Tehnologia VAR, introdusă în premieră în Superligă, n-a funcționat așa cum și-au dorit cei care organizează competiția, nici măcar arbitrii n-au fost mulțumiți, iar mulți dintre telespectatori au fost derutați de ceea ce vedeau în direct.
Cea mai mare nedumerire a venit de la fazele de ofsaid analizate, unde „liniile” care despart jucătorii n-au apărut în imaginile oferite.
ProSport a stat de vorbă cu mai mulți „fluierași”, oficiali LPF, tehnicieni tv și operatori, pentru a descoperi cauzele acestor erori tehnice.
Cea mai mare problemă este că nu a funcționat softul pentru calibrarea camerelor. Pentru această operațiune se folosește un software pentru Superliga care nu este la parametrii doriți și se pierd „liniile”.
Unii dintre arbitri susțin că liniile de ofsaid nu au apărut nici măcar în analiza lor internă, analiză care în cele din urmă s-a făcut „din ochi”. Alții spun că au apărut la trei dintre meciurile din weeken, dar imaginea nu a putut fi transferată pe live-ul din transmia tv.
Spre exemplu la meciul U Cluj – FCSB tehnologia VAR nu a funcționat, iar monitorul de pe teren unde se duce arbitrul să se uite la reluări in cazul procedurii „on field review” nu a avut semnal tot meciul.
Asta din cauză că fibra optică care duce semnalul de la mașina VAR la acel monitor nu a funcționat. Problema tehnică a fost recunoscută de FRF într-un comunicat emis ieri.
Mulți oameni implicați în fenomen dezvăluie pentru ProSport că este vorba despre un soft ieftin care nu este la nivelul celor din campionatele puternice.
„În ceea ce priveşte partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluţiei de back-up. Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu maşina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcţional pe parcursul primei reprize.
Implementarea unui astfel de sistem reprezintă o provocare pentru toţi cei implicaţi, atât pentru arbitrii, cât şi pentru cei responsabili cu partea tehnică, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane.
E nevoie de timp pentru a se regla toate probleme ce pot apărea. Astfel de situaţii au fost prezente şi în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR, a adăugat echipa de implementare a sustemului”, se arată în comunicatul emis de cei de la Casa Fotbalului.
“Am văzut că și cu VAR mai sunt probleme. Astăzi asistenții vorbeau între ei, prin minutul 30, că nu merge VAR-ul. E o variantă ieftină a VAR-ului la noi Adrian Mihalcea
ProSport a scris de duminică despre disfuncționalitățile ivite și despre o cerere halucinantă din partea arbitrilor pentru televiziuni.
S-au mai întâmplat și în alte campionate ca în primul an lucrurile să nu meargă chiar perfect și atunci vedem unele întârzieri la reluarea jocului, pentru că au unele dificultăți în cabină acolo să pună liniile, uneori nu funcționează, sistemul se defectează Marius Avram
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER