Situație hilară la Arad. Ședința de tristă amintire de miercurea trecută, în care Consiliul Local Municipal a votat retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor 30 și 31, prin care UTA și FCC Baschet Arad trebuiau finanțate cu 2 milioane, respectiv 600 de mii de lei, nu a fost ultima a vechiului legislativ. Acesta, cu Călin Bibarț la prezidiu, se va întruni și vineri în ședință și, culmea tupeului, nu a refăcut proiectele de finanțare cu cei 200 de mii de euro pe care Uniunea Europeană nu îi consideră ajutor de stat în cazul finanțării directe, ci s-a pus să facă tarifurile pentru „chiriașii” arenei „Francisc Neuman”.
Sigur, e un lucru necesar și acesta, dar cei de la Primăria Arad parcă țin cu tot dinandinsul să facă lucrurile cu susul în jos. Adică nu finanțează brandul numărul unu al orașului, dar se pregătesc să-i ia bani pentru închirierea noului stadion. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, în mod normal, ar fi fost ca după recepția arenei de la constructorul Drast Company, ce este în curs de derulare, stadionul să fie dat spre administrare unei firme (probabil Recons), iar aceasta să propună tarifele în funcție și de ceea ce stabiliește cu principalul „chiriaș”, clubul UTA.
Dar, să nu ne mai luăm dintr-atâta, ci vă redăm tarifele gândite de administrația locală ce vor fi votate fără emoții vineri. Adică sigur nu vor avea soarta celor două proiecte de finanțare, care s-au retras într-un pur gest de sfidare pentru cluburile reprezentative ale sportului arădean:
Închirierea unor spații destinate depozitării materialelor: 15 lei / mp / lună
– Închirierea unor spații cu altă destinație: 15 lei / mp / lună
– Nocturnă: 180 lei/oră
– Degivrare: 285 lei/oră
Utilizare stadion – evenimente fotbalistice cupe interne, competiții interne, internaționale și feminine, tineret și juniori (antrenament oficial în preziua meciului și meci), meci oficial (durată maxim 5 ore), antrenament oficial (durată maxim 2 ore): 13.500 lei / eveniment (include suprafața de joc, 2 vestiare, cabinet medical, cabinet antidopping, tribune). Stadionul Municipal Arena Francisc Neuman nu se închiriază pentru efectuarea de antrenamente, exceptând antrenamentul oficial din preziua meciului oficial.
Calculele pentru UTA, adică gruparea pentru care sunt făcute ca o mănușă aceste tarife, din moment ce fotbaliștii lui Laszlo Balint s-au mutat deja acolo de mai bine de o lună de zile și pot fi considerați chiriași permanenți, sunt amețitoare. Gruparea „roș-albă” va avea de achitat aproximativ 400 de mii de euro pentru un an de zile, bani pe care Primăria va începe să-i factureze după decizia de vineri a CLM. Adică, autoritățile locale nu-și respectă parteneriatul când vine vorba despre bugetarea clubului din bani publici, dar pe de altă parte vreau bani de la UTA (!?). Ca să sesizați ridicolul situației, Primăria nici măcar nu-și plătește panoul publicitar de pe stadion, adică cei 10 lei / mp / meci.
Costurile ridicate, adică aproximativ din 40% din suma totală, sunt legate de costurile cu degivrarea. Ce înseamnă mai exact asta? În lunile reci, pentru a nu îngheța, gazonului îi trebuie asigurată o temperatură pozitivă constantă, așa că specialiștii recomandă ca acest sistem de degivrare să fie pornit prin 15 noiembrie și oprit undeva în martie. Mai există și varianta ca sistemul de degivrare să fie pornit doar în zilele cu temperaturi foarte scăzute, în preajma antrenamentelor sau meciurilor oficiale, dar fiindcă trebuie să-și facă treaba rapid vor consuma de 5 ori mai mult curent decât în mod normal.
Altfel, clubul UTA va mai avea o problemă spinoasă de rezolvat și anumea cea a amenajărilor de la stadion, în așa fel încât acesta să fie pe de-a întregul funcțional pentru jucători, antrenori, personal, spectatori și chiar presă. Se știe prea bine că Laszlo Balint (dar oricare antrenor ar fi făcut la fel) a solicitat condiții de refacere după efort la stadion. Adică un bazin de recuperare, dar și o saună, căci sala de forță a fost amenajat deja din cheltuieli proprii de arădeni. Totodată, mai trebuie făcută și dotată o spălătorie, ca să nu mai vorbim despre înlocuirea geamurilor de la loje și cabinele de transmisie pentru media, ce vor și trebui să poată fi deschise. În fine, mai e și discuția legată de cablarea pentru transmisiile TV, ce va trebui odată și odată făcută, iar cheltuiala se ridică și ea la aproximativ 100 de mii de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER