Mihai Leca este unul dintre cei doi fotbaliști români care evoluează în Ucraina, alături de Valentin Cojocaru. Fostul fundaș central al lui FC Argeș joacă la Lvov, în cel mai vestic dintre orașele mari ale Ucrainei, aproape de granița cu Polonia și la vreo 600 de kilometri de Kiev. Teoretic, este o zonă sigură a Ucrainei, dar pe Mihai Leca îl așteaptă deplasări în „zona roșie” a Planetei, inclusiv în Lugansk, regiunea a cărei independență este susținută de Putin și Rusia.
Leca, cel care a ajuns să joace în Ucraina după ce și-a urcat CV-ul pe LinkedIn, a vorbit pentru Prosport despre cum este să joci fotbal în țara amenințată de război. Este om de bază la FC Lvov, locul 12 din Ucraina. Fotbalistul se află la mijloc, între liniștea pe care i-o arată cei din jurul său, care vor să se reia campionatul, și sfaturile soției și ale Ministerului Afacerilor Externe care îndeamnă la părăsirea imediată a Ucrainei. „Părăsiți imediat țara!”, le recomandă site-ul MAE românilor care sunt acum pe teritoriul Ucrainei. Și în acest context el se pregătește de reluarea campionatului.
– Mihai, cum este atmosfera în Ucraina? – Eu am ajuns abia acum 2 zile din cantonament. Știu doar ce am citit prin presă. Eu stau la 10 km de Lvov și este un loc mai retras. Lumea e liniștită pe aici. Colegii mei nici ei nu știu la ce să se aștepte. Mulți cunosc situația din 2014, când a fost mai rău, dar nu se așteaptă să fie din nou așa. Se gândesc că poate cad la pace.
– Nu simți neliniște în jurul tău? – Nu, lumea este pe stradă. Totul e normal.
– Familia ce-ți spune? – Soția îmi spune „vezi, să vii acasă, să te luăm de la graniță”. Vedem ce se întâmplă. Deocamdată e liniște.
– Soția e mai îngrijorată decât tine. – Da, îți dai seama.
„Părăsiți imediat țara!”, scrie pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Acesta e sfatul.
Am văzut de când am plecat. Nu doar țara noastră, dar și alte țări au dat astfel de comunicate. Urmează să sun la ambasadă să mă aibă și pe mine în evidență.
– Oricum, ai un contract de respectat. Cred că ar fi greu să pleci. – Da, de asta am și venit. Trebuie să respect contractul. Oricum zonele unde sunt separatiștii proruși sunt la distanță foarte mare. Nu puteam să nu mă prezint. O să văd ce fac dacă se suspendă campionatul. În 2014 mai multe echipe au venit aici la Lvov și au jucat, iar campionatul s-a ținut în continuare.
– Voi ar trebui să începeți campionatul. – Pe 25 începe și noi avem meci pe 26.
– Nu s-ar putea amâna începerea campionatului? – Nu ne-au anunțat nimic. Am avut amical ieri, astăzi avem antrenament. Deocamdată nu e nimic. Chiar a dat un interviu cineva din conducerea clubului și spunea că nu se așteaptă la mai rău. După ce am văzut și aseară, cu decretul semnat de Putin nu știu ce se poate întâmpla. Ne vor anunța…
– Colegii tăi ucrainieni cum resimt situația? – Nici ei nu spun mai mult. Mulți nu se exprimă nici foarte bine în engleză. Nu știu la ce să se aștepte. Doar cei din Odesa sunt mai afectați și mai stresați pentru că au familii acolo.
– Cu ce este mai bun fotbalul din Ucraina decât Liga 1? – Să începem cu echipa mea, care nu este una de top. Sunt condiții foarte bune de antrenament. De la două terenuri foarte bune, baza de pregătire, sala de forță, recuperare, vitaminizare. Sunt condiții cum nu am mai avut până acum. Este un mediu profesionist.
Așadar, investesc mai mult.
Investesc. Chiar am jucat cu o echipă de liga 2 în cupă și am rămas uimit ce stadion aveau. Ceva gen Petrolul, dar cu un etaj mai mare.
– Nivelul e mai bun decât la noi? – Da, pot să zic că da. Sunt meciuri care se apropie de nivelul nostru de echipă, dar când joci cu echipele mari se vede imediat.
– Ai jucat în toate meciurile titluar, de când ai mers. – Da, sunt mulțumit. N-am avut multe oportunități. Nu mi-a fost ușor. La FC Argeș am jucat toate meciurile în tur, dar în retur foarte puțin. Fără nicio explicație m-au pus într-o umbră și nu mi-a picat bine. Am vorbit în țară cu anumiți impresari, dar mă sunau doar echipe de Liga 2 fără obiectiv promovare și simțeam că dau înapoi dacă semnez. Nici nu am avut un impresar puternic. Mi-a spus un prieten de LinkedIn, mi-am făcut cont, am intrat pe platformă și acolo am cunoscut un impresar. Mi-a spus că cei de aici caută un fundaș central și m-a întrebat dacă vreau să dau probe 2 zile. Așa am ajuns și am semnat.
– Nu știam că se transferă așa fotbaliști. – Nici eu. Era prima dată când intram. Sunt foarte mulți agenți acolo. Mi-a trimis și biletele de avion. Totul a fost foarte bine.
– În Ucraina se plătesc salariile chiar și în situația asta? – Chiar ieri ne-au plătit salariile. De când au venit n-au fost probleme și mă uitam și eu la ce se întâmplă în România. Am colegi pe la echipele cu probleme. Am prins și eu astfel de perioade, pe la Oțelul Galați…
– Dacă va începe războiul ce vei face? – Depinde ce decizii se iau. Vedem dacă se amână campionatul. Trebuie să respect contractul. Dacă nu va fi siguranță, o să reziliez și voi veni acasă. Momentan sunt relaxat, nu sunt stresat. Poate dacă eram mai aproape de zona de conflict eram altfel.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER