Fostul mare internațional Cătălin Burlacu a surprins recent printr-un anunț postat pe pagina sa de Facebook. În câteva rânduri, ieșeanul în vârstă de 43 de ani a anunțat că va candida la alegerile pentru șefia Federației Române de Baschet.
La câteva zile distanță, fostul internațional a acordat un interviu pentru ProSport în care a vorbit deschis despre ceea ce vrea să schimbe în federație și nu a evitat să arate cu degetul pe cei care au activat în ultimii ani în fruntea forului român.
Burlacu spune că este susținut în decizia sa de către mulți foști colegi și antrenori și speră să schimbe mai multe lucruri în baschetul românesc prin venirea sa la șefia FRB.
„Bună seara, lumii baschetului din România! Țin să vă anunț că astăzi mi-am depus candidatura în vederea alegerilor Președintelui Federației Române de Baschet, alegeri care se vor ține în data de 15 aprilie. Am luat această decizie ținând cont de următoarele:
Cătălin Burlacu a detaliat pentru ProSport.
ProSport: Cătălin, o candidatură surpriză…
Cătălin Burlacu: Stăm și asistăm cum toată lumea încearcă să schimbe ceva în acest sport minunat și vorbind cu lumea am decis să-mi depun și eu candidatura. Și sper din tot sufletul să iasă un rezultat pozitiv, să facem o echipă frumoasă cu care împreună să repornim la reformarea baschetului românesc.
Cum ai luat decizia de a candida?
E luată mai demult decizia. Am stat să mai pun la punct niște detalii, strategii, să mai consult alte gândiri, iar ulterior a trebuit să facem și pasul acesta. Trebuie spus că niciodată în istoria federației nu au fost atâtea opțiuni. Prin urmare, cei cu drept de vot nu mai pot spune că din două rele am ales răul cel mai mic și ca în orice alegere cu influențe politice să spună că atât s-a putut. Nu, acum chiar sunt opțiuni.
Ce te-a determinat să faci acest pas?
Primul lucru, trebuie știut faptul că nu există transparență de foarte mulți ani în această instituție. Tot s-a încercat așa un fel de chestie închisă, un fel de castă, în care nu prea a existat comunicare, a fost o respingere cu un aer superior. Și atunci toată lumea care cotizează și plătește taxe acolo nu prea e mulțumită. A mai venit și această pandemie, nu prea s-au întreprins acțiuni la nivel de juniori, nu s-a dat drumul la competiții, cred că trebuie o schimbare și cred că acesta este curentul.
Ce ai vrea să schimbi imediat?
Pe termen imediat nu se poate face nimic. Trebuie să pornim mult mai de jos, băieți și fete, de 10 ani, de 8 ani. Trebuie măcar două cicluri olimpice, de câte 4 ani, în care copiii să fie monitorizați, centralizați, trebuie făcute niște centre de excelență, trebuie cerute niște ajutoare de la niște școli, să îi instituționalizezi și școlar, să-i ții aproape, să-i monitorizezi și biologic, și biometric. Aceste lucruri vin ulterior după 8, 9, 10 ani. Dacă îi luăm acuma la 8 ani și avem grijă de ei, să îi creștem, dacă putem face 4 centre în țară de câte 50 de copii vom avea o arie de selecție de 200 de subiecți controlați și monitorizați cu tot ceea ce înseamnă formarea lor ca om, ca sportiv, din punct de vedere biologic. Și atunci ai perspective, ai parametrii reali pe care să te bazezi, poți face niște selecții și cu care poți să performezi în Europa. Plus că pe partea de marketing avem destule soluții și destui oameni specializați care pot atrage oameni interesați, business, cu care poți să întreții acest bulgăre care ulterior se va rostogoli. Pentru că la doi ani tu trebuie să refaci acest ciclu și mereu să ai subiecți noi exponențiali pentru naționalele României și pentru acest campionat care trebuie să devină mult mai puternic.
Ce alte idei mai vrei să implementezi?
Cred că e binevenită și o ligă pe lângă federație, care să organizeze competiții, ar fi binevenită și o cupă a românului, pentru că jucătorul român trebuie folosit mult mai multe minute în teren pentru a arăta un progres în evoluția lui. Sunt foarte multe lucruri de făcut, de schimbat și de urnit, care până acum nu prea s-au făcut. În ultimii 8 ani tot ce a fost a fost moștenirea doamnei Tocală, coroborat cu o grupă europeană organizată la Cluj în 2017, după care au fost vreo 6 milioane de euro profit și cu care au dormit până acum. Îmi pare rău să spun asta, dar asta e realitatea. Trebuie un suflu nou, un suflu tânăr, mult mai transparent și mult mai muncitor pe această parte.
Ce faci în campanie?
Alegerile sunt pe 15 aprilie. O să vorbesc mult pe telefoane, pe rețelele de socializare, o să și merg în teritoriu dacă se impune. Așteptăm să luăm lumină de la cei din federație, pentru că nimic nu se știe. Nimic nu e transparent, nu se știe câți votanți vor fi, nici care e majoritatea, nici care e minoritatea. Se creează așa niște caste după niște ani. Sunt foarte multe prostii făcute deja în federație, cred că ar trebui să roșească acei oameni când apar, pentru că încep deja să apară la suprafață zi de zi și o să mai apară până în pragul alegerilor. Cred că alegătorul va decide acum pentru următorii 10 ani destinul baschetului românesc, așa că trebuie mare atenție și mult mai deștept votat.
Cum au primit colegii, foștii colegi sau antrenori decizia ta?
Am discutat cu foarte multă lume înainte să mă implic, pentru că trebuie să recunosc e o foarte mare responsabilitate și o funcție cu greutate. Văzând chiar pozitivismul cu care privesc unii mult mai mult decât mine pe alocuri, am ajuns să iau această decizie. Ulterior toate încurajările și mesajele lor m-au determinat să fac acest pas. Au fost mesaje de peste Ocean, foarte mulți foști coechipieri, antrenori pe care i-am avut în Italia, Estonia, la loturile naționale, m-a sunat lume din țară la care sincer nu mă așteptam. Toată lumea m-a sunat să mă încurajeze. Fără să le spun prea multe lucruri mi-au spus că am votul lor și că sunt cel mai potrivit. Mi-au spus sincer în față că ”tu ești cel mai bun, tu ar trebui să fii președinte, în tine am încredere”. E o chestie care mă încântă, îmi dă curaj și mă face să văd lucrurile pozitiv. E plăcut să vezi că lumea are încredere în tine. Sigur, sunt și unii contestatari care mă asemuiesc cu unele momente din viața de jucător. Dar chestiile acestea s-au dus de mult. Viața te maturizează, sunt un părinte fericit, tată a trei copii, sunt un tată responsabil, un om încadrat în societate.
Să spunem că ai câștigat deja alegerile, prima măsură pe care o iei în calitate de președinte al federației?
Prima decizie este alcătuirea unei echipe serioase cu care să pornesc la lucru. Asta nu se face de pe azi pe mâine, ci în timp, cu planuri pe masă, cu idei structurate. Înainte se pleci la drum cu capul înainte trebuie să știi exact la ce drum pornești. De aceea spun că nimeni care o să vină nu o să poată face imediat ceva măreț, să aplice nu știu ce pe termen scurt, să vină băncile să verse sacoșe de bani pe masă. Nu! Trebuie făcut totul cu cap, în timp, pas cu pas, dar urmată o idee logică foarte transparentă în care lumea să aibă încredere. Iar lumea să fie alături de tine. Să pună umărul lângă tine, pentru că nu o să poți face lucrurile astea decât cu oameni care au încredere în ideile tale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER