul Dinamo, calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor, doar a amplificat nemulțumirile. Președintele Alexandru Dedu este vehement contestat azi și nu doar după acțiunea de săptămâna trecută, catalogată de mulți drept un război personal și o răzbunare. Acordarea unui vot de neîncredere actualului Consiliul de Administrație devine un subiect de dezbatere în handbalul românesc. Deocamdată, Federația Română de Handbal s-a împotrivit unei astfel de acțiuni.
În urmă cu ceva timp, Sorin Dinu a solicitat secretarului general Cristina Vărzaru să-i elibereze o copie a tabelului cu delegații structurilor sportive care au participat la ultima Adunarea Generală a FRH. Cererea a fost motivată prin invocarea unor dispoziții din Statutul FR de Handbal, care reglementează posibilitatea convocării unei Adunări Generale Extraordinare „printr-o moțiune de neîncredere în activitatea Consiliului de Administrație, semnată de cel puțin 50% din delegații cu drept de vot care au participat la ultima Adunare Generală”.
Întrucât secretarul general nu a dat curs acestei solicitări timp de mai multe luni, Sorin Dinu a solicitat și sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, luând în considerare responsabilitatea de control pe care instituția o are cu privire la respectarea de către FRH a dispozițiilor legale în vigoare și a prevederilor cuprinse în Statutul propriu.
Ministerul, sub semnătura ministrului Ionuț Stroe, a refuzat însă această solicitare, motivând că FRH a informat că pe rolul Tribunalului București se află două litigii între vicepreședintele forului și federație.
Primul litigiu era dosarul având ca obiect înscrierea în Registrul federațiilor a modificărilor la Statut, în care acțiunea FRH fusese deja respinsă și al doilea dosar are ca obiect acțiunea prin care FRH solicită stabilirea de către instanță a versiunii de Statut aplicabilă membrilor afiliați și a datei de intrare ăn vigoare față de aceștia. Miza acestei acțiuni era faptul că în noul Statut nu mai există posibilitatea convocării unei adunări generale care să voteze o motiune de neîncredere în activitatea Consiliului de Administrație.
În concluzie, convocarea unei Adunări Generale Extraordinare, care să se pronunțe asupra unei moțiuni de neîncredere în activitatea actualului Consiliu de Administrație, a fost întrucât președintele Dedu nu își dorește să ajungă la „popor”.
Nimic nu împiedică însă structurile sportive afiliate să formuleze o solicitare de completare a ordinii de zi a adunării generale din 10 aprilie cu un punct care să aibă drept obiect „acordarea unui vot de încredere/neîncredere în activitatea actualului Consiliu de Administrație.
Ce se întâmplă, totuși, dacă acest Consiliu de Administrație primește un vot de neîncredere? În Statut nu este prevăzută o procedură de urmat în acest caz. În mod normal însă, dacă acest organ de conducere al FR de Handbal nu ar mai avea susținerea structurilor afiliate care l-au votat în 2018, membrii săi ar trebui să fie considerați demiși de adunarea generală, inclusiv președintele FR de Handbal. Adică la „pachet”, așa cum au fost adoptate și ultimele măsuri la ședința din 25 februarie.
La alegerile din 2018, Alexandru Dedu a câștigat bătălia pentru fotoliul de președinte cu Narcisa Lecușanu pentru un singur vot, 100-99. Politicul a avut un rol însemnat, mai multe cluburi fiind reprezentate la Adunarea Generală de principalii conducători, pentru a se asigura că voturile se vor duce către actualul președinte.
Cazul „Dinamo” este doar vârful Aisbergului după tot ce s-a întâmplat în ultimii ani în handbalul românesc, dominat de scandaluri și interese personale, motiv pentru care au și stârnit această intenție de acordare a unui vot de neîncredere actualului Consiliu de Administrație.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER