Ieșenii Marin Chirazi și Alin Vorniceanu vor porni, săptămâna viitoare, în cea mai mare provocare a ultimilor ani. Cei doi temerari vor străbate în caiace traseul de 2600 km al Dunării, din Germania și până la vărsarea în Marea Neagră.
La 10 ani de la doborârea recordului de străbatere a întregului curs al Dunării, cu o performanță de 30 de zile, în 2012, ieșenii Marin Chirazi și Alin Vorniceanu se reîntorc în caiacele lor și vor vâsli din nou pe Dunăre. Cei doi și-au propus să stabilească un nou record, de cel mult 26 de zile, asta însemnând o medie de peste 100 km zilnic.
Vor străbate opt țări și patru capitale.
Marin și Alin vor porni miercuri, 6 iulie, din Ulm (locul de unde Dunărea devine navigabilă), trec prin opt țări și patru capitale și vor încheia aventura la vărsarea Dunării în Marea Neagră, la Sulina. Totul cu resurse minime, izolați de societate, doar vâslind și campând pentru somn pe malul fluviului. Foarte important, cei doi nu vor avea asistență de pe mal!
Alin și Marian vor străbate 8 țări – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, precum și 4 dintre capitalele statelor de mai sus – Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.
„În peste 40 de ani petrecuți în sistemul competițional al sportului de performanță, judo mai exact, în calitate de concurent, am învățat să pierd și să recunosc valoarea adversarului, am simțit gustul victoriei și modul cum reacționează psihicul. Dar cel mai mult am învățat că fiecare dintre noi este responsabil de acțiunile sale. Cei din jurul nostru pot fi factori stimulenți, provocatori sau inhibatori. Libertatea pe care ți-o oferă deplasarea pe apă am simțit-o acum 35 de ani.
Mi-am dat seama că efortul fizic, ciclic se poate transforma într-o formă de meditație, introspecție cu efecte majore asupra comportamentului relațional. Astfel, în cursele efectuate până acum, parcurgerea Dunării acum 10 ani, străbaterea Europei în caiac din Marea Nordului până în Marea Neagră, înconjurul Mării Negre, au avut o contribuție decisivă în dezvoltarea mea personală psihică și spirituală”, spune prof. univ. dr. Marin Chirazi, 56 de ani, cadru universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, fost decan al FEFS.
La rândul său, Alin Vorniceanu, 33 de ani, este cadru militar și fost sportiv de performanță. Pasionat al ultramaratoanelor, cu multe curse extreme la activ, Alin a explicat că atâta timp cât este sănătos și corpul îl ascultă, va da curs unor astfel de provocări pe care poate mulți le consideră imposibile.
„Deși aveam doar 8 ani când am luat contact cu sportul, la lupte greco-romane, am realizat că eram foarte ambițios, îmi doream să arăt că sunt puternic. Pentru mine, sportul a fost modul prin care am reușit să ating și cote înalte, pe plan fizic și psihic, să depășesc mediocritatea. Abia la vârsta de 23 de ani m-am regăsit, atunci când am fost la primul concurs de 90 km, în Munții Bucegi. Toți cei cărora le ceream un sfat îmi spuneau că nu voi reuși, că nu am mai făcut asta și nu voi reuși. Dar eu credeam că tărie că se poate, știam asta, simțeam că se poate! Aveam de gând să demonstrez acest lucru, printr-un rezultat notabil, nu era suficient doar să termin cursa. Am fost educat să mă gândesc la podium, totuși am reușit să mă clasez pe locul 4 cu 24-25 de ore de chin, de suferință.
Este incredibil ce am reușit atunci, de unul singur. Și din acel moment mi-am dat seama că totul depinde de mine, fiind începutul acestor descoperiri fizice și mai ales psihice. Tot ceea ce suferim în antrenamente sau concursuri nu se compară cu suferința celui care nu poate deloc, de exemplu o persoană cu dizabilități. Principiile vieții sunt simple, dar precise. Sunt întreg, sănătos, nu am de ce să mă plâng. Tot timpul voi găsi o cale prin care să continui. A renunța înseamnă să pierzi lupta cu tine. Eu mă voi ridica de fiecare dată și voi înainta”, spune Alin Vorniceanu.
Proiectul celor doi temerari din Iași, denumit „APA” este susținut de Asociația Antonia pentru Educație și Inovare Socială și Centrul de Afaceri Expert Mind. „Este o nouă mare provocare pentru noi, încercăm să stabilim un record. APA înseamnă acțiune, pasiune și angajament, ne-am luat angajamentul că vom parcurge acest traseu într-un timp cât mai scurt. Îi mulțumesc prof. Marin Chirazi pentrru încrederea pe care o are în mine. Nu vom avea asistență, mergem spre Germania cu o mașină, iar de acolo ne vedem de drumul nostru. Această expediție este o acțiune dedicată copiilor, tinerilor și tuturor sportivilor care vor să își depășească limitele și să își contureze viitorul cu propriile eforturi și vise”, a mai spus Alin Vorniceanu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER