Sporturile de iarnă au reprezentat pentru România „ruda săracă” atunci când s-au luat în calcul posibile performanțe olimpice.
„Noi participăm la Jocurile Olimpice de Iarnă, din respect pentru Munții Carpați. Rezultate notabile nu ne putem propune”, spunea Ion Țiriac, în urmă cu mulți ani, înaintea Jocurilor Olimpice de la Salt Lake City.
Dar, puștii de azi care se ambitionează să practice schiul vor să atingă marea performanță. E cazul și fraților Alexandru și Matei Drilea din Predeal.
Prosport a stat de vorbă cu cei doi sportivi. „Am învățat să schieze împreună cu tata. Apoi am luat lecții specifice câte 2-3 ore pe săptămână, cu domnul Dinu Cișmașu si Elisabeta Stroe antrenori la CSS Predeal . Am început să particip la diferite competiții iar la Cupa Corona, organizată la Brașov, am ocupat locul întâi având timpul pârtiei. Aveam 9 sau 10 ani atunci”, povestește Alex Drilea.
În timp au început să apară și participările la concursuri internaționale. „M-am clasat pe locul 27 la schi cross și pe 24 la slalom uriaș. Am fost la patru secunde de primul loc. Pentru mine a fost un concurs wow! Era prima dată când concuram afară”, a mai spus Alex, care se află în primul an de junioratul, fiind legitimat la CSA Steaua București.
Cu un antrenor exigent în persoana lui Andrei Szilagyi, schiorul din Predeal a reușit să obțină 136.05 puncte FIS la slalom și 164.68 puncte FIS la slalom uriaș.
Sunt puncte obținute după primul an de juniorat. Și-a fixat ca obiectiv participarea la JO din 2026 sau 2030.
„Deocamdată am doar 16 ani și sunt bucuros că mă aflu în lotul pentru FOTE. Vreau să merg acolo sub 100 puncte FIS. Eu cred că la un moment dat și noi, românii, vom începe să facem performanță în sporturile de iarnă dacă ne vom schimba mentalitatea. Trebuie să credem că se poate”, a mai spus Alex.
Cu trei ani mai mic față de fratele său, Matei Drilea se visează deja la marile întreceri ale lumii. „Eu am început ca și fratele meu să practic schiul la vârsta de 7 ani. M-am antrenat tot cu domnul Dinu Cișmașu dar și cu dna Elisabeta Stroe. A fost greu la început. Dar m-am acomodat. Povestea pentru mine a început de la Cupa Rossignol. Am participat la trei competiții internaționale de slalom, dar mă simt mult mai atras de slalomul uriaș.Cantonamentele le fac împreună cu fratele meu. Ne antrenăm împreună. Și ne înțelegem foarte bine”, a spus Matei, legitimat și el la CSA Steaua București. „Pentru mine, dar și pentru Alex cel mai frumos vis ar fi să fim împreună pe un podium important de premiere. Ne vom face un selfie, cu medaliile pe care le vom aduce pentru România”, a încheiat el.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER