Simona Halep (31 de ani, locul 19 WTA) se află într-un moment dificil al carierei sale, fiind eliminată din turul al doilea de la Roland Garros de chinezoaica Qiuwen Zheng (19 ani, locul 74 WTA), scor 2-6, 6-2, 6-1.
În setul al doilea, românca a suferit un atac de panică pe teren și avut nevoie de intervenția medicilor. Ea a explicat, după meci, că știe exact ce a declanșat acest episod.
ProSport a aflat în exclusivitate diagnosticul medicilor, care arată că o serie de gânduri negative au favorizat apariția atacului de panică a Simonei, pe lângă presiunea pe care a pus-o asupra sa în ultima perioadă.
De asemenea, trebuie menționat că Simona Halep a suferit foarte multe accidentări în ultimii ani, ceea ce a pus umărul la deteriorarea moralului jucătoarei.
„Teama de a fi învinsă și pericolul iminent! Teama de înfrângere și senzația de pericol iminent au provocat bufeurile, vertijul și dispneea suferite de Halep”, este diagnosticul medicilor care au tratat-o pe Simona, după reacția fizica severă cauzată de atacul de panică suferit în meciul pierdut la Roland Garros cu chinezoaica Zheng.
După atacul de panică, Simona a oferit mai multe declarații despre ce a resimțit, încercând în același timp să explice că nu este ceva foarte grav.
„Nu o să facem o dramă din asta! A fost un atac de panică, totul e în regulă, nu am nimic. Un moment mai slab. Acum toți oamenii avem un moment mai slab și cred că 99 la sută au avut parte de un astfel de episod”, a explicat Simona.
Totuși, „tremuratul, senzația de nod în gât, furnicăturile (n.r. parasteziile), transpirație”, au fost simptomele resimțite de Halep care a făcut diferența față de ceea ce a trăit în două rânduri la „Australian Open”.
“A fost diferit, în Australia a fost epuizare fizică. Aici nu a fost epuizare fizică, repet, pentru că eram bine fizic. A fost doar chestie de respirat ! Nu am o chestie clară în cap în momentul acesta dar se poate să fi pus prea multă presiune pe mine și să-mi fi dorit prea mult”, a spus Simona Halep.
Imediat după meci Mouratoglou a plecat de unul singur de la teren și a lăsat întreaga echipa să o aștepte pe Halep să iasă de la vestiare. Antrenorul francez nu a mai mers la conferința de presă de la care Simona a întârziat exact o oră.
„Mi-a zis să mă calmez și că totul este ok. Nu s-a întâmplat nimic, nicio tragedie că am pierdut un meci. Doare, bineînțeles că s-a întâmplat chiar la Roland Garros dar mergem mai departe, nici o problemă”
În astfel de cazuri, mai ales la primul atac de panică din viața suferit, așa cum spune Halep ca s-a întâmplat, medicii stabilesc exact diagnosticul prin mai multe investigații concrete, precum examenul clinic complet, analize de sânge pentru verificarea funcției tiroidiene
– examen clinic complet; analize de sânge pentru verificarea funcției tiroidiene (n.r. Irina Begu continua tratamentul medicamentos și la un an de zile după ce a fost diagnosticata cu boala sărutului) sau cardiace (electrocardiogramă – ECG sau EKG); evaluare psihologică prin discuții despre simptome, temeri și îngrijorări, situații stresante, istoric familial, situații indicat a fi evitate (chestionar Eysenck – măsoară dimensiuni precum extroversie – introversie, disimularea, emoționalitate, psihotism).
Specialiștii francezi cu experiență particularizată la jucătorii de tenis recomandă, în funcție de severitatea tulburării de panică, un anumit tratament care include:
– meditație și tehnici de relaxare;
– schimbare a alimentației și adoptarea unei bune igiene a somnului;
– terapia prin vorbe (psihoterapia): ajută înțelegerea atacului de panică și mai ales, învață cum să faci față;
În cazul sportivilor și în particular Simonei Halep, medicii evită utilizarea unor:
– inhibitori selectivi pentru recaptarea serotoninei (SSRI);
– inhibitori recaptare serotonină și norepinefrină (SNRI);
– benzodiazepine;
În numeroase cazuri similare Simonei Halep, medicii sportivi și specialiștii psihoterapeuți au recomandat adoptarea unor anumite tehnici de relaxare ca să gestioneze stresul (să practice yoga, așa cum o face Bianca Andreescu sau Emma Răducanu), comportamentul evitat față de anumite situații sociale sau tulburări de anxietate.
„Îmi doresc tare mult și am muncit foarte mult perioada asta de când am început cu Patrick Mouratoglou. Mai am chestia asta când îmi doresc prea mult mă cam blochez și nu pot să dau drumul să fiu eu pe teren. Probabil și din cauza asta dar cred ca este parte din tot ce se întâmplă și ce o să se întâmple, nu mă sperii. Acuma, a trecut episodul din teren și o să încep să muncesc din nou”, a mai transmis Simona Halep.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER