Primul fotbalist olandez din istoria de 76 de ani a UTA-ei se numește Desley Ubbink. Mijlocașul ofensiv de 28 de ani este a al 7-lea transfer estival al arădenilor, care, pe de altă parte, s-au despărțit de 11 jucători. Ubbink a evoluat în ultimii doi ani la Podbeskidzie, în Polonia, echipă de care s-a despărțit după ce aceasta a retrogradat în eșalonul secund la capătul sezonului recent încheiat.
Așadar, a venit la Arad din postura de jucător liber de contract, precedentele echipe din cariera sa fiind: RKC Waalwijk, Taraz și Shakther Karaganda (ambele din Kazakhstan), AS Trencin (Slovacia).
Impresarul Bogdan Apostu l-a prezentat pe Ubbink drept un clasic număr 10, adică profilul de fotbalist pe care Laszlo Balint i l-a solicitat.
„A jucat în ultimii doi ani în Polonia, iar înainte Trencin. Aici a avut cele mai multe assisturi din istoria primei ligi slovace, 24 într-un singur sezon. A avut oferta de la Genk, din Belgia, dar a fost cumparat de polonezi. Sincer, a fost destul dificil să-l aducem la UTA, negocierile au durat mult, îmi era greu de crezut că poate ajunge în romania cu un slariu care să se încadreze în plafonul UTA-ei. Financiar, a făcut financiar un pas în spate, știind că România poate fi o rampă importantă de lansare, va fi un jucător important al echipei. Cred ca poate fi asemănat cu Cabrera (n.a. fostul fotbalist al Botoșaniului în sezonul 2015-2016). Nu sunt chiar la fel pe fizic, dar ca profil se aseamănă. E creativ, filtrează mingile și poate face legătura dintre defensivă și atac. E un jucător tehnic, un decar veritabil, care va aduce un plus de calitate în jocul UTA-ei”, a spus Apostu, despre fotbalistul cotat acum la doar 200 de mii de euro de transfermarkt.
În perioada junioratului, Desley Ubbink a evoluat și la Feyenoord Rotterdam, cea mai prestigioasă victimă din istoria „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc. În toamna anului 1970, generația lui Domide, Brosovszky, Axente sau Dumitrescu avea să o elimine din Liga Campionilor pe stăpâna lumii la acea vreme, după un 1-1 în Olanda și 0-0 la Arad.
„Sunt fericit să fiu aici, la acest club istoric, cu tradiție. Știu ce înseamnă UTA, e o echipă cu un stadion frumos și cu fani speciali, sper să avem un sezon bun. Mai știu că în istoria sa glorioasă, UTA a învins-o pe Feyenoord. Sunt olandez și știu istoria acelui meci. Îmi place că în România se joacă un fotbal tehnic, deși nu pot spune că am văzut prea multe meciuri din campionatul de aici. Știu doar un jucător care s-a transferat acum la Cluj (n.a. Anas Tahiri, ajuns la CFR de la Waalwijk, club la care a evoluat și Ubbink la începutul carierei) și pe Achahbar (fotbalist cu dublă cetățenie – marocană și olandeză), de la Sepsi.
Obiectivul meu aici este să dau tot ce am mai bun și să ajut echipa. Sper să avem un sezon bun și să ne clasăm cât mai sus. Poziția principala este de număr 10, dar pot juca și număr 8 sau în bandă”, a spus noul mijlocaș al lui Balint, care nu are prea mare încredere în naționala țării sale la Euro 2020: „Sincer, nu cred că Olanda poate câștiga campionatul european. E dificil să spun cine e favorit. Cred că Franța are cea mai bună echipă, dar și Germania are șanse bune dacă va juca cum a făcut-o contra Portugaliei”.
Decarul din jocul UTA-ei în returul sezonului trecut a fost brazilianul Roger jr., care acum ar trebui să-i transfere din sarcini lui Ubbink.
„Ramâne de văzut dacă cei doi pot juca împreună. În primul rând, eu mi-am dorit să construim un lot care să ne dea soluții, în care să existe concurența. În sezonul trecut am avut momente și situații în care aș fi vrut să am valoric mai multe soluții. De aceea, am muncit mult în această vară să găsim soluții pe posturile pe care ni le doream. Vreau concurență, va fi concurență, au venit jucători de calitate, cu atitudinte foarte bună și sper să reglăm toate aspectele ce țin de integrarea lor rapidă.
Să nu uităm că Roger a fost folosit în câteva meciuri inclusiv în banda dreaptă, a dat randament foarte bun și acolo, are calitățile să joace în acea linie de mijlocași ofensivi oriunde. Avem și posturile care trebuie ocupate de juniori și avem soluții bune sau foarte bune. Ușor-ușor construim un lot competitiv, care sa își dorească să obțină mai mult decât în sezonul trecut. Dar, aș vrea să luăm lucrurile pas cu pas, meciurile așa cum vin ele, așadar vrem să ne atingem obiectivele imediate și atunci vom sta bine și la obiectivele pe termen lung”, a spus și antrenorul arădenilor, Laszlo Balint.
Mâine, UTA va oficializa și transferul unui fundaș central străin, urmând ca până la plecarea în cantonamentul din Slovenia, echipa arădeană să se întărească cu cel puțin un atacant de careu. „Cu fundașul central străin sper ca lucrurile să fie în regulă și mâine să sosească la echipă. Apoi, în principiu, ar mai fi nevoie de doi atacanți, dar este extrem de greu de rezolvat aceste mutări. Un atacant bun nu este deloc ieftin, iar în această perioadă acești atacanți așteaptă variante mult mai bune. Trebuie să ne intindem cât ne permite plapuma, nu putem depăși anumite limite. Totuși, sper ca până la sfârșitul săptămânii să semnăm măcar cu un atacant și să plecam în cantonament cu 90% din lot complet”, a concluzionat Balint.
UTA l-a mai transferat pe fundașul dreapta al naționalei Muntenegrului, Marko Vukčević.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER