Urmează luni de foc pentru naționala lui Mirel Rădoi. Pe lâng meciurile de baraj, care ne-ar putea duce la Campionatul European din 2021, „tricolorii” vor avea programate și meciurile din noua ediție a Ligii Națiunilor. UEFA a stabilit formatul preliminariilor pentru CM din Qatar, iar rezultatele vor cântări foarte mult.
Europa va trimite 13 echipe la Mondialul din Qatar, care se va desfășura în lunile noiembrie și decembrie ale anului 2022. UEFA a stabilit deja procedura tragerii la sorți și formatul preliminariilor. Ea a fost aprobată joi, 18 iunie, și urmează să fie confirmată și de FIFA
Iată anunțul postat pe site-ul FRF:
„ÎMPĂRȚIREA ECHIPELOR
cele 55 de reprezentative vor fi împărțite în 6 urne valorice, alcătuite pe baza Clasamentului FIFA de la finalul fazei grupelor Ligii Națiunilor 2020 – 18 noiembrie 2020
Urnele I-V vor fi alcătuite din câte 10 echipe, urna VI va fi alcătuită din ultimele 5 echipe
CALENDAR
faza grupelor din preliminarii se va desfășura în perioada martie – noiembrie 2021, iar play-off-ul în martie 2022, un total de 13 echipe urmând să se califice din Europa
turneul final CM 2022 se va desfășura în Qatar în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022
FAZA GRUPELOR
Vor fi alcătuite prin tragere la sorți 10 grupe, adică 5 grupe de câte 5 echipe (A-E) și 5 grupe de câte 6 echipe (F-J) Cele 10 câștigătoare de grupe se califică direct la CM 2022, cele 10 ocupante ale locurilor secunde merg la play-off.
În play-off vor evolua și primele două cel mai bine clasate câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor (în afara celor calificate direct la Mondial sau clasate pe loc de baraj în preliminarii). Ultimele 3 naționale europene calificate se vor decide în urma a două jocuri eliminatorii într-o singură manșă.
CONDIȚII PENTRU TRAGEREA LA SORȚI
Cele 4 finaliste ale Ligii Națiunilor 2021 vor merge în grupe de câte 5 echipe (A-E).
O grupă formată din 5 echipe poate conține maximum o finalistă a Ligii Națiunilor 2021.
Următoarele echipe nu vor face parte din aceeași grupă: Armenia-Azerbaidjan, Spania-Gibraltar, Kosovo-Bosnia și Herțegovina, Kosovo-Serbia, Kosovo-Rusia, Ucraina-Rusia.
Evaluând factorul climatic, Islanda și Insulele Feroe nu vor putea face parte din aceeași grupă.
Totodată, Islanda și Insulele Feroe, împreună cu alte 8 țări (Belarus, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Rusia, Ucraina) formează lista restricțiilor climaterice de iarnă, astfel că maximum 2 echipe din această listă pot fi în aceeași grupă.
Având în vedere distanțele mari:
Kazahstan poate fi în grupă cu o singură echipă din categoria Andorra, Anglia, Insulele Feroe, Gibraltar, Islanda, Malta, Irlanda, Irlanda de Nord, Portugalia, Scoția, Țara Galilor. Azerbaidjan poate fi în grupă cu o singură echipă din categoria Islanda, Gibraltar, Portugalia Islanda poate fi în grupă cu o singură echipă din categoria Armenia, Cipru, Georgia, Israel”, se arată pe site-ul federației.
Mirel Rădoi a aflat și data barajului cu Islanda, decisiv în încercarea naționalei de a ajunge la Campionatul European din 2021. România va juca cu nordicii pe 8 octombrie. Dacă va trece de Islanda, România va trebui să joace și cu învingătoarea dintre Ungaria și Bulgaria, pentru a ajunge la turneul final organizat și de București.
Și Adi Mutu a primit vești din partea forului continental. Mihai Stoichiță a dezvăluit că Mirel Rădoi este deja cu temele la zi în ceea ce privește meciul:
„M-am întâlnit cu Rădoi pe holurile FRF. L-am văzut și i-am zis că e obosit. Mi-a zis că urmărește meciuri până la 2 noaptea. Își face o idee clară despre acest joc, care este foarte important pentru viitorul fotbalului românesc”, a declarat Mihai Stoichiță la ProSport Live.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER