Conducătorii fotbalului românesc sunt din nou pe poziții diferite. Liga Profesionistă de Fotbal vrea să elimine regula prin care echipele din Liga 1 sunt obligate să înceapă partidele cu doi jucători eligibili pentru naționala U21. Această soluție a fost implementată de Federația Română de Fotbal. Oficialii forului condus de Răzvan Burleanu au explicat că în acest mod, formațiile vor acorda mai multă atenția jucătorilor români și în acest fel echipele naționale ar avea mult de câștigat.
Regula U21 este driblată regulat în prima ligă. Echipele din Liga 1 încep partidele cu doi jucători sub 21 de ani, dar fac rapid o schimbare. Liga Profesionistă de Fotbal propune eliminarea acestei reguli, implementată de Federația Română de Fotbal.
La început echipele au fost obligate să folosească un jucător, iar din 2019 s-a ajuns la doi. Unul dintre cei doi fotbaliști poate fi schimbat cu un coechipier de orice vârstă, însă al doilea poate fi înlocuit doar cu un jucător care se încadrează la regula U21.
„Regula a fost impusă de FRF, iar eu sunt unul dintre contestatarii acelei reguli. Nu i s-a dovedit eficiența și nici nu îi putem stabili eficiența decât după un interval destul de lung, iar în fotbalul profesionist trebuie să bagi în teren cel mai bun 11, nu cel mai bun 10 sau cel mai bun 9. De aceea se face acea schimbare, ca să se ocolească acea regulă”, a declarat secretarul general Justin Ștefan pe pagina de Facebook a LPF.
Oficialii LPF își doresc eliminarea acestei reguli. Au și o propunere care să motiveze echipele să foloseasc jucători tineri.
„Astfel de reguli s-ar potrivi mult mai bine la Liga 2, la Liga 3, iar la Liga 1 putem să vorbim de o anumită formă de premiere pentru cluburile care formează jucători tineri și îi folosesc în meciurile oficiale.
Această regulă ar trebui, mai devreme sau mai târziu, să dispară. Știu că se face un PR bun cu ea, dar ne interesează să avem echipe puternice în Liga 1. Dacă tu mergi în cupele europene cu o echipă, iar în România ești obligat să bagi unul sau doi jucători U21, lucrurile sunt altfel”, a spus Justin Ștefan, pentru pagina de Facebook a LPF.
„În alte campionate, nu există o regulă cum avem noi, ci alte metode pentru a forma jucători tineri. Și noi am propus la un moment dat ca cei care folosesc jucătorii să primească un bonus financiar sau ceva care să-i motiveze să facă acest lucru. Ligile din străinătate s-au axat mai mult pe această metodă”, a spus și Robert Pongracz, vicepreședintele LPF.
Echipele care au făcut cele mai multe schimbări rapide ale jucătorilor U21, în prima parte a campionatului.
Gaz Metan Mediaș – 11
Sepsi, Academica Clinceni – 10
Astra – 8
FC Argeș – 7
Poli Iași – 5
Dinamo – 4
FC Botoșani, Hermannstadt, CFR Cluj – 3
Craiova, UTA Arad – 2
FCSB, Chindia, FC Voluntari, Viitorul – 0