Sindicatul Handbaliștilor din România (SHR) s-a autosesizat după ultima decizie a Federației Române de Handbal, de a limita numărul jucătărilor extracomunitari. Decizia este considerată injustă și discriminatorie. SHR, prin vocea lui Viorel Mazilu (secretar general), indică faptul că problemele reale ale handbalului românesc sunt cu totul altele și a venit cu un exemplu cât se poate de edificator.
Viorel Mazilu a punctat faptul că prin decizia luată de Consiliul de Administrație, în urmă cu o săptămână, cluburile din România vor fi clar dezavantajate în competițiile europene.
„Ținând cont de recenta decizie a FR de Handbal prin care s-a introdus norma restricțiilor, SHR consideră că este o măsură injustă și discriminatorie. Pe deasupra, atinge și principiile unei competiții corecte, la care cluburile românești participă pe plan european. Din informațiile de care dispunem, EHF nu restricționează cluburile participante în ceea ce privește apartenența, naționalitatea lor. Cluburile românești au un handbicap din start în competițiile europene. În ceea ce ne privește, noi am sesizat instituțiile responsabile, atât pe plan național, cât și european”, a prezentat Viorel Mazilu punctul de vedere al SHR.
Oficialul a precizat apoi că această speță poate fi clarificată doar de membrii afiliați ai FR de Handbal: „Lucrurile au o rezolvare dacă membrii afiliați vor înțelege că FRH le aparține, că FRH nu este o structură care să aparțină unui grup restrâns de indivizi. Puterea de a amenda deciziile FRH stă în mâna cluburilor afiliate. SHR este solidar cu toți sportivii ca urmare a acestei decizii, care pot fi afectați în executarea contractelor. Vom continua să facem toate demersurile pe care le avem la îndemână pentru a proteja drepturile la muncă a sportivilor indiferent de naționalitate”.
Viorel Mazilu este și antrenor lan copii și juniori și în mod normal decizia Federației privind restricționarea jucătorilor extracomunitari ar trebui să-l bucure. Dar problemele reale ale handgbalului românesc sunt, de fapt, altele, după cum a susținut reprezentantul SHR: „În momentul de față mă ocup și de creșterea și formarea viitorilor handbaliști. Dar această decizie nu are niciun efect benefic asupra prezentului și viitorului handbalului românesc. Pentru a reclădi handbalul în România ca fenomen sportiv, este nevoie să stimulezi atragerea copiilor spre această ramură sportivă, cât și ajutorul oferit cluburilor sportive. Am să vă dau și un exemplu: La nivelul de vârstă 14-16 ani masculin, la o populație de aprope 3 milioane de locuitori în București, mai practică acest sport 75 de copii! Problema federației este că vin jucătorii extracomunitari în România, iar copiii nu au unde să joace? Sau problema este, de fapt, alta? Din păcate, orgoliile și meschinăriile unor persoane nu fac altceva decât să ajungem în lumea a treia la orice disciplină sportivă. Ardeți pasiunile și luați-o de la ZERO, acolo este cea mai mare problemă. Lăsați cluburile să își facă propria strategie, în funcție de bugetele pe care le au. Din câte știu eu, cluburile plătesc la federație și nu invers”.
Dinamo București este clubul cel mai afectat de decizia FR de Handbal, având opt jucători extracomunitari. Toate cele 27 de cluburi din Liga Națională au înaintat la uniso niște propuneri în Consiliul de Administrație, dar Dedu & Co au luat o decizie care a mulțumit mai multe cluburi, dar în același timp a lovit în Dinamo, echipă care s-a calificat între cele mai bune 14 cluburi ale Europei în acest sezon la masculin!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER