Cunoscutul antrenor Octavian Bellu împlinește azi 70 de ani. A pregătit loturile olimpice de gimnastică, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, 16 ediţii ale Campionatelor Mondiale, 13 ediţii ale Campionatelor Europene, 5 ediţii de Cupă Mondială, 11 ediţii ale Campionatelor Europene de Juniori.
Octavian Ioan Atanase Bellu, așa cum este trecut în buletinul de identitate, s-a născut la 17 februarie 1951, în municipiul Ploieşti şi a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, promoţia 1974, specializarea gimnastică.
Printre cele mai de succes gimnaste antrenate de Octavian Bellu se numără Lavinia Miloşovici, Andreea Răducan, Monica Roşu, Simona Amânar, Gina Gogean, Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa şi Larisa Iordache.
Chiar dacă despre multe din aceste povești Bellu a mai vorbit de a lungul timpului, azi, când titanul sportului mondial împlinește 70 de ani, Prosport s-a gândit să le aducă din nou în prim plan.
1. A fost declarat de către Cartea Recordurilor, cel mai valoros antrenor din lume, din toate disciplibele sportive. El la masculin, Mariana Bitang la feminin. În 2007, World Records Academy i-a înmânat premiul pentru „cel mai de succes antrenor din lume”, acesta având în palmares 16 medalii olimpice de aur şi peste 300 de medalii la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice.
2.În copilărie, la vârstă de trei ani, a fost mușcat de față de câinele bunicii. Aproape că i a fost desfigurat obrazul. A rămas cu o cicatrice. Din acest motiv în liceu ajunsese să se îmbrace doar în negru, fii d obsedat că seamănă cu Fantomas, celebrul personaj de film.
3. S-a pregătit intens pentru Facultatea de Medicină. Probabil că ar fi fost un medic de succes. N-a fost să fie. A ajuns la IEFS.
4. După absolvirea facultății a fost repartizat la liceul din localitatea Valea Călugărească. Datorită pregătirii sale excelente și a culturii generale fabuloase, a ajuns să predea că profesor suplinitor, română, biologia, istoria. Evident, că predea și sportul că titular.
5. Este cunoscut că fiind un tip autodidact. Este un poligot. Vorbește fluent 7 limbi străine.
6. În tinerețe a jucat în filmul Mihai Viteazul, rolul unui turc, din armata lui Sinan Pașa. După ce a văzut cât de tăvălit este prin noroaie de Sergiu Nicolaescu, a preferat să renunțe.
7. Obișnuia că de fiecare dată când era ziua de naștere a unei gimnaste pe care o antrena să-i ofere acesteia, împreună cu Mariana Bitang, câte un cadou din aur.
8. Este topit după câini. A avut de-a lungul timpului mai mulți câini pe care i a îngrijit exemplar.
9. Este un mare pasionat al mașinilor Mercedes. Consideră că în materie de turisme acestea reprezintă perfecțiunea.
10. A fost decorat de toți președinții României de după Revoluție, în afară lui Klaus Iohannis
11. În timpul competițiilor purta în buzunar un ceas anume, care să-i poarte noroc.
12. Cea mai mare oferta pe care a primit o de a antrena undeva, a venit din Kazakstan. Aproape 1,5 milioane de dolari anual. Chinezii l-au ofertat și ei cu 1 milion de dolari. A preferat să rămână în România.
13. A făcut armata la Medigidia unde a jucat și volei. A mai cochetat cu săriturile în apă, voleiul și baschetul.
14. Dom Bellu este apelativul cu care i se adresau fetele.
15. Un cadou inedit pe care l a primit a fost cu ani în urmă, în redacția Prosport. De ziua lui, actorul Costel Constantin, i-a oferit coroana pe care el o purta în rolul lui Ștefan cel Mare din piesă „Apus de Soare”. Un alt cadou, primit cu ocazia unui Crăciun a fost cel oferit de Ștefan Hrușcă: o sarică din Maramureș.
16 Este considerat foarte priceput în compunerea epigramelor.
17. Nu și-a ras niciodată mustața. Nu a făcut nici pariuri care să i pună în joc mustața.
Sub coordonarea sa, echipa de gimnastică a României a câştigat cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice, precum şi numeroase premii individuale. În 2009, a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame.
În perioada 2005-2006, a fost consilier de stat pe probleme de sport la Administraţia Prezidenţială. Octavian Bellu a devenit preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), la 4 ianuarie 2007, funcţie pe care a ocupat-o până la 14 ianuarie 2009, când s-a desfiinţat ANS şi s-a reînfiinţat Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). A fost secretar de stat pe probleme de sport în Ministerul Tineretului şi Sportului (14 ian.-15 iul. 2009).
Printre distincţiile primite se numără: Antrenor Emerit – 1987; Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I – 1987; Diploma de onoare şi titlul de Entraineur Honoraire oferit de Federaţia Internaţională de Gimnastică – 2000; Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer – 2000; Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de comandor – 2004; Meritul Sportiv, clasa a III-a cu două barete – 2004; Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român – 2005; Ordinul ”Meritul Sportiv”, clasa I – 22 iulie 2008; titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (UNEFS) – 7 iulie 2011.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER