Seria interviurilor ProSport continuă cu antrenorul echipei Minaur Baia Mare, Costică Buceschi. Sub comanda tehnicianului cu care HCM a câștigat titlul în 2015, Baia Mare a revenit pe podium în Liga Florilor.
Costică Buceschi a oferit un interviu amplu, în care a vorbit despre planurile echipei Minaur Baia Mare, despre situația Elizei Buceschi, una dintre cele mai valoroase handbaliste din România inclusă în grupul „Corona”, dar și despre echipa națională. Atât el, cât și Tomas Ryde încă se află sub contract cu prima reprezentativă!
Tomas Ryde și-a manifestat pretenții în valoare de 40.000 de euro după ce a fost demis din funcția de antrenor principal al naționalei feminine!
Cum decurge această perioadă pentru d-voastră, în afara terenului de handbal? Foarte greu, e clar că nimeni nu este obișnuit cu o asemenea situație. Nici măcar nu se aseamănă cu perioada dintre două sezoane, cea din vară, pentru că și noi și jucătoarele putem face atunci mișcare, în sala de forță, etc. Acum, toate activitățile ni le desfășurăm în jurul locuinței. În rest, așteptăm să vedem cu cât se va prelungi această situație de criză și sperăm să ieșim cu bine din această încercare.
Cu ce vă umpleți timpul? Eu cu Eliza ne pregătim. În zona unde locuim sunt niște dealuri, nu prea ne întâlnim cu nimeni. Suntem destul de activi, facem forță, alergare și încercăm să alocăm o parte din zi și pregătirii fizice. Insist cu toată treaba asta pentru Eliza, pentru că ea a avut o perioadă lungă de inactivitate și acum încercăm să o umplem cât de cât măcar cu pregătire fizică, să-i prindă bine când se va ridica suspendarea și când se va intra în normal.
Înțeleg că și Eliza este în Baia Mare, cum stă cu moralul după o perioadă de aproape 5 luni fără handbal? Este bine acum, au trecut în mare toate efectele. Ea ține legătura cu o mare parte dintre fete, au mai discutat, așteaptă să primească verdictul pentru că era programat înainte de a se intra în această Stare de Urgență. Atunci, Comisia de la ANAD trebuia să dea o hotărâre, s-a amânat, iar acum așteaptă. În curând, sunt 6 luni de când au fost suspendate. Și eu aștept, atât din punct de vedere al Elizei, cât și al jucătoarelor de la Corona Brașov, să ne putem face și noi un calcul.
La București se aude faptul că este posibil să fie înghețate pedepsele jucătoarelor. În Baia Mare ce variantă a ajuns? Am auzit și noi varianta asta. Adică le vor da o pedeapsă de 2 ani de zile cu înghețare și în caz de recidivă se aplică și pedeapsa pe care au avut-o. Astfel, toate jucătoarele vor fi apte de pregătire pentru noul sezon. Dar așteptăm. Și fetele sunt într-o stare de incertitudine, bănuiesc că și foarte multe echipe și le doresc și nu prea știu pe ce să se bazeze.
Ce jucătoare de la Corona Brașov vă doriți la Minaur Baia Mare? Dacă ar fi așa, aș lua mai mult de jumătate din echipă. Dar am fost în discuții cu mai multe jucătoare, cu Bianca Bazaliu, cu Eliza, cu Daria Bucur, cu toate jucătoarele de lot național. Dar și fetele au mai multe variante, în funcție de oferte vor vedea unde și cum aleg. Nu numai pentru noi, dar pentru toată lumea va fi greu, pentru că nu știm pe ce buget ne vom baza pe sezonul următor după această criză. Noi am vorbit cu majoritatea fetelor care vor veni sau cu care suntem în discuții pe ce a fost până acum, dar este dificil, nu știm din punct de vedere financiar unde vom fi.
Întreruperea campionatului a venit într-un moment în care Baia Mare era pe val, a ajuns pe locul 3 în Liga Florilor, a reușit să smulgă un punct și pe terenul echipei CSM București… Eram acolo sus, reușisem o serie foarte bună de victorii în campionat. Ultimul meci l-am avut la Buzău în Cupa României, l-am pierdut, dar noi eram mai focusați pe campionat. Urma oricum o pauză pentru echipa națională. Dar inactivitatea asta și faptul că nu ne puteam antrena împreună, oricum ne-a scos din circuit. Aveam și câteva meciuri bune de pregătire cu echipe din Ungaria, încercam să facem un program cât mai apropiat din timpul campionatului, să reușim să ținem fetele în tonus. Dar acum e foarte greu de vorbit de forma sportivă. Avem program de pregătire individual dat de preparatorul fizic, dar este destul de greu de ținut o etapizare a lui, pentru că în apartamente este greu să faci mare lucru.
În cazul în care se suspendă definitiv campionatul, pentru că există și varianta asta, deja în multe țări s-a și întâmplat acest lucru, terminați sezonul pe locul 3 și sunteți calificați în Cupa EHF. Este pregătită Minaur pentru acest pas? Da, este clar că ne-am dorit o calificare în cupele europene la începutul sezonului, dar nu speram să fim așa sus. Dacă se va termina sezonul în situația în care suntem foarte mulțumiți, vom participa în Cupa EHF. Din ce am înțeles, clasarea pe locul 3 îți dă dreptul să mergi în grupe, asta înseamnă destul de mult pentru noi. Trebuie să ne facem un plan de bătaie, cu mai multe jucătoare, pentru că vor fi mai multe jocuri decât în acest an competițional. Este însă greu să ne gândim la sezonul 2020-2021, până nu-l terminăm pe cel actual. Dar la ora actuală suntem bine poziționați…
Și dacă se reia și dacă nu se va mai relua (n.r. Baia Mare are un avans de 6 puncte față de Dunărea Brăila, locul 5, având, este adevărat, un meci în plus disputat)… Da, pentru că avem un sfârșit de campionat cu câteva meciuri tari, acasă cu Buzăul, echipa cu care ne luptăm pentru locul 3. Apoi, un joc la Slobozia, acasă cu Slatina, partide în care ne bazăm pe toate punctele. La un calcul final, am termina în zona cupelor europene, așa că oarecum dorințele noastre vor fi îndeplinite.
Dar mai vedeți ca scenariu Liga Florilor să fie dusă la sfârșit cu toate cele șapte rămase de disputat? Este foarte greu, pentru că Federația Europeană a hotărât ca în luna iunie să se desfășoare meciurile pentru calificarea la Campionatul European. Mai sunt și cupe europene, deci două săptămâni din luna iunie sunt ocupate. Apoi, nu știm când vom putea face antrenamente, pentru că este foarte riscant să joci la o săptămână după ce ai început antrenamentele, riști să se accidenteze jucătoarele. Iar pentru sportivele cele mai bune de la fiecare echipă, care sunt și la naționale, vor fi foarte multe meciuri într-un timp foarte scurt. În plus, ce facem cu fetele cărora li se termină contractele? La sfârșitul lunii mai, pentru o mare parte dintre ele se termină contractele, ne mai putem baza pe ele? Ce facem, le prelungim contractele, nu le prelungim? Dacă se accidentează, ele au contracte cu alte echipe, ce se întâmpă în situația asta? Este riscant și pentru ele, și pentru noi și pentru toată lumea, e foarte dificil de luat decizii.
În ultimele săptămâni, au circulat diverse informații cu privire la anumite jucătoare care ar urma să vină la Minaur din sezonul următor. Devine Baia Mare o echipă care se bate din nou la titlu din sezonul următor? Noi ne dorim o echipă cu care ne dorim să facem față pe mai multe fronturi, încercăm să avem un lot de 16-18 jucătoare apropiate valoric, cu dubluri și chiar tripluri pe anumite posturi. Normal, trebuie să ne gândim și la jucătoarele tinere pe care le-am folosit în acest sezon. De asemenea, un alt lucru care ar trebui regândit, criteriile care au fost valabile până acum. Vor fi aceleași și pentru sezonul următor? Pentru faptul că nu se mai dispută Jocurile Olimpice de la Tokyo, se pierd niște jucătoare care ar fi putut intra în criterii și pe care multă se baza. Pentru că la Jocurile Olimpice, participând 12 echipe, cu o singură victorie s-ar fi putut intra în Top 10. Și atunci ai fi avut o arie mai largă de selecție.
Aici vă referiți, în mod special, la naționala Brazilei. Corect? Da, sunt foarte multe jucătoare acolo, legitimate în campionatul din România, și nu sunt jucătoare rele, sunt peste nivelul mediu de la noi, sportive cu care poți să-ți faci treaba. Revenind, s-au vehiculat foarte multe lucruri, majoritatea echipelor poartă negocieri cu mai multe sportive, dar finalitatea o vom vedea la sfârșit.
În ce proporție este conturată echipa pentru sezonul următor? Am încercat în primul rând să ne mișcăm foarte repede cu jucătoarele care au fost la Erd, fiind și aici aproape de graniță, având și relații bune, am aflat din timp de problemele de acolo. Am încercat să ne orientăm către handbaliste care au mai evoluat în cupele europene și știu despre ce este vorba. Din ceea ce avem noi acum, cu foarte multe ne-am bătut după promovare, ne-am bătut să ne salvăm de la retrogradare, iar anul acesta suntem deja la cupele europene. Și pentru ele va fi foarte greu să se lupte pe toate fornturile, în cupele europene, în campionat, în Cupa României. Am discutat, așa pe hârtie lotul arată foarte bine, suntem în proporție de 80-90% aproape pe finalizare. Dar așteptăm foarte mult să primim informații asupra bugetului, în ce condiții și cum ne vom putea pregăti și face o echipă pentru sezonul următor. Suntem încă în stadiul acesta de a aștepta, cum cred că sunt majoritarea echipelor. Știți cum este, în primul rând trebuie să se pună economia pe picioare și apoi și sportul. De vrut, se dorește o echipă care să joace în cupele europene, Baia Mare este avidă de meciurile tari. Avem șansa ca și noi și băieții să terminăm pe locul 3, iar lumea în Baia Mare întreabă deja de bilete și abonamente. Visăm frumos, dar așteptăm hotărârile care vor veni în scară, Federația Europeană, Federația Română, după aia ne putem face și noi ușor-ușor și o strategie, vedem și ce buget avem, iar de acolo e mult mai ușor de vorbit despre viitor.
Pe final, v-aș întreba și de echipa națională. S-au mai vindecat rănile după Mondialul din Japonia? Și eu și Tomas Ryde suntem încă antrenori în activitate, cum ar veni. Conform contractelor pe care le avem cu Federația Română de Handbal, contractul nostru se termina după turneul de calificare la Jocurile Olimpice, dacă nu obțineam prezența la Tokyo. Contractul nostru este valabil în continuare. Am avut o discuție cu președintele Dedu legat de treaba asta, cum să-l reziliem, am fixat anumite lucruri din punctul meu de vedere, dar atât. Am vorbit o dată și de acolo nu am mai primit niciun răspuns, nu mi s-a spus dacă este bine, dacă nu. Și chiar vorbeam cu Tomas, dacă la următoarea convocare mergem și noi?
Deci, în momentul de față, naționala feminină are patru antrenori, Bogdan Burcea – Robert Licu și Tomas Ryde – Costică Buceschi? Fără a-l mai socoti pe Jaume Fort Mauri, care a fost înainte și a rămas și acum. Bineînțeles, pentru că în contractul nostru este stipulat clar, până la terminarea turneului preolimpic. Ce facem în situația asta? Noi am fost de acord cu hotărârea care s-a luat, nu am avut ce face, asta au dorit. Dar este normal și corect ca în primul rând, când se începe un nou contract, să termini cu oamenii care au fost înainte. Și Ambros când a plecat, s-a petrecut în condiții OK, și-a reziliat contractul amiabil, federația a fost de acord. Și cu noi trebuia să se întâmple același lucru. Ca noii antrenori să aibă drepturile legale și care li se cuvin, pentru că ei sunt cei care răspund acum de ce se întâmplă la națională. Legat de viitor, eu spun că va fi mult mai bine după perioada asta de pauză. Dacă se va ridica suspendarea jucătoarelor Coronei, este clar că lotul va fi mult mai bun, vor fi mai multe oportunități de a face selecția. Apoi, sunt alte jucătoare care au fost accidentate și nu au fost într-o formă foarte bună în ultima perioadă și pot să-și revină. Dar e greu de spus ce va fi, iar pentru mine este greu să vorbesc acum de echipa națională, pentru că sunt într-o situație ingrată. Pe hârtie încă figurez, iar fizic nu mai sunt.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER