Născută în București și cu reședință la Târgoviște, orașul unde locuiesc părinții (Mihai și Liliana), Sorana Cîrstea a decis să-l urmeze în Dubai pe logodnicul ei, Ion Alexandru Țiriac.
Fiul miliardarului Ion Țiriac este rezident în Dubai, cel mai mare oraș și reședință a emiratului cu același nume, unul dintre cele 7 ale federației UAE (Emiratele Unite Arabe).
Asemenea lui Federer și Djokovic, Sorana Cîrstea poate obține viza de aur în Emiratele Arabe Unite așa cum o au franțuzoaica Kristina Mladenovic, britanica Heather Watson sau fostul număr 1 mondial, sârboaica Jelena Jankovic.
Româncei i se poate aproba viza de ședere de 10 ani de către Cabinetul Emiratelor Arabe Unite, condus de Alteța Sa șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.
Cîrstea poate urma exemplul lui Borna Coric sau Karen Khachanov cât și pe cel al lui Lucas Pouille (fostul număr 10 mondial, la un moment dat, manageriat de Ion Țiriac): stabilirea reședinței în Dubai face ca un tenisman să evite plata unui impozit de 49 la sută din câștigurile anuale dacă ar locui în Croația, Rusia respectiv, Franța.
Acesta este și motivul pentru care fiul lui Ion Țiriac a decis să se mute în Dubai unde plătește cu 35 la sută impozite mai mici pe venit/profit decât în România.
Și asta în condițiile în care tatăl lui, Ion Țiriac, este rezident în Monte Carlo din 1972, cetățean al principatului Monaco fiind și Mariana Simonescu, fosta mare jucătoare româncă stabilită pe Coasta de Azur încă din timpul căsătoriei cu legendarul Bjorn Borg.
De altfel, Ion Țiriac a fost primul afacerist din tenis care a vândut licența unui turneu de tenis în țările arabe din Golful Persic: la începutul anilor 90, miliardarul român a vândut șeicilor din Dubai licența turneului feminin pe care îl organiza, mai întai la Essen și, apoi, la Hanovra.
Cu peste 7 milioane și jumătate de dolari câștigați numai din evoluția la turneele de tenis, Cîrstea ar plăti cel mult 9 la sută impozit pe venit în Dubai (rata legală de impozitare este de 9% pentru veniturile care depășesc 102.000 de dolari, iar până la această sumă, venitul impozabil este zero), motiv pentru care 23 dintre cei mai tari 30 de tenismani/jucătoare de tenis din lume au rezidență în „paradise fiscale” ca Monaco, Florida, Bahamas sau Nassau.
Experiența fiului lui Ion Țiriac în anul de când este rezident în Dubai certifică avantajul inexistenței impozitului anual pe proprietate, pe câștigurile de capital sau pe venit: totuși, ca posibilă proprietară de locuință în emirat, Cîrstea trebuie să plătească 5% din valoarea medie a chiriei și o taxă către Departamentul de Terenuri din Dubai la probabilul transfer al proprietății.
Până acum Cîrstea a plătit impozite “faraonice” în condițiile în care, în tenis, cu cât câștigi mai mult, cu atât achiți taxe mai mari: impozitată pe premiile de la turnee cu rate cuprinse între 35 și 45 la sută în Franța dacă joacă la Roland Garros, în Mare Britanie, când evoluează la Wimbledon sau în Statele Unite, odată ce participă la US Open, Cîrstea este obligată sa plătească o a doua taxă pe venit și în România chiar dacă există excepția “dublei impozitări”.
Excepția suprinzătoare este Ana Ivanovic, cea mai bună prietenă a Soranei stabilindu-și reședința în Austria, la Westendorf, un sătuc aflat la 14 kilometri de Kitzbuhel.
Decizia de a se antrena în cluburi exclusiviste de tenis din Dubai, așa cum este Clubul Aviației, unde sunt organizate turneele WTA și ATP, Cîrstea beneficiază de privilegii de negăsit în Europa: vreme ideală pentru tenis în cea mai mare parte a anului (garantat 8 din cele 12 luni, posibilitatea de a ploua este mică), rata criminalității imperceptibilă, costul scăzut al gazului face ca deplasarea cu mașina să fie aproape gratuită.
Introvertită și discretă ca viața cotidiană, Cîrstea are un incomensurabil avantaj că se antrenează departe de România: nu se simte obligată să se întâlnească cu familia sau prietenii, nu este recunoscută pe stradă, în parc, mall, restaurant sau în cinematograf.
Un alt privilegiu, esențial pentru o jucătoare de tenis, este accesibilitatea facilă la majoritatea turneelor, indiferent de locul unde sunt organizate: că este Asia sau Australia, fie Europa și America de Nord sau Sud, Cîrstea poate zbura din Dubai, cu cele mai tari, elegante și luxoase linii aeriene, în orice club de tenis din lume.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER