România este singurul campionat din Europa care se joacă sub forma de turnee. Iar această modalitate de desfășurare a întrecerilor atât la feminin, cât și la masculin, i-a luat prins surprindere și pe germani, care „au crezut în primă fază că este vorba despre o glumă”, după cum a mărturisit Slobodan Neskov, managerul unor handbaliști bine cotați Liga Zimbrilor, în frunte cu Nemanja Grbovic de la Steaua.
Sistemul competițional cu toate echipele adunate în același loc pentru a disputa una sau mai multe etape este tot mai aprig contestat. Mai ales că riscurile sunt mari, inclusiv să pierzi până la șase jocuri cu 10-0 în decurs de opt zile, dacă ai mai mult de trei cazuri pozitive cu Covid-19, așa cum a fost cazul celor de la CSM Botoșani. La feminin, toate cluburile s-au declarat deja împotrivă și au solicitat un campionat cu etape săptămânale inclusiv printr-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.
„Am văzut că majoritatea conducătorilor s-au declarat împotriva sistemului compețitional cu turnee. Poate la început a fost de înțeles, pentru a reporni handbalului, dar nu este și ceva ce ar trebui să rămână așa. În primul rând, este mai mult de cât clar că aici este vorba de interes financiar pus deasupra tuturor celorlalte probleme. În schimb, eu sunt mai încrezător în conducerea federației, mai exact în omul care se află în frunte (n.r. cu referire la Alexandru Dedu) – oricât vrea să lase impresia că nu este așa, doar EL decide – știe ceva mai mult despre ce va urma pe plan național în legatură cu plandemie. Și prin prisma unei astfel de informații a luat probabil această hotărâre, de a se juca atât de mult meciuri într-o perioadă așa de scurtă. Nu există însă niciun om din sport care să nu știe că, din punctul de vedere al sportivilor, al sănătății acestora, sistemul este mai mult decât dezastruos. Tocmai de aceea și spun că fiind o situație dusă până la nivelul de ridicol, sunt convins sau cel puțin vreau să cred că OMUL știe ceva în plus și a luat o decizie care doar așa se poate justifica”, ne-a declarat Slobodan Neskov
Managerul sârb a mărturisit că a avut mai multe discuții cu directori sportivi din diverse țări inclusiv pe tema modului cum se joacă în prezent campionatul din România: „Pot să vă spun, de exemplu, că într-o discuție cu directorul unui club din Bundesliga, domnul Schweikard de la Stuttgart, acesta m-a întrebat dacă este chiar adevărat că în România s-au jucat trei meciuri în 4 zile, ca în NBA. Nu-i venea să creadă când i-am spus că de fapt se joacă șase meciuri în opt zile. În primă fază a crezut că este vorba despre o glumă. Repet, sper și vreau să cred că OMUL știe ceva în plus. Sunt primul care îl voi lăuda în cazul în care se va dovedi că această decizie este ceva de genul: În perioade extraordinare, avem nevoie de decizii extraordinare, conform lui Winston Curchill”.
În turneul de la Sf. Gheorghe, nu mai puțin de 15 meciuri au fost decise la „masa verde”. CSM Botoșani, CSM Bacău și CSM Focșani au pierdut între 4 și 6 meciuri cu 10-0, pentru că au avut peste trei jucători testați pozitiv cu Covid-19.
„De aici pleacă și una dintre cele mai importante concluzii pe care le-am tras, că OMUL știe ceva în plus. Așa ceva nu se poate deloc justifica decât dacă ne așteaptă un scenariu neplăcut în privința continuării acestei plandemii. Pe acest subiect s-a pronunțat Gheorghe Tadici, unul dintre oamenii căruia i se datorează de 100 de ori mai mult decât e apreciat, care a făcut pentru handbalul feminin mai mult decât ar fi putut să facă alții în 9 vieți. Că și el la rândul lui este om și, desigur are și puncte negative, este altceva. Domnul Profesor a spus chiar cum stau lucrurile când e vorba despre acest capitol. Este total nedrept să-i taxezi pe cei bolnavi, mai corect spus pe cei testați pozitiv”, a comentat Slobodan Neskov această situație.
Cât privește transferurile efectuate în vară în Liga Zimbrilor, dar și posibile consecințe în privința unor jucători aduși sub nivelul așteptat, managerul a susținut:
„Cu toate restricțiile care au apărut din momentul opririi ediție trecute a campionatului, eu aș spune că multe echipe au fost nevoite să încerce să aducă jucători nu numai prin prisma calității. De aceea cred că în perioada următoare vor apărea mai multe nemulțumiri, care în unele cazuri vor duce și la propunerea rezilierii contractelor în iarnă sau și mai devreme cu unii jucători. Nu ar fi corect să mă pronunț la ce sportivi m-am referit, dar deja este clar ce jucător se poate numi întărire și cine este, din păcate, sub nivelul dorit. Mai sunt și unii jucători care nu au apucat încă să evolueze din cauza vizelor. Și acolo se pune deja un semn de întrebare. După primele nouă etape, fiecare conducător a realizat acest lucru. O întrebare este acum câte asemenea cazuri ai într-un lot și alta este cine și cum are calea de a rezolva aceste situații, astfel încât clubul să meargă mai departe și nici imaginea lui să nu sufere. Acolo este și diferența de calitate între manageri”.
Următorul turneu pe plan intern se joacă miercuri și joi, la Ploiești, în Liga Florilor.