Cristian Tudor Popescu a comparat situația Simonei Halep cu celebrul caz de dopaj al francezului Richard Gasquet.
Sportiva româncă a fost testată pozitiv cu Roxadustat, un medicament folosit pentru lupta împotriva anemiei, și a fost suspendată temporar din circuitul WTA.
Reputatul jurnalist, Cristian Tudor Popescu, a dezvăluit în exclusivitate pentru ProSport că are încredere în nevinovăția Simonei Halep și a îndemnat-o să facă tot posibilul pentru a reglementa această situație nefericită.
CTP a comparat situația româncei cu cea a lui Richard Gasquet, tenismen francez. Acesta a fost depistat pozitiv cu cocaină în 2009, însă a reușit să-și demonstreze nevinovăția.
„Simona Halep are datoria să meargă până la capăt pentru a-și demonstra nevinovăția! E vorba despre onoarea ei de-o viață. Eu nu pot să cred că ea poate lăsa o întreagă carieră să stea sub această vinovăție. E clar că substanța a fost găsită în organismul ei, într-o cantitate mică, dar a fost descoperită.
Ancheta să își urmeze cursul și să se afle cum a ajuns acolo. A mai fost un caz asemănător, cel al francezului Richard Gasquet. El a reușit să demonstreze că e nevinovat! Asta trebuie să facă și Halep. Eu cred în onoarea ei”, a declarat CTP pentru ProSport.
Richard Gasquet (36 de ani), fost număr 7 ATP în anul 2007, a fost depistat pozitiv cu cocaină în mai 2009 și a fost suspendat temporar din tenis.
Două luni mai târziu, TAS a oferit un verdict favorabil francezului, după ce s-a demonstrat că sportivul nu consumase droguri cu bună știință, ci o cantitate infimă i-a pătruns în organism după ce s-a sărutat cu o dansatoare într-un club de noapte din Miami.
Aspectul care l-a ajutat pe Gasquet a fost faptul că în organismul său a fost găsită o cantitate de cocaină echivalentă cu o granulă de sare, lucru ce a ajutat pentru a confirma ipoteza prezentată de francez.
Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, este un medicament care ajută corpul în lupta împotriva anemiei. Este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.
Medicamentul se comercializează sub denumirea de Evrenzo și a fost aprobat pentru consum în Uniunea Europeană în luna august a anului 2021.
Printre efectele adverse întâlnite se numără hipertensiunea arterială, tromboză vasculară (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge), diaree, edem periferic (excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului – glezne, picioare), hiperkaliemie (ridicarea nivelului de potasiu din sânge) și greață.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER