Horia Tecău (37 de ani) a vorbit cu ProSport despre cele mai frumoase momente din cariera sa în tenisul mondial!
“Când pășești la Wimbledon simți tradiția anilor 1877 cand România își cucerea Independența iar la LOndra avea loc prima ediție a miticului turneu de la “All England Lawn Tennis and Croquet Club”.
“Foarte multe meciuri de care îmi aduc aminte, dar unul care este reprezentativ, înaintea tuturor, este finala de la Wimbledon. Ăla a fost visul suprem pentru mine: la cel mai titrat turneu să reușesc să câștig finala, la concursul legendar și să îmi îndeplinesc visul! Pentru mine a însemnat o creștere, o evoluție, o încununare a multor lucruri pe care le-am învățat și făcut de-a lungul anilor, atunci am simțit că le-am îndeplinit acolo. Ăla a fost momentul pe care l-am simțit că e cel mai important din carieră”, a spus Tecău.
Tecău a cucerit “Wimbledon-ul” cu olandezul Jean Julien Rojer după ce, în echipă cu suedezul Robert Lindstedt, peirduse trei finale pe iarba londoneză:
“Momentele dificile sunt cele în care nu vedeam o variantă de a continua. Fie că nu câștigam iar momentele astea majoritatea s-au întâmplat la trecerea de la juniori la seniori” nu ezită Horia să identifice răscrucea care a făcut din el un tenisman care a schimbat istoria”
“Competiția era puternică, nu câștigam multe meciuri, situația financiară nu era la un nivel unde puteam să merg să joc unde voiam și cu cine voiam”, dezvăluie Tecău clipele trăite după terminarea bursei de 200.000 de dolari oferită de IMG (International Management Group, cea mai puternică agenție de management și marketing sportiv din lume) la Academia lui Nick Bolletieri din Florida.
“În acele momente am avut suportul familiei, care știa când să mă împingă mai mult și când să mă retragă un pic din tenis ca să simt un pic că mi-e dor, că e pasiune, că vreau sa-l practic în continuare. Așa am gestionat fiecare moment dificil”, rezumă Horia episodul în care Vlad Chirileanu, un avocat român stabilit în Florida după ce și-a încheiat mandatul provizoriu de ambasador al României în Argentina, împreună cu Romeo Tecău au decis să-l “răpească” din casa unui antrenor tatăl lui Stamford Booster:
“Luna decembrie a fiecărui an mergeam împreună în America să vedem condițiile în care își desfășoară activitatea în care se performa, și în care se dezvolta și ca individ. Surpriza fost că la un moment dat nu mai avea niciun fel de personalitate în relația cu antrenorul respectiv, nu i se dădea șansa să ia decizii importante ceea ce în joc ar fi trebuit să se întâmple. Am văzut că lucrurile nu sunt într-o direcție bună. L-am întrebat ce se întâmplă, am avut o discuție mai apropiată și atunci considerat că e momentul să ne despărțim de antrenor. Personalitatea antrenorului (n.r. Stamford Booster) este acaparatoare, antrenor foarte bun, dar personalitatea sud-africanului îl obstrucționa în dezvoltare. Am ales ales calea despărțirii urmând să se pregătească cu alți jucători, un alt antrenor, mare antrenor la vremea respectivă (francezul de origine algeriană Tarik Benhabilles, care l a antrenat pe Andy Roddick când americanul a ajuns numărul 1 mondial) și au fost primii pași într-o altă direcție”
“La un moment de răscruce, sunt momente de-astea de rpscruce în biața fiecărui om, și mi-am permis să intervin și Horia a marșat exact pe drumul pe care l-am văzut eu atuncea. Era practic, plafonat! Stătea printr-un loc izolat, prin Fort Lauderdale la un antrenor dar care, cred, că avea o doză de egoism care în niciun caz nu era benefică pentru Horia. Stătea la el în casă, i se plătea o sumă de bani destul de mare. Făcea niște antrenamente lipsite de nerv, pe terenuri de tenis publice”, rememorează Vlad Chirileanu.
“Horia pur și simplu era deprimat! Era în America de un an de zile (n.r. după ce încheiase bursa la Academia lui Nick Bollettieri de la Bradenton). Nu ieșise din Fort Lauderdale, nu știa nimic decât acele terenuri publice la care mergea, o dată pe zi. Atunci, mi-am permis să îi spun să se rupă de locul acela, să plece”, nu a omis amănunte fostul handbalist de la Dinamo care a speculat discuția frontală și decisivă avută de Romeo Tecău cu Booster chiar la o petrecere dată de sud-african la el acasă, în Fort Lauderdale, ca să organizeze “evadarea” care avea să îi schimbe destinul celui mai tare tenisman român din ultimul sfert de veac:
“Horia a acceptat și practic, a evadat! L-am ajutat să evadeze de acolo, a venit în Miami unde i-am făcut niște legături, într-o academie de tenis, cu fostul antrenor al lui Andy Roddick, Tarik Benhabiles. Pe vremea aia juca simplu își dădea silința să ajungă la nivelul celor din acea academie și erau tenismani buni. Progresele nu au venit imediat: el avea și o problemă de acomodare, cu clima din Florida. Efectiv îl deranja și umiditatea, și temperatura. Așa că suferea enorm la antrenamente, mai ales cele de intensitate mare” evocă Vlad Chirileanu “răscrucea” care a redefint viitorul celui care avea să cucerească titluri în “Grand Slam”, ultimul chiar în Statele Unite, la “US Open”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER