Pseudo-fotbalul din Liga I a devenit arena scorojită de circ a unor mai mult sau mai puțin milionari (în euro). IBAN-ul e singurul care-i recomandă, nicidecum IQ-ul sau expertiza fotbalistică. Pe unii îi suspectez că n-au habar nici măcar de abecedarul fotbalului. Nu cunosc nici câți jucători alcătuiesc o echipă. Cunosc doar câte schimbări au dreptul să dicteze din lojă. Pe alții îi bănuiesc de faptul că ”măsoară” terenul de fotbal în metri ANRP (și nu în metri pătrați). Niște clovni și unii, și ceilalți!
Din păcate, și unii, și ceilalți sunt bufonii atât de populari prin peluze și în ”studiourile” post-etapă. Dar poate că aceasta este competiția care ni se cuvine nouă, suporterilor, fiindcă, volens-nolens, am consimțit tacit la ”jongleriile” acestor clovni.
Clovni care au extras din jobenul lor de la Merrion, Zegna sau Westmancott, emblemele și palmaresul unor echipe de tradiție. Care au sustras istoria fotbalului pe care l-au clădit ca pe un templu, piatră peste piatră, arhitecții Iuliu Bodola, Ștefan Kovacs, Nicolae Dobrin, Emerich Jenei sau Gheorghe Hagi.
Arlechinii de azi au decavat, însă, templul unui fotbal care a adăpostit pasiunile multora dintre români în ultimul secol.
Până deunăzi, Knattspyrnufelag (‘97) sau Macabbi Haifa (2011 / 5-0 împotriva FCSB) erau considerate tumorile anatomice ale fotbalului din România! Doar că ultimele sezoane au trecut în umbră aceste contraperformanțe și ne-au pus un diagnostic crunt: suferim de metastaze, iar ”tumorile” KR ori Haifa n-au fost decât simptomele! Cancerul fotbalului românesc e generat de patronii din Liga I. Iar această maladie nemiloasă s-a extins de la an la an:
2017 Astra – Oleksandria (Ucraina): 0-0; 0-1
2018 CFR Cluj – Dudelange (amatori din Luxemburg): 2-3; 0-2
2019 FCSB – Alashkert (Armenia): 2-3 (în returul de la București)
2020 CS ”U” Craiova – Lokomotiv Tbilisi (echipă mediocră din Georgia): 1-2 FC Botoșani – Shkendija (Macedonia): 0-1 FCSB – Backa Topola (anonimi din Serbia): 6-6 (5-4 d.p.) FCSB – Slovan Liberec (Cehia): 0-2
2021 CFR Cluj – Borac Banja Luka (Bosnia): 1-2 (în retur) CS ”U” Craiova – Laci (echipă periferică din Albania): 0-1; 0-0 FCSB – Șahtior Karagandy (locul 12/14 Kazahstan): 1-0; 1-2 (3-5 d.p.) Sepsi – Spartak Trnava (Slovacia): 0-0; 1-1 (4-5 d.p.)
Ne-am scandalizat după ce UEFA ne-a interzis Europa League și ne-a exilat în ”lumea a treia” a competițiilor europene: Conference League. Ne închipuiam că suntem un ”hidalgo”, descendent din vița nobilă a succeselor continentale din anii ’80, însă, de fapt, rezultatele ne-au dovedit că nu ne găsim locul nici aici. În realitate, suntem doar un Don Quijote capabil să răpună numai paiațe din Gibraltar ori Malta.
Semi-fotbaliști din Luxemburg, Georgia ori Albania sunt cavaleri în armură de oțel pe lângă călăreții noștri de carton, cocoțați în șaua unor mârțoage din tinichea. Alo, UEFA, pentru San Marino, Gibraltar, Andorra, Malta și România nu înființați și a 4-a competiție valorică? Ar fi vremea să ”prindem” și noi o mini-grupă!
I-am judecat, în trecut, pe George Copos, Adrian Porumboiu sau pe Marian Iancu. Au purtat și ei păcatele lor. Dar ascultau! Până la urmă știau să se aplece în fața unor Lucescu, Inacio sau Contra. Iar Copos, Porumboiu sau Iancu chiar și-au sacrificat averi. Nu doar mărunțiș! Azi, patronii din Liga I contabilizează totul. Nu ”joacă” all-in așa cum ”jucau” patronii din urmă cu un deceniu și puțin, nu riscă! Nu plătesc sume de transfer, ci colectează jucători second-hand, fără contracte, și scormonesc după chilipiruri prin campionate obscure.
Azi, nici antrenori nu mai există în Liga I. Ci numai ”secretare”. Un Reghecampf, un Șumudică, un Mutu sunt rara avis, însă cât vor rezista într-o lume a clovnilor?!
Patronii din Liga I au nenumărate modele în campionatele cu etichetă ale Europei, dar nu le urmează. Numele miliardarilor de la PSG, City, Inter, Chelsea sau United apar doar în bilanțurile contabile de la sfârșit de sezon. Acei proprietari nu nasc polemici în direct la nicio televiziune, nu tulbură apele prin ziare. Ei nu livrează sfaturi membrilor din stafful tehnic. Nu analizează evoluțiile lui Neymar, de Bruyne și Lukaku, ci se asigură că echipele lor au condiții. Atât!
Acești clovni au și în România un exemplu. Totuși, nici pe acesta nu-l urmează. Numele lui este Gheorghe Hagi. A creat o academie, iar cât a lucrat alături de echipă, rezultatul n-a întârziat: titlul de campion. A obosit, poate, dar s-a reîntors acum, iar Farul se va ”reaprinde” cu siguranță în următorii ani. Pentru că munca, disciplina și organizarea nu au cum să nu primească răsplata!
În schimb, mulți dintre ceilalți patroni din Liga I se complac să aibă destinul ”Regelui Lear” al lui Shakespeare. Nebunia le este alimentată de lingușitorii din anturaj și nu acceptă părerile contrare. Delirul lor a însemnat acest recul, ireal, al fotbalului din România. N-am să-i nominalizez pe acești arlechini pentru ca, undeva, acolo, în Google să nu li se păstreze odioasele nume în asociere cu Liga I din România!
Poate că noi, suporterii, am greșit că v-am tolerat atâția ani, dar voi, saltimbancilor, opriți circul! Redați-ne fotbalul și rămâneți în ”arena” voastră!
Dacă voi credeți că fotbalul nu poate exista fără mărunțișul vostru, vă înșelați! Dinamo, Rapid, Steaua, Petrolul, UTA, ”U” Cluj, Steagul Roșu, Poli Timișoara, Oțelul (și multe alte echipe) au renăscut și vor renaște grație suporterilor, celor care le iubesc, și nu vouă, clovnilor!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER