Jan Åge Fjørtoft, fostul atacant al Norvegiei: „Suntem privilegiați pentru că avem fondul suveran cu bani din petrol, dar problemele economice vor dura mult mai mult decât COVID-19!” | EXCLUSIV

Jan Åge Fjørtoft, fostul atacant al Norvegiei: „Suntem privilegiați pentru că avem fondul suveran cu bani din petrol, dar problemele economice vor dura mult mai mult decât COVID-19!” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Jan Åge Fjørtof, atacant legendar al naționalei Norvegiei, ajuns acum la 53 de ani, a acceptat să discute în exclusivitate cu ProSport despre probleme mondiale cauzate de pandemia COVID-19, meciul pe care România trebuie să îl joace cu Islanda, dar și secretele noii senzații a fotbalului norvegian, Erling Haaland.

După ce s-a lăsat de fotbal, Fjørtof a început o carieră în media. Acesta a lucrat atât ca analist TV pentru SKY Germania, dar și pentru posturi din țara sa, iar în ultimii ani a fost reporter TV la meciurile din Liga Campionilor. Cel mai recent episod care l-a făcut să reapară în atenția iubitorilor fotbalului a fost imediat după finala din sezonul trecut de Liga campionilor, câștigată de Liverpool. Atunci, fostul atacant al naționalei Norvegiei i-a luat un interviu lui Juergen Klopp, moment în care tehnicianul cormoranilor a începuet să cânte. Clipul cu cei doi a devenit viral.

11 echipe a bifat Fjørtoft în carieră: IL Hødd, HamKam, Lillestrøm, Rapid Viena, Swindon Town, Middlesbrough, Sheffield United, Barnsley, Eintracht Frankfurt, Stabæk și Lillestrøm

PROSPORT: Domnule Fjortoft, ce mai faceți?

Jan Åge Fjørtof: Mă pregătesc să ies la jogging. De abia am terminat cele două săptămâni de carantină pentru că am fost la meciul din Liga Campionilor, PSG – Dortmund. Chiar dacă a fost cu porțile închise, tot a trebuit să stau în carantină. 

PSP: Cum este situația în Norvegia?

JF: De două săptămâni și jumătate s-au închis școlile, evenimentele culturale și cele sportive. Statul încearcă să testeze cât mai mulți cetățeni cu putință. Momentan cifrele statistice sunt bune, dar nu asta contează. Noi încercăm să verificăm cât mai mulți oameni și sperăm să trecem cu bine de primul val. Adică să avem condiții în spitale, paturi suficiente și ce mai e nevoie pentru toată lumea.

PSP: Populația este panicată?

JF: Nu, deloc. Suntem bine organizați. Guvernul a transmis foarte clar ce este permis și ce nu în această perioadă, iar cetățenii țin cont. Se pare că într-un timp foarte scurt oamenii și-au schimbat stilul de viață. Sunt plăcut surprins de cât de bine ne-am adaptat într-un timp foarte scurt.

”PSG – Dortmund s-a jucat cu porțile închise, dar la stadion erau 5.000 de oameni!”

PSP: Cu fotbalul din Norvegia ce se întâmplă?

JF: Am procedat și noi așa cum au făcut și celelalte state, am suspendat pentru moment competițiile. Cred că așa este cel mai bine. Oricum, la noi campionatul e puțin diferit față de restul țărilor europene. Începem undeva prin aprilie și terminăm sezonul în noiembrie. Am amânat și noi startul campionatului și vom vedea când vom putea să începem. Important este ca toate țările să își ducă competițiile la final, indiferent când se reiau. Asta nu vom hotărî, noi, cei care tot vorbim despre fotbal, ci guvernele și acest virus care a venit peste noi. Din păcate nu știm cât va sta acest virus.

PSP: Belarus și Nicaragua refuză să își suspende competițiile, se joacă în continuare fotbal acolo. Cum vi se pare această decizie?

JF: Ce să vă spun? Eu am mai glumit la mine în Norvegia și am spus că avem cinci milioane de specialiști la fotbal. Așa e și cu pandemia de coronavirus acum.Toată lumea se pricepe! Ce pot să îți spun este că eu susțin total deciziile luate de statul nostru.

PSP: Cum vi se pare varianta de a reporni fotbalul mai repede cu condiția să se joace fără spectatori?

JF: E o variantă, dar există dificultăți.

PSP: De ce?

JF: Vă dau cel mai recent exemplu, meciul la care am fost, PSG – Dortmund. S-a jucat cu porțile închise, însă la poarta stadionului au fost 5.000 de suporteri. Dacă se întâmplă așa ceva, e cam același lucru! Virusul se extinde! Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă Dortmund ar juca cu Shalke. În mod normal sunt peste 80.000 de fani la stadion. Dintre aceștia, câți credeți că ar rezista să nu vină măcar în jurul stadionului? Deși la prima vedere pare o soluție, nu e deloc o decizie ușor de luat!

20 de goluri în 71 de meciuri a marcat Fjørtoft pentru prima reprezentativă a Norvegiei

PSP: Cât de mult va fi afectat fotbalul mondial de aceste pauză?

JF: În primul rând, cel mai important lucru pe care vreau să îl spun este că sportul trebuie să arate societății că face parte din societate! Problemele noastre nu sunt mari față de problema locurilor de muncă sau de ce trăiesc oamenii care își pierd persoanele dragi. Ar trebui să ne poziționăm corect în societatea în care trăim și să nu facem o tragedie din stoparea fotbalului. Ca să îți răspund la întrebarea ta, fotbalul nu va fi foarte afectat dacă te referi la performanțe sportive. Toată lumea ia o pauză! O echipă din Anglia dacă va juca cu una din Spania va fi la același nivel de pregătire. Se pot face antrenamente utile și acasă, chiar dacă nu e ca într-un grup organizat, dar toți vor fi la același nivel. De asta am fost puțin dezamăgit de întârzierea cu care IOC a luat decizia amânării Jocurilor Olimpice. Unii dintre sportivi sunt deja calificați, alții nu și urmau calificări. Nu era fair. Acum e totul corect, deși repet, decizia a fost luată târziu. 

”Islanda nu mai are forța de altădată!Sper ca România să redevină o forță a fotbalului!”

PSP: Cum va fi afectată Liga Campionilor?

JF: Cred că am putea să vedem o finală în luna iulie. UEFA a spus că vom duce la final competiția. Oricum, cred că cel mai important este ca ligile interne să își termine sezoanele. Campionatele interne sunt competițiile cele mai importante și sunt strâns legate de cele europene. Mai important și decât Liga Campionilor, cu toate că iubesc și lucrez în această competiție, trebuie să primeze campionatele interne. Poate Liga Campionilor să fie finalizată cu un turneu de o săptămână în Turcia, poate fi o variantă. În acest moment, sunt toate variantele pe masă. Oricum, chiar dacă trebuie să așteptăm până în august, trebuie să terminăm sezonul. 

PSP: România are de jucat un baraj important cu Islanda pentru a spera la Euro. Cum vedeți această întâlnire? Partida a fost amânată de pe 26 martie pe 4 iunie și din nou acum pentru luna septembrie.

JF: E firească mutarea acestor partide pentru că trebuie eliberat spațiu pentru meciurile din campionatele interne. Și Norvegia trebuia să joace cu Serbia, dar s-a amânat jocul. Cât despre meciul vostru cu Islanda, cred că e o partidă deschisă oricărui rezultat. Islanda nu mai are forța de altădată, iar România pe care am urmărit-o în grupa de calificare pentru Euro, mai are și ea de lucrat. Aveți jucători de calitate, asta este clar. I-ați avut întotdeauna! Eu am fost mereu un fan al naționalei voastre, în special în anii 90. Îmi plăceau foarte mult jucătorii de atunci. Cu toate că e normal să țin cu țările nordice, mi-aș dori foarte mult ca România să revină în fotbal ca o forță așa cum a fost odată. Pentru asta, trebuie să aveți mare grijă în dezvoltarea jucătorilor tineri. La fel trebuie să procedăm și noi.

PSP: În România mulți oameni vor intra în somaj tehnic și vor fi plătiți cu 75% din salariul mediu. Norvegia cum tratează probleme economice apărute din cauza coronavirusului?

JF: Nu e ușor nici pentru noi. Industria este afectată, e clar. S-au închis restaurante, hoteluri, frizerii și așa mai departe. Noi, norvegienii, suntem cumva privilegiați pentru că avem fondul suveran de bani din petrol. Este o rezervă mare și ne vom folosi de ea, dar asta nu înseamnă că nu vom fi afectați. Consecințele economice vor trece mai greu decât pandemia. Până la urmă vom combate acest virus, dar economia va avea de suferit pe o perioadă mult mai lungă. 

PSP: Revenind la fotbal, puteți să ne explicați de ce norvegianul Erling Haaland este la 19 ani atât de eficient?

JF: (râde) Este o întrebare foarte bună! Asta vorbeam și eu cu tatăl lui cu care am fost coleg la echipa națională. Este un foarte bun exemplu de profesionalism deși este foarte tânăr. Are o atitudine bună, își iubește jocul și a luat întotdeauna decizii foarte bine gândite.

PSP: La ce decizii vă referiți?

JF: La început, a jucat la un club mic, Bryne, după care s-a mutat la Molde, unde știe toată lumea că este un mediu foarte bun pentru dezvoltarea tinerilor. A început să marcheze mult în Norvegia și putea să plece direct la un club mare, să câștige bani mulți din prima. Putea ajunge la Juventus, de exemplu.El a ales să meargă la Salzburg, într-un mediu sănătos pentru dezvoltarea jucătorilor tineri. Și aici a uimit pe toată lumea, a jucat bine în Liga Campionilor și din nou a avut șansa să meargă la cluburi imense din Europa. A ales din nou în perspectiva carierei sale pe termen lung. A semnat cu Dortmund pentru că germanii au o adevărată tradiție când vine vorba de transformarea jucătorilor tineri și buni în fotbaliști incredibili. Erling și oamenii din jurul lui au plănuit senzațional până acum cariera jucătorului și rezultatele pe care le are cred că sunt doar o consecință a acestui plan. 

PSP: Care este punctul maxim la care poate ajunge?

JF: Are doar 19 ani, nu putem discuta în acest moment de așa ceva. Știu însă că el se va antrena, va mânca, va dormi și va consulta psihologi la cel mai înalt nivel, pentru a fi cel mai bun. Ați văzut în acest an ce a făcut, a marcat de zece ori în Liga Campionilor, a dat gol cu Liverpool, ”dublă” cu PSG. Erling este deja la un nivel foarte înalt.

PSP: Poate menține nivelul actual?

JF: Ca atlet, indiferent de disciplină, e greu însă să te menții la același nivel pe o perioadă lungă de timp. De asta mă bucură faptul că este la Dortmund, un club care va avea răbdare cu el și unde există oameni care au capacitatea să îi mențină dorința de performanță. E foarte dornic de asta! Îmi amintește de un alt norvegian tânăr la fel de ambițios, Martin Odegaard. El e puțin mai mare decât Haaland, dar e același stil. S-a întors în Spania după două împrumuturi în Olanda și acum, în tricoul lui Sociedad, e unul dintre cei mai buni mijlocași din ”La Liga”. Ei caută tot timpul să fie cei mai buni, dar nu uitați cât de tineri sunt! Haideți să vedem unde pot să ajungă!

PSP: Haaland era considerat un mare talent și când juca la copii și juniori?

JF: Bine, eu îl știam în ideea că fiul prietenului meu joacă fotbal și are talent. Dar mi-au spus și antrenorii de la U15 că au un jucător foarte talentat, cu potențial mare. Da, se vorbea de el, dar explozia rapidă pe care a avut-o ne-a surprins pe toți. Cred că și pe el!

Cifrele carierei lui Fjørtoft

Meciuri/goluri prima ligă norvegiană: 61/28
Meciuri/goluri prima ligă austriacă: 129/ 62
Meciuri/goluri Bundesliga: 52/14
Meciuri/goluri Premier League: 84/25

Absolvent al Facultății de Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universității București, Victor a avut primul job la 19 ani, într-o companie multinațională de outsourcing, subsidiară General Electric. Aici a activat până la 23 de ani. Un an mai târziu a intrat în presa de sport, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×