După mai multe echipe din Liga 1 și Liga 2 antrenate, sau naționala masculină de tineret, Cristi Dulca a acceptat cea mai inedită provocare a carierei. A debutat în fotbalul feminin, ca selecționer și a câștigat primul meci, 1-0 în Croația.
„Sigur că este un fotbal atipic, pentru că vorbim de fotbalul feminin. Mă așteptam să mă acomodez mult mai greu cu această situație, dar m-am adaptat nespus de bine, cu ajutorul staff-ului și al fetelor. Au fost extrem de receptive și au reacționat foarte repede la ce le-am cerut. Am găsit un staff extrem de preocupat și bun. Irina Giurgiu, Gherasim, Vlad Nicoară și toți ceilalți din staff s-au comportat foarte profesionist și dornici de a face performanță. Am continuat munca lui Mirel Albon, care a fost una extraordinară. M-a ajutat și el foarte mult, cu sfaturi despre ce a lăsat acolo. A fost o acțiune în care am reușit să văd și fetele mult mai tinere la lucru și totul s-a terminat cu acea victorie. Un meci pe care l-am pregătit împreună cu staff-ul și jucătoarele foarte bine. Am terminat pe locul 3 și suntem într-o urnă mult mai bună la următoarea tragere la sorți”, a spus Cristi Dulca, pentru ProSport.
Dulca spune că este mult mai atent la limbaj într-un vestiar plin de femei și că nu poate fi la fel de dur, ca și în perioada în care antrena băieți. „Putem vorbi de forță, dar nu sunt diferențe mari. Am avut mai multe discuții, modul meu de a vorbi, de a comunica cu ele este diferit. Trebuie să ai grijă puțin, până la urmă vorbim de latura feminină. Și asta nu este valabil doar la fotbal. Mi-au plăcut receptivitatea, ambiția și grupul unit. Și la antrenamente și la joc am văzut o națională unită. Sunt dornice de a câștiga fiecare minge și a ieși victorioase. Așa mi-au dat impresia. Am schimbat sistemul în 4-2-3-1, erau obișnuite cu 4-3-3 și am lucrat majoritatea antrenamentelor tactice pentru acest joc și au înțeles din prima. Croatele n-au avut nicio acțiune importantă”, a povestit selecționerul.
Fostul internațional spune că, pe lângă mesaj, și-a adaptat și cerințele la ceea ce pot îndeplini fetele, în teren. „Sigur, de exemplu un lucru la care am putea lucra mai mult sunt fazele fixe. La cornere e mai bine să fie executate scurte, cu scheme, decât direct. E vorba de forță. Noi avem multe jucătoare tehnice, nu cu forță”, povestește Dulca, cel care, de 8 martie, are un mesaj optimist pentru fotbalul feminin: „Ar putea să crească cu investiții și condiții. Aici mă refer la infrastructura fiecărui club și un staff profesionist, începând de la antrenor, preparator fizic… După ce se va implementa regula că fiecare club va trebui să aibă echipă feminină va crește aria de selecție. În SUA, Belgia, Franța merg 20-30 mii la meciuri. Lyon are o medie de 10-15 mii de spectatori. Când cluburile vor deveni profesioniste va fi și la noi altceva”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER