Rinat Ahmetov a scris istorie în Ucraina ca patron al lui Șahtior Donețk, alături de antrenorul Mircea Lucescu din 2004 până în 2016. Totuși, imperiul omului de afaceri ucrainean a început să se destrame încă din 2014, când o parte din Donbas și Crimeea au fost ocupate de Rusia. Iar războiul care se ține în aceste zile pe tărâm ucrainean se poate spune că a fost bomboana de pe coliva averii sale.
Ahmetov controla tot ce însemna întreprinderi în domeniul energiei și telecomunicațiilor din zonele mai sus menționate, însă acestea, dar și numeroase clădiri ale lui Ahmetov au ajuns în mâinile rușilor, scrie Ukrainska Pravda (Adevărul Ucrainean).
Anul 2022 a fost unul teribil pentru Ahmetov, după ce Rusia a pornit războiul asupra Ucrainei. Omul de afaceri a declarat public că „Putin este un criminal de război, iar Rusia este un stat agresor”. Forbes a scris la începutul anului că Ahmetov are o avere de 13,7 miliarde de dolari, însă oligarhul ucrainean spune că din cauza războiului averea sa a scăzut cu zeci de miliarde.
A pierdut câteva miliarde bune doar din Holdingul Metinvest de unde se etrăgea și se exporta 60% din produsele metalurgice ale Ucrainei. Doar în perioada ianuarie – iunie 2021 compania a avut un profit de 2,7 miliarde de dolari, bani pe care acum Ahmetov trebuie să-i treacă la capitolul pierderi. Uzina cocsochimică din Avdeevka este în continuare blocată, iar uzinele miniere Ingulețki, Pivnicinîi și Pivdenîi nu mai funcționaează. Uzina din reguinea Zaprojie este și ea la jumătate din capacitate.
Rusia nu i-a luat doar o parte din avere lui Ahmetov, ci și materia primă. Potrivit unui comunicat de presă al companiei SCM deținută de Ahmetov: „Rusia a furat aproximativ 240.000 de tone de producție metalurgică din uzinele din Mariupol”.
Totuși, lui Rinat Ahmetov îi funcționează în continuare banca PUMB (Prima Bancă Ucraineană Internațională), care a reușit să rămână pe piață, deși războiul continuă și la această oră în țara vecină. Nu mai puțin de 31 de sucursale și 172 de bancomate a pierdut banca lui Ahmetov în urma invadării armatei ruse în Ucraina.
Rinat Ahmetov a avut pierderi și în domeniul agricol, dar și în cel al transporturilor. Nu mai puțin de 2.000 de vagoane din cele peste 15.000 pe care Ahmetov le deține prin întreprinderea din domeniul feroviar, Lemtrans, sunt acum pe teritoriile ocupate de ruși.
Chiar și cu atâtea pierderi, Rinat Ahmetov nu s-a dat bătut și a dat Rusia în judecată la sfârșitul lunii iunie, când ucraineanul a intentat proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după dezastrul provocat de ruși în Ucraina. Deși a pierdut zeci de miliarde de euro, Ahmetov continuă să-și ajute țara și le dă oamenilor mâncare și medicamente!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER