Prin cucerirea titlului, CFR a devenit clubul din România care are parte de cea mai bună perioadă, din 1998 încoace. De atunci nu s-a întâmplat ca o formație din Liga 1 să câștige patru titluri consecutive.
În același timp, echipa clujeană se poate lăuda și cu titulatura de „Campioană a Provinciei”, având șapte titluri, sau că este cel mai de succes club românesc în Europa, în ultimii ani.
Toate aceste performanțe au un cost, iar Prosport a aflat suma! Prețul succesului: 70 de milioane de euro.
Istoria recentă a echipei clujene a cuprins două „ere”, iar performanțele s-au construit doar cu investiții masive. În perioada Arpad Paszkany, fostul patron al CFR povestea că investise peste 100 de milioane de euro. Cam acesta a fost prețul primelor trei campionate din istoria CFR-ului.
Din informațiile Prosport, noul proprietar este pe cale să atingă și el suma la care a ajuns Paszkany. Se pare că performanțele echipei clujene l-au costat până acum pe finanțatorul Varga peste 70 de milioane de euro.
Vorbim de perioada 2017 – 2021, patru ani în care CFR Cluj a avut cel mai mare buget din Liga 1, peste 15 milioane de euro, anual. „Cred în evoluția fotbalului românesc, prin muncă și investiții. Fără investiții nu se poate. Nu ne-a ajutat nimeni niciodată, dar muncim foarte mult și de asta am reușit. Este o victorie cu costuri importante”, a recunoscut și Nelu Varga, patronul CFR, în interviul acordat pentru Prosport.
CFR l-a costat mult pe noul finanțator încă de la început. Varga a preluat clubul aflat încă în insolvență, cu datorii de 5 milioane de euro. Fără achitarea acelei sume formația clujeană nu putea să iasă din starea de insolvență și să facă performanță. Dar marile cheltuieli au început odată cu aducerea lui Dan Petrescu. Acesta nu doar că a fost cel mai scump antrenor din România, dar a avut mereu și pretenții ridicate în privința formării lotului și al nivelului condițiilor de pregătire. Astfel, CFR a ajuns să plătească aproape 1 milion de euro doar pentru salarii, în fiecare lună, pe lângă transferurile pe care le-a efectuat.
În 2019, la doi ani după ce Nelu Varga preluase echipa clujeană, CFR a fost penalizată de UEFA pentru încălcarea fair-play-ului financiar. Este singurul club românesc avertizat din acest motiv. De regulă, aceste probleme sunt ale marilor cluburi, pentru că forul european se sesizează doar în cazul în care diferența dintre investiții și profit depășește 30 de milioane de euro. Asta înseamnă că în 2018, la CFR se investiseră deja peste 30 de milioane de euro, din moment ce UEFA a amendat echipa clujeană cu 200.000 de euro și i-a impus limite în privința alcătuirii lotului pentru competițiile europene.
CFR a și produs bani în acest timp, dar un calcul simplu arată că doar jumătate din banii investiți s-au întors în club. Pentru cele patru tituri cucerite, formația campioană a primit aproape 15 milioane de euro din drepturile tv pentru Liga 1. Cea mai importantă sursă de venituri pentru CFR a fost UEFA, prim premiile acordate pentru performanțele europene. Aproximativ 25 de milioane de euro au intrat în conturile clubului din Gruia grație participărilor din cupele europene, în acești 4 ani. În plus, CFR și-a mai rotunjit bugetul cu aproximativ 5 milioane de euro din vânzarea de jucători.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER