Speranțele suporterilor dinamoviști pentru construirea unui nou stadion –fără pistă- în Parcul Sportiv Dinamo au fost realimentate. Au aprins fitilul, pe rând, Dan Cristian Popescu (viceprimarul Sectorului 2), apoi suporterii din programul Doar Dinamo București, care au adus la pachet o altă veste extraordinară pentru „câini”, respectiv implicarea în demers a lui Mircea Lucescu.
În acest sens, fostul antrenor al dinamoviștilor a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban. A fost publicată chiar și o „machetă” și, potrivit fanilor, noua arenă urmează să fie ridicată pe amplasamentul bătrânului velodrom.
„Au urmat alte două workshop-uri la care, pe lângă echipa DDB și reprezentantul CNI (n.a: Compania Națională de Investiții), au participat Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Chestorul șef al Poliției și Secretarul de Stat MAI, Bogdan Despescu, Vice-Primarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu împreună cu reprezentantul departamentului de urbanism și arhitectul care se va ocupa de proiectul stadionului.
Reprezentanții suporterilor au prezentat opțiunile legate de amplasarea stadionului și au fost analizate chestiunile legale pentru deblocarea proiectului”, au informat fanii prin mijloacele de comunicare ale Peluzei Cătălin Hîldan și Programul Doar Dinamo București.
Velodromul este o locație ce produce oprobriul foștilor cicliști, sportivi care vor, mai nou, ca bătrâna construcție de beton să fie catalogată monument istoric. Astfel, așa cum s-a întâmplat și în trecut, atunci când au mai existat discuții pentru ridicarea noului stadion pe acest amplasament, cicliștii au acționat. Au luat legătura cu un avocat – în persoana lui Adrian Cuculis- și s-au urcat în șa, gata pentru a pedala într-un proces pentru a împiedica demolarea velodromului.
Deja vu. Cicliștilor le-a sărit lanțul de supărare și nu par să fi renunțat la „boicotul” lor. Astfel, în cazul în care tencuiala bătrânului velodrom va fi amenințată printr-o Hotărâre de Guvern cu lama buldozerului, potrivit avocatului Adrian Cuculis, gloriile ciclismului dinamovist vor ataca acțiunea în instanță.
“Dacă o să existe o continuare a acestui proiect ilegal, dacă merg mai departe, cu siguranță vom reveni cu acțiunea. Este vorba de mai mulți, să le spun așa, entuziaști ai ciclismului, foști sportivi care, așa cum domnii de la fotbal își doresc o arenă nouă, vor și ei un velodrom nou, mai ales că sportivii au ajuns să se pregătească prin Bulgaria. Este vorba de oameni care au adus sacoșe de medalii pentru România, antrenori, glorii.
Noi am văzut și am crezut că această idee, de a demola velodromul, s-a desumflat, însă, dacă a reapărut în gândurile unora, pot spune așa: noi am amânat sau am temporizat acțiunea noastră, însă nu o să renunțăm. Așteptăm să vedem ce se întâmplă, apoi, cu siguranță, ne vom adresa Instanței. În plus, din câte știu eu, există și problema oamenilor care locuiesc în zonă, care nu sunt foarte fericiți cu această idee. Suntem de părere că velodromul trebuie catalogat drept monument istoric, în timp ce alții observ că vor să-l pună la pământ”, a declarat Adrian Cuculis pentru ProSport.
„1) Schimbarea destinației sau desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului și cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate.
(1^1) Prin excepție de la alin. (1), desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se poate face numai prin hotărâre a Guvernului, cu condiția ca autoritățile administrației publice să aprobe în prealabil, în condițiile legii, documentațiile tehnico-economice aferente unor obiective de investiții destinate educației fizice și sportului, care vor fi construite pe același amplasament.
“Acolo au alergat campioni olimpici, mondiali, europeni, fiecare centimetru face parte din istoria ciclismului românesc și European. Apărăm rezultatele noastre!”
ProSport a luat legătura cu Vasile Burlacu (77 ani), Maestru emerit al sportului, fost căpitan al Echipei Naționale de Ciclism pe Velodrom, fervent contestatar al demolării velodromului.
“Acum citeam ziarul și am văzut că este implicat și domnul Lucescu în acest demers. Foarte bine, nu ne descurajăm. Și noi o să ne apărăm ultimul loc în care se poate practica acest sport în România. Nu o să renunțăm! Pe vremuri eram amendați pentru că ne antrenam și nu aveam loc de mașinile negre, iar acest sport nu a fost apărat. Iar ciclismul este un sport care a adus medalii, trofee europene și mondiale, participări și medalii olimpice, a fost sport de prima pagină. Cum cei de la rugby, care nu au avut performanțele noastre, au pretenția unui stadion, își cer dreptul, așa și noi aveam pretenția unui velodrom. În plus, cei de la fotbal au venit peste noi!
Ce vină avem noi de harababura care este acolo? Hai să desființăm toate arenele, sălile de sport și să facem stadioane de fotbal. Velodromul este depășit, însă funcțional. Pentru continuarea activității are nevoie de foarte multe reparații, mici, dar multe, nu intru în detalii tehnice. Acolo au alergat campioni olimpici, mondiali, europeni, fiecare centimetru face parte din istoria ciclismului românesc și european.
Da, fotbalul este un sport iubit, cu mulți fani, urmărit, însă acum bicicleta a revenit la modă și, poate, dacă avem condiții, scoatem un campion olimpic, așa cum am pornit și eu, din pasiunea pentru mersul pe bicicletă”, spune, pe un ton aprins, omul cu o experiență în șa de 15 ani, 8 pe velodrom, 7 pe șosea.
Vasile Burlacu are și rezolvarea acestui conflict care bântuie de anul trecut proiectul construirii arenei de fotbal. Septuagenarul explică: “Domnule, lumea trebuie să înțeleagă, noi ne apărăm rezultatele. Dăcă cei care vor să demoleze velodromul se angajează să construiască un altul modern, nu neapărat în Parcul Sportiv Dinamo, deși așa ar fi normal, chiar și într-o altă zonă, noi ridicăm pălăria! Cine nu vrea un velodrom modern, acoperit, într-o sală multifuncțională, cu terenuri de tenis sau alte terenuri? Pe scurt, urmărim interesul sportului pe care l-am iubit, l-am slujit, ne-a făcut oameni și, cel mai important, vrem să fie respectată legea”.
Bulgaria are 23 de velodromuri, campionatul lor național se desfășoară tur-retur – Vasile Burlacu
foto: facebook.com/Velodrom-Dinamo
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER