Ilie Dumitrescu a trăit un adevărat calvar după ce un individ i-a furat identitatea pe Facebook! Fostul mare internațional român speră ca persoana care s-a folosit de numele lui să ajungă la închisoare, mai ales după decizia luată recent de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Analistul Digi Sport a făcut plângere la Poliție, aceasta a rămas fără rezultat, pagina respectivă de Facebook „a rămas în picioare”, însă individul s-a speriat acum și a șters contul, în condițiile în care poate să ajungă la închisoare, fapta fiind una penală.
Anul trecut, în luna octombrie, 50 de persoane publice au fost victimele hoţilor de identitate şi au avut conturile blocate din cauza unei înşelăciuni informatice. Dosarul este cercetat de procurorii antimafia.
„Am aflat de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Poate că unii ştiu, alţii nu, dar eu am fost una dintre victimele acestui gen de infracţiune. La vremea respectivă, am făcut şi plângere la Poliţie, iar azi văd s-a grăbit să-şi închidă contul.
Voi face o nouă plângere şi aştept acţiunea Poliţiei pentru că, iată, de azi acest gen de faptă este penală şi se poate pedepsi cu închisoarea”, a spus Ilie Dumitrescu, la Digi Sport.
Pe pagina „Sir Ilie Dumitrescu”, un individ îl ironiza zilnic pe fostul jucător al lui Tottenham și West Ham, postând fotografii cu fostul antrenor de la FCSB, care analizează la tv meciurile mari din Liga 1.
“Înalta Curte admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept:
„Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului” și stabilește că:
Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.”
Articolul 325 din Codul penal, la care face referire Înalta Curte, prevede: Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER