Startul sezonului în România la handbal va fi amânat cu cel puțin trei săptămâni. Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a votat azi în unanimitate Reglementările privind situațiile speciale, iar aici se specifică în mod clar când pot fi reprogramate jocurile. Data de 15 august este așteptată cu mare interes de lumea handbalului românesc. Pe de altă parte, Potaissa Turda și HC Dobrogea Sud Constanța, care ar trebui să debuteze pe 29-30 august în turul 1 al Europa League, sunt deja sub presiune după informările pe care Federația Europeană le-a făcut. Ambele formații riscă să joace meciurile de pe teren propriu în deplasare.
Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal s-a reunit azi într-o ședință de lucru, cu o zi înaintea Adunării Generale, care are loc la Izvorani. Unul dintre cele mai importante subiecte pe Ordinea de zi a fost aprobarea Regulamentului pentru situații de urgență, pe care ProSport l-a prezent în mare în urmă cu câteva zile. Acesta a fost votat în unanimitate de membrii forului care au fost prezenți la ședință. Practic, din acest moment totul este reglemantat de la bun început, iar deciziile nu mai pot fi subiective.
Conform Reglementărilor privind situațiile speciale se știe și când ar putea să înceapă sezonul. Situația actuală s-ar încadra la cazul „competițiile au fost întrerupte pentru o perioadă mai mare de 1 lună”. În aceste condiții, regulamentul spune că reprogramarea meciurilor la toate categoriile competiționale se poate face începând cu „21 de zile de la momentul reînceperii antrenamentelor specifice în sală, în cazul în care competițiile au fost întrerupte pentru o perioadă mai mare de 1 lună și sportivii s-au putut pregăti în spații deschise cu minim 10 zile înainte de intrarea în sală”
Punctul de lumină mult așteptat de lumea handbalului, cu speranța unei scăderi a numărului de cazuri Covid-19, este 15 august. La data respectivă se așteaptă un OK din partea autorităților, astfel încât echipele să se poată pregăti normal în săli, să-și poată susține și programul de jocuri amicale. Din acest moment, campionatele ar putea începe în aproximativ trei săptămâni (începând cu turneele de promovare). Având în vedere că startul era programat inițial pe data de 15 august, asta înseamnă că se va consemna o întârziere de trei săptămâni! Chiar și cu aceste trei săptămâni de amânare, toate competițiile au rămas în picioare, inclusiv turneele Final Four ale Cupei României, dar și play-off, plat-out la masculin. Federația nu vrea să renunțe la Cupa României, având în vedere că poate încasa sume importante din contractele aflate în derulare, inclusiv din cel cu TVR. Luna iunie 2021 încă lasă spațiu pentru a fi reprogramate niște jocuri. Spre exemplu, Bundesliga are finalul programat la finalul lunii iunie.
Sigur, totul este relativ, pentru că depinde de evoluția pandemiei de coronavirus. Președintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, a precizat însă în cadrul ședinței că va merge marți la o întrevedere cu ministrul Ionuț Stroe, apoi va face demersuri în mod direct și către instituții implicate în lupta împotriva Covid-19, tocmai pentru a nu rata șansa de a începe competițiile.
Pe de altă parte, Federația Europeană de Handbal a pus deja presiune prin faptul că anunțat cluburile care intră mai devreme în competiții, să facă tot posibilul să se joace meciurile. Potaissa Turda și HC Dobrogea Sud Constanța vor avea jocuri în 29-30 august în turul 1 preliminar al Europa League. În cazul în care nu vor putea evolua în România, atunci ar putea fi obligate să dispute ambele meciuri în deplasare. Ori un astfel de scenariu ar periclita serios șansele de calficare mai departe ale celor două grupări, tocmai într-un moment în care România a primit o veste extraordinare, că a urcat pe locul 10 în Ranking-ul EHF, practic la un singur loc distanță de accederea în Liga Campionilor pe merit sportiv. Dar ascensiunea va depinde și de rezultatele din acest sezon, deci inclusiv de Potaissa și Constanța.
La sfârșitul săptămânii trecute, Potaissa Turda a demonstrat că se pot organiza meciuri de handbal și în România. Înainte, dar și după turneu, ardelenii au făcut testul pentru Covid-19 și toate rezultatele au ieșit negative.
„Se pot organiza turnee în siguranță, aplicând acele reguli date DSP Cluj coroborate cu regulile pe care noi ni le-am impus. Am dus la bun sfârșit un turneu, cu atât mai mult se poate organiza un meci singular. Toată situația este mai bine ținută sub control într-un cadrul organizat, testat înainte și după, raportat la a-i lăsa liberi pe sportivi și a avea posibilitatea de a interacționa cu diverse persoane în timpul lor liber. A rămâne cu echipa, a nu schimba ambientul, a face teste și a avea o atitudine preventivă coordonată de club, este cheia în acest moment”, a susținut Flaviu Sâsâeac pentru ProSport.
Conform programării anunțate din timp, pe 15 august s-ar fi dat startul cu turneul Final Four al Cupei României la handbal masculin.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER