ANALIZĂ | Verdictul expertului Marius Avram la faza de karate de la Botoșani + Cum a greșit Andrei Antonie gestionarea finalului de meci Rapid – FC Voluntari

ANALIZĂ | Verdictul expertului Marius Avram la faza de karate de la Botoșani + Cum a greșit Andrei Antonie gestionarea finalului de meci Rapid - FC Voluntari
Arbitrul central Andrei Sorin Antonie acorda un cartonas galben sub privirea lui Gabriel Sebastian Tamas in meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si FC Voluntari, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Arena Nationala din Bucuresti, vineri 24 septembrie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:

Trei faze mi-au atras atenția și le voi detalia în rândurile următoare. Arbitrul Andrei Antonie n-a gestionat bine o fază simplă pe final de meci la Rapid – FC Voluntari, ceea ce a creat un meleu între jucători.

De asemenea, procedeul de karate din FC Botoșani – Craiova 1948 i-a scăpat centralului Horațiu Feșnic care n-a văzut un penalty evident. Plus un meci din Cupa României.

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

ANALIZĂ | Verdictul expertului Marius Avram la faza de karate de la Botoșani + Cum a greșit Andrei Antonie gestionarea finalului de meci Rapid – FC Voluntari

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

Rapid – Voluntari 0-1

Fapte: În minutul 85 la o aruncare de la margine de la mijlocul terenului, arbitrul Andrei Antonie acordă cartonaș galben lui Cristian Costin de la FC Voluntari și apoi, fiind al doilea, i-l arată și pe cel roșu. Decizia provoacă o confruntare intre jucătorii celor două echipe moment în care Gabriel Tamaș bruschează un adversar. De asemenea, decizia este urmată de proteste vehemente ale jucătorilor de la Voluntari.

Analiza: Am ales aceasta situație deoarece este un exemplu negativ despre cum trebuie gestionat un final tensionat de meci. Scorul fiind de 0-1 în acel moment se putea foarte ușor anticipa că vor urma trageri de timp ale echipei care conduce.

Arbitrul trebuie să fie proactiv, să acționeze preventiv și să facă tot posibilul să țină meciul sub control. Limbajul corpului în momentul arătării cartonașului galben ne arată în mod evident că arbitrul nu știa că jucătorul mai avea un cartonaș, de altfel Andrei Antonie verifică în carnețel înainte de a acorda cartonașul roșu.

Documentarea nu este neapărat o greșeală dar, pentru a preveni astfel de confruntări, este necesar să fii permanent conștient de jucătorii avertizați iar când decizi o astfel de eliminare să fii sigur că ai luat toate măsurile preventive.

Decizia corectă a arbitrului Antonei ar fi fost eliminarea lui Gabriel Tamaș

De asemenea gesturile nervoase ale arbitrului nu sunt în măsură să transmită un mesaj de calm jucătorilor. Un galben acordat pripit cum este acesta a dus apoi la iertarea de un al doilea galben evident care ar fi trebuit dat lui Gabriel Tamaș pentru un gest nesportiv, bruscarea unui adversar. Arbitrul conștient că a greșit prin eliminarea lui Costin, trece cu vederea gestul lui Tamaș în compensație, tamandu-se probabil de reacțiile generate de o a doua eliminare în aceeași faza.

Decizia corectă ar fi fost eliminarea lui Gabriel Tamaș pentru al doilea galben pentru comportare nesportivă.

Pentru a putea gestiona finalul de meci într-un mod inteligent și echilibrat un arbitru trebuie pe lângă anticiparea unor astfel de situații să aibă și o pregătire fizică excelentă, în acest fel creierul bine oxigenat poate transmite deciziile corecte.

ÎI recomand lui Andrei Antonie să crească nivelul pregătirii si sa intre urgent la regim deoarece, pe lângă “burta” vizibilă sub tricoul de arbitru, se poate vedea ușor din mimica feței faptul că este obosit în ultimele minute ale jocului.

FC Botoșani – FC U Craiova

Fapte: În minutul 72 în urma unei centrări în careul celor de la Craiova, Bradley Diallo ridică piciorul la nivelul capului lui Mihai Roman, joacă mingea și apoi are loc un contact între gheată și capul atacantului botosănean. Roman cade iar arbitrul Horațiu Feșnic lasă jocul să continue.

Analiza: Faptul că jucătorul craiovean ridica piciorul într-un mod nepermis este evident și cred că a fost depistat de orice persoană prezentă la joc. Am încercat să găsesc o explicație punanadu-mă în pielea arbitrului, de ce a lăsat jocul să continue la o asemenea fază.

Decizia corectă pentru Horațiu Feșnic ar fi fost lovitură de la 11 metri și cartonaș galben

Foarte mulți arbitri atunci când nu sunt siguri de o fază, cum de altfel s-a întâmplat și aici, convingerea mea fiind că arbitrul nu a avut certitudinea că Mihai Roman a fost atins, lasă jocul să continue.

Acest lucru este valabil și face parte din recomandările UEFA și CCA, de a lăsa jocul să continue când nu ești sigur mai ales în situații de penalty, dar nu se aplică în momentul în care este evident jocul periculos al fundașului. Aici arbitrul avea de ales intre două decizii: lovitură liberă indirectă (prin ridicarea piciorului s-a produs un joc periculos foarte clar) sau lovitură de la 11 metri (în urma contactului).

Din păcate, poate din reflex generat de nesiguranță, arbitrul a ales a treia variantă, cea greșită de a lăsa jocul să continue. O decizie de a acorda indirectă ar fi fost de înțeles mai ales că jucătorul joacă întăi mingea și este greu de apreciat dacă are loc un contact și apoi dacă acel contact este de natură să provoace un fault.

După urmărirea reluărilor putem aprecia că decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11 metri și cartonaș galben. În această situație ar fi intervenit cei din cabina VAR, în urma mesajului de la arbitru care spunea că nu e sigur de contact.

Între presupusul contact și fluierul arbitrului Radu Petrescu trec nu mai puțin de 5 secunde

Săptămână aceasta am avut și meciuri din Cupa României, unele dintre ele din păcate decise de greșeli de arbitraj. A fost cazul unei greșeli mari și în meciul Farul Constanta – Sepsi Sf. Gheorghe care merită o analiza suplimentara.

Fapte: În minutul 49 jucătorul celor de la Sepsi, Luckassen cade în urma unui contact cu Larie, fundașul constănțean. Arbitrul lasă inițial jocul să continue apoi revine și acordă lovitură de la 11 metri.

Analiza: Faza este interesantă nu din prisma faultului produs la mai mult de un metru în afara suprafeței de pedeapsă, ci datorită felului în care arbitrul Radu Petrescu ia decizia.

Între presupusul contact și fluierul arbitrului trec nu mai puțin de 5 secunde. Aparent arbitrul primește un mesaj în cască de la asistentul de pe acea parte, Mircea Grigoriu, care îi transmite că a fost penalty.

Din informațiile mele acest mesaj nu a venit niciodată, iar decizia îi aparține sută la sută arbitrului. Revenim în acest fel la un articol din trecut în care atrăgeam atenția asupra nesiguranței, a ciudățeniei deciziilor lui Radu Petrescu, la modul în care revine asupra unor decizii și iată că a recidivat. Nu mai reiau subiectul expus pe larg în articolul precedent pe care îl puteți citi mai sus.

În ultima vreme s-au înmulțit persoanele care vorbesc despre intervenția arbitrilor asistenți în timpul jocului. De la Gheorghe Hagi, care făcea o glumă amară spunând că acum VAR-ul îl reprezintă asistenții până la comentatorii meciurilor care spun la unele faze că ar fi fost necesară intervenția arbitrului asistent în teren.

De ce se așteaptă ca asistenții să ia decizii?

Acest aspect nu este nou dar trebuie să ne lămurim ce spun legile jocului și care sunt limitele în care pot acționă asistenții în timpul jocului.

Astfel în afară de ofsaid, out, schimbare de jucători sau la lovitura de pedeapsă când se deplasează portarul arbitri asistenți trebuie:

– să semnalizeze atunci când se comit greșeli în timp ce se afla mai aproape decât arbitrul
– să semnalizeze atunci când un comportament nesportiv sau orice alta greșeală se produce în afara câmpului vizual al arbitrului

A aștepta tot timpul că arbitri asistenți să ia deciziile în timpul jocului nu este numai contrar legilor jocului dar este și greșit deoareca toate aceste semnalizări se fac în primul rând sub rezerva deciziei finale a arbitrului și în al doilea rând la cererea acestuia.

Unii arbitri folosesc că “alibi” la fazele la care greșesc frazele “nu m-a ajutat asistentul” sau “mi-a spus asistentul în cască” lucruri care arată o lipsă de asumare și de personalitate.

Intervenția arbitrului asistent în alte faze decât cele expuse mai sus trebuie să vină, conform indicațiilor UEFA și CCA, doar la cererea arbitrului și numai ca o părere, nu ca asumare integral a deciziei. Altfel să le dăm fluiere arbitrilor asistenți și să treacă centralul la linie dacă meciul este condus de la margine.

Se poate marca un gol cu sticla de apă în mână?

În final vă propun spre dezbatere o situație petrecută în Italia, mai exact la Genoa. Mattia Destro înscrie un gol (URMĂRIȚI VIDEO AICI) în timp ce tine în mână o sticlă de apă, așa cum se poate vedea și în imaginile de mai jos.

Atâta timp cât sticla nu influențează într-un fel deznodământul fazei, jocul continuă dar în mod clar nu este în regulă că jucătorii să joace cu sticle de apă sau orice alte obiecte în mână.

Sursă foto: capturi Digi Sport / Telekom Sport

Marius Avram / Autor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×