Bianca Bărbulescu (16 ani), cel mai bine clasată jucătoare de tenis din România la categoria U16, are temerea că nu își va putea fructifica talentul din cauza greutăților financiare.
Bianca Bărbulescu, cea mai talentată junioară din România, a început să impresioneze și în turneele senioarelor, dar ascensiunea reușită vine la pachet cu o responsabilitate greu de dus la vârsta ei. Deplasările la concursurile internaționale presupun costuri însemnate, suportate cu greu de familia tinerei jucătoare.
Sunt bineștiute cazurile tinerelor jucătoare din România nesusținute financiar de-a lungul timpului, iar povestea Biancăi Bărbulescu ne oferă o senzație chinuitoare de deja vu! Debutul carierei presărat cu obstacole, pasiunea pentru sportul alb, chiar și numele ei, toate acestea ne reamintesc de Bianca Andreescu (20 de ani), jucătoarea de orgine română care a scris istorie pentru Canada după ce a început tenisul în România. Și mai interesant e că Bianca Andreescu reprezintă o sursă de inspirație pentru Bianca Bărbulescu.
ProSport a stat de vorbă cu Bianca Bărbulescu, jucătoarea din Bumbești-Jiu făcând mărturisiri în premieră: „I-am urmărit parcursul Biancăi Andreescu și sper că și numele meu va deveni la fel de cunoscut ca al ei în lumea tenisului. Uneori, înainte de meciurile mele o urmăream pe Youtube și încercam să mă inspir din stilul ei de joc. Îmi place foarte mult de ea, iar jocul ei mi se pare unul agresiv-inteligent și eficient în același timp. Este un model pentru mine și ca atitudine, dar mai ales ca joc”.
Dar ea se deosebește de campioana de la US Open 2019 prin faptul că visează să reprezinte naționala de Fed Cup a României! Speră că sponsorii vor apărea și nu va fi constrânsă ca într-o zi să ia în calcul exemplul mult mai cunoscutei Bianca, pentru a-și putea continua cariera: „Sunt într-adevăr juniori din alte țări care au mai multe posibilități sau primesc sponsorizări și invitații la turnee importante. În România se întâmplă foarte rar asta. Deocamdată nu ne-am gândit la varianta de a ne muta în străinatate, dar sper că nu va fi nevoie. Voi munci zilnic pentru asta și aș vrea să ajung cunoscută de aici, sa reprezint Romania în Fed Cup, nu o altă țară”.
Marea speranță a tenisului românesc a continuat să și spună of-ul: „Este un subiect destul de sensibil pt mine. Din păcate, fondurile familiei sunt limitate și se fac eforturi mari, iar fără susținerea clubului Elite Târgu Jiu nu aș fi ajuns până aici, pentru că nu m-aș fi putut pregăti la standardele pe care mi le-a oferit. Clubul mi-a pus la dispoziție teren de antrenament, consumabile și antrenori, prin legitimarea mea. Partea cea mai costisitoare și greu de acoperit este însă deplasarea la concursuri în afara țării. Până acum, au mai fost oameni care m-au ajutat cu ce au putut când am călatorit la turnee, așa că vreau să le mulțumesc”.
Bianca a alungat repede gândurile negative, vorbind și despre experiențele frumoase trăite în tenis: „M-am apucat de tenis la vârsta de 5 ani si jumătate, datorită bunicului meu, căruia îi place foarte mult tenisul. Ulterior, atât eu cât și familia am început să îndrăgim acest sport. La 15 ani am luat locul 3 și medalia de bronz la campionatele naționale individuale. Așa am reușit să ajung numărul 1 în Romania la categoria mea de vârstă U16, fiind și momentul care m-a convins că pot face performanță. Apoi, câștigarea primei finale internaționale ITF din Macedonia mi-a marcat ascensiunea si așa au urmat alte trofee. Datorez aceste rezultate și oamenilor care mă ghidează, celor care m-au ajutat și financiar uneori, antrenorilor care au crezut întotdeauna în mine și m-au sprijinit necondiționat”.
Bianca Bărbulescu a câștigat în acest an două turnee de senioare, la Brașov, respectiv București, organizate de Federația Română de Tenis. Sportiva legitimată la clubul Elite Târgu Jiu se autocaracterizează ca fiind „naturală, devotată și implicată” pe terenul de tenis.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER