Vorbim de o echipă UTA a recordurilor la finalul sezonului 2020-2021 a Ligii I. După victoriile istorice pe terenurile celor de la CFR Cluj (după o pauză de 47 de ani) și Dinamo (după 53 de ani), dar și șirul de 9 succese pe terenuri străine (doar în primele sezoane după înființare 1946-47 si 1947-48, când s-au câștigat și titlurile, UTA a mai avut o asemenea serie afară), astăzi, când se trage linia, arădenii termină pe un loc 8, adică în prima jumătate a clasamentului Ligii I după 45 de ani!
Mai precis în stagiunea 1974-1975 a Ligii I, „roș-albii” terminau atât de sus pe scena primului eșalon, adică tot pe poziția a 8-a.
Punctul ce a consemnat această performanță a venit la Voluntari, după un 0-0 extrem de viu, în care arădenii au ratat trei-patru ocazii mari, inclusiv un penalty, însă și ilfovenii au avut un forcing de final ce le putea apropia victoria. Până la urmă, trupa lui Ciobotariu era cea obligată să câștige în încercarea de a scăpa și de barajul de menținere în Liga 1, dar „Bătrâna Doamnă” a fost la același nivel de determinare și remiza e echitabilă.
La final, Laszlo Balint și-a lăudat echipa pentru poziția pe care a terminat campionatul și doar parțial pentru prestația de la Voluntari.
„A fost o dispută aprigă, plină de tensiune, era clar că cei de la FC Voluntari nu ne vor aștepta cu flori atâta timp cât sperau să evite și barajul cu o victorie, dar cred că ne-am făcut destul de bine treaba. Chiar dacă nu am făcut cel mai bun meci al nostru din acest sezon, am avut ocaziile din care puteam câștiga toate punctele. A fost situația lui Roșu, penalty-ul ratat de Horică, plus fazele lui Rusu și Buhăcianu. S-a ratat, se întâmplă, ocazia lui Dennis Rusu l-a prins și pe un fond de oboseală în minutul 89, dar iată că luăm acest punct ce ne duce pe locul 8, practic în prima parte a clasamentului.
Pentru o nou promovată, la revenirea după 12 ani în Liga 1, eu zic că e un rezultat mai mult decât onorabil. Meritul e în special al băieților, chiar vreau să le mulțumesc tuturor pentru munca depusă și implicarea din acest an competițional și, bineînțeles, conducerii și mai ales suporterilor care au avut mereu încredere în noi. Știm că i-am mai și dezamăgit, nu suntem deloc mândri de parcursul nostru de pe teren propriu, dar, la anul, cu ei în tribune, va fi cu totul altceva. Altfel, cred că, la urma urmei, e important totalul punctelor strânse”, ne-a declarat antrenorul „Bătrânei Doamne”.
În minuul 90, Balint i-a oferit bucuria debutului în Liga 1 și lui Claudiu Negoescu, mijlocașul lateral de 18 ani al „roș-albilor”. „Cu siguranță, planul privind schimbările mi-a fost dat peste cap de accidentarea rapidă a lui Mode, dar și cea a lui Miculescu din prima repriză. Totuși, David a strâns din dinți până la pauză, dar era clar că nu mai putea continua apoi. Apoi, cum scorul era strâns, a trebuit să gândesc și practic, Negoescu oricum rămâne în curtea noastră și va mai avea șanse începând cu sezonul următor”, a adăugat „principalul” arădenilor și în sezonul ce urmează, 2021-2022.
UTA a terminat pe locul 8 sezonul 2020-2021 al Ligii I, postură din care ar fi putut juca primul baraj pentru calificarea în Conference League cu Chindia Târgoviște. Dacă ar fi trecut de târgovișteni, arădenii ar fi dat peste una dintre Sepsi Sfântu Gheorghe sau CS U Craiova în încercarea de a reveni după nu mai puțin de 49 de ani și pe scena fotbalistică europeană.
Totul e doar un scenariu, căci, după cum se știe „Bătrâna Doamnă” nu a aplicat pentru Licența UEFA în acest sezon. Că a fost vorba despre o greșeală, legată de faptul că firma angajată de club pentru depunerea dosarului nu a știut că termenul limită este 31 martie, sau despre o opțiune strategică a conducerii clubului explicată, de altfel, de Alexandru Meszar, contează prea puțin acum. UTA intră în vacanță după meciul de astăzi, iar echipa ce se va bate cu Chindia în barajul pentru Conference League este Viitorul.
Totuși, utiștii rămân cu satisfacția faptului că au terminat campionatul în prima parte a clasamentului și au luat și bonusul maxim oferit de conducere pentru play-out. „Asta e situația și ne adaptăm la ea. Probabil, în acest moment clubul nu era pregătit să dispute o competiție europeană, deși e clar că aveam două meciuri grele până acolo. Eu am îmbrățișat mereu această politică a pașilor mărunți, dar siguri. Pentru acest an era important să rămânem în Liga 1, să ne consolidăm postura de prim divizionară, să ne dezvoltăm firesc, sănătos”, spune Laszlo Balint, antrenorul „roș-albilor”.
Nu doar UTA nu a aplicat pentru licența UEFA, ci nici alte cinci grupări din Liga 1, Academica Clinceni, Gaz Metan Mediaș, FC Voluntari, FC Hermannstadt și Poli Iași.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER