Vladimir Putin, o nouă mișcare uluitoare! Ce arme ar putea folosi soldații ruși în războiul sângeros declanșat în Ucraina

Redactor:
Răzvan Bucur
  • Publicat:

Rusia ar folosi muniție și tehnică militară  Irak pentru războiul din Ucraina. Potrivit The Guardian, Moscova ar fi ajutată de rețele iraniene de contrabandă de arme, potrivit milițiilor irakiene susținute de Iran și a serviciilor de informații din regiune. Pentru a ajuta armata rusă, după ce au bătut pasul pe loc în războiul din Ucraina, RPG-uri, rachete antitanc și lansatoare de rachete produse în Brazilia au fost trimise în Rusia din Irak.

RPG-ul este o grenadă cu propulsie de rachetă. Este o armă de sprijinire a focului de infanterie destinată lansării de grenade cu capacitate de autopropulsie. RPG-urile provin din arme similare folosite în al Doilea Război Mondial pentru a distruge tancuri și infanterie. După al doilea război mondial, dezvoltarea acestui tip de sisteme de lansare de grenade prin combustibil propulsator a cunoscut mari progrese. A avut apogeul în sistemul de origine rusă, cunoscutul RPG-7.

Prima variantă a dispozitivului RPG-7V a fost adoptată de armata sovietică în anul 1961 si se află înca în uz în Federatia Rusă și în alte peste 50 de tări. RPG-7 poate fi considerat de departe cea mai eficientă armă anti-tanc creată vreodată. Inițial a fost creat pentru a distruge blindajul aplicat pe transportoarele amfibii însă mai târziu au fost introduse grenade anti-personal și anti-tanc. Arma se încarcă prin partea din față, iar datorită designului fără recul, în spatele acesteia se crează o zonă periculoasă. RPG-7 folosește grenade anti-tanc cu mai multe nivele de detonare, dispozitive cu fragmentare sau chiar cu sistem termobaric ce utilizează oxigenul din mediul înconjurător pentru a determina un impact mai mare al exploziei.

Vladimir Putin, o nouă mișcare uluitoare! Ce arme ar putea folosi soldații ruși în războiul sângeros declanșat în Ucraina

Arma se pozitioneaza pe umărul trăgătorului, iar dupa ce trăgaciul este apăsat racheta ce poartă în vârf o grenadă este lansată. Odată atinsă distanța de siguranță față de trăgător, racheta propulsează grenada aceasta atingându-și într-un final ținta.

In urma unor evaluari realizate de US Army, au fost facute publice probabilitatile de atingere a tintei de catre un proiectil lansat de RPG-7. Astfel s-a ajuns la concluzia ca exista 100% sanse de lovire a tintei de la o distanta de 50 de metri, 96% sanse de la 100 m urmand ca de aici sansele sa scada considerabil. Probabilitatea ca tinta sa fie atinsa de la o distanta de 200 de metri este de 51%, iar daca distanta dintre tragator si punctul ochit este de 300 de metri sansele scad la 22%.

Precizia armei lasa de dorit, fiind extrem de dificila lovirea unui punct aflat la distante de peste 300 de metri; sintagma “cu cat mai aproape cu atat mai bine” a fost intotdeauna adevarata. In timpul invaziei Rusiei in Afghanistan, mujahedinii foloseau lansatoarele RPG-7 pe distante de aproximativ 80 de metri. Predecesorul sau, RPG-2 a fost principala arma anti-tanc utilizata de fortele vietnameze in Razboiul din Vietnam folosit in mare parte impotriva transportoarelor blindate americane M113.

Așadar, RPG-7 este un lansator de grenade cu costuri foarte mici, refolosibil și foarte ușor de utilizat. Chiar și așa, pierde la capitolul acuratețe și precizie dacă vorbim de distanțe mai mari. De-a lungul timpului au fost produse peste 9 milioae  de lansatoare.

O rachetă antitanc este o rachetă ghidată a cărei misiune principală este distrugerea tancurilor și a altor tipuri de vehicule blindate. În prezent, capacitatea și costul rachetelor antitanc a crescut foarte mult cu armele ghidate cu laser, cu dezvoltarea celor Hellfire, supersonice pentru cea mai mare parte a profilului de zbor, dar prea greu pentru infanterie.

În plus, un sistem de rachete Bavar 373 de fabricație iraniană, similar cu sistemul de apărare antiaerian rusesc S-300, a fost donat Moscovei de autoritățile de la Teheran. Acestea i-au returnat lui Putin și un sistem S-300, potrivit unei surse care a contribuit la organizarea transportului.

Bavar 373 este un sistem mobil iranian de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune. Iranul îl descrie ca un concurent cu sistemul de rachete S-300. Primul prototip a fost construit în anul 2011. Iranul a anunțat că sistemul a fost proiectat și construit de către ministerul apărării, industriile interne și unele universități iraniene. Sistemul prezintă un recipient de lansare vertical, dreptunghiular, cu detalii care sugerează un sistem de lansare la cald, spre deosebire de lansarea la rece folosită în sisteme precum S-300. Bavar-373 poate detecta ținte sau avioane la mai mult de 300 km, îl poate bloca la aproximativ 250 km și îl poate distruge la 200 km. Iranul a folosit pentru prima dată sistemul său de apărare antirachetă Bavar-373 într-un exercițiu comun de apărare aeriană, numit de cod Gardienii lui Velayat Sky-99, la sfârșitul lunii octombrie 2020. Mai mult decât atât, acesta este capabil să detecteze până la 100 de ținte, să urmărească 60 dintre ele și să interacționeze cu șase simultan.

Pe 26 martie, au fost transportate în Iran prin punctul de trecere a frontierei Salamja, RPG-uri și rachete antitanc de la Hashd al-Shaabi, cea mai puternică umbrelă a milițiilor șiite. Armele ar fi fost predate armatei iraniene și duse în Rusia pe mare. Pe 1 aprilie, ar fi trimis și două sisteme de lansatoare de rachete Astros 2 proiectate în Brazilia. O sursă din cadrul grupării Hashd al-Shaabi ar fi spus că nu au nevoie de aceste arme. Mai mult decât atât, ar fi spus că „Orice este anti-SUA ne face fericiți”. Trei nave cargo au transportat aceste arme. Două nave sub pavilion rusesc și una sub pavilion iranian au traversat Marea Caspică între portul din Iran, Bandar Anzali, și orașul din Rusia, Astrakhan.

„Acest tip de armament sofisticat, sisteme de lansatoare de rachete, ar face o mare diferență pe teren în Ucraina. Ḥashd al-Shaabi controlează o mare parte din regiunea de graniță cu Iranul, ceea ce ar facilita această tranzacție. Alte țări, cum ar fi China, trebuie să fie foarte atente în a oferi arme Rusiei acum, având în vedere noua situație cu sancțiunile.

Și Iranul, ca parte a acelei axe, vrea să se asigure că Rusia nu pierde teren în acest conflict. Dacă regimul Putin va fi destabilizat, ar avea implicații uriașe pentru Iran, în special în Siria, unde Damascul este dependent de sprijinul aerian rusesc, iar Rusia coordonează pentru a evita conflictul direct între ei și Israel”, a comentat Mohaned Hage Ali, analist la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu.

Rusia și-a repoziționat forțele terestre pentru un nou asalt asupra regiunii Donbas. Asta pentru că au întâlnit o opoziție care a rezistat eroic, iar pierderile au fost mari pentru armata rusă. Serviciile de informații ucrainene au acuzat Georgia că ajută Rusia să primească echipament militar aflat sub sancțiuni. Oficialii georgieni, însă au negat acuzațiile. În plus, ofilialii americani au dezvăluit la jumătatea lunii martie că Rusia a cerut Chinei arme și ajutor militar în războiul din Ucraina. Cert este că au nevoie de ajutor, iar ajutorul vine…

Răzvan Bucur / Redactor
Editor la ProSport.ro din 2019. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu 7 ani de experiență în presa online la publicații precum Realitatea, Libertatea și Mediafax. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo a reacționat după episodul de la București, iar internetul ”a explodat”
Cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo a reacționat după episodul de la București, iar internetul ”a explodat”
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Sârbii au comparat incidentul din România-Kosovo cu cel mai sângeros meci din secolul 21. Reacţia vecinilor noştri: ”Tentativă de fraudă...”
Sârbii au comparat incidentul din România-Kosovo cu cel mai sângeros meci din secolul 21. Reacţia vecinilor noştri: ”Tentativă de fraudă...”
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al patrulea nu a mai avut nicio șansă. Șapte copii au rămas fără tată
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al patrulea nu a mai avut…
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de…
Problema uriașă cu care se confruntă Simona Halep. Anunțul venit acum: Nu există altă variantă
Problema uriașă cu care se confruntă Simona Halep. Anunțul venit acum: Nu există altă variantă
Carmen, asistenta moartă în casa vecinului, înmormântată! Ireal ce s-a întâmplat la slujbă
Carmen, asistenta moartă în casa vecinului, înmormântată! Ireal ce s-a întâmplat la slujbă
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
×