Simona Halep (31 de ani) a fost depistată pozitiv în urmă cu două săptămâni dar deocamdată nu se știe care va fi suspendarea primită și când se va dicta aceasta.
Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, vine cu anumite precizări.
Agenția Internațională de Integritate în Tenis a comunicat că Simona Halep a folosit o substanță numită Roxadustat, inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).
Oficialul TAS a explicat pentru Prosport pașii care urmează pentru sportiva Simona Halep:
„În domeniul tenisului este funcțională o procedură specifică în trei etape. Într-o primă etapă discutăm managementul întregului lanț de control anti-doping, ce pornește de la invitarea sportivului la recoltarea probei de urină sau de sânge, la recoltarea propriu-zisă, la depozitarea probei, analiza probei și emiterea buletinului de analiză.
Pentru această etapă, în tenis, este responsabilă Agenția Internațională de Integritate în Tenis ITIA ( International Tennis Integrity Agency – ITIA). Practic, ITIA este un terț care gestionează acest lanț de control anti-doping în numele Federației Internaționale de Tenis. ITIA implementează Programul Anti-Doping în Tenis (Tennis Anti- Doping Programme).
O a doua etapă, este cea de contestare a unor rezultate pozitive. Această contestare, în primă instanță, se face în fața unui tribunal independent, așa cum este denumit de Programul Anti-Doping în Tenis.
Din ianuarie 2021, este vorba de Sports Resolutions care este competentă să soluționeze toate cazurile anti-doping în primă instanță. Această etapă intermediară, se asigură respectarea dreptului la un proces imparțial în primă instanță în conformitate cu Standardul Internațional de Gestionare a Rezultatelor (International Standard for Results Management – ISRM).
A treia etapă o reprezintă apelul, care se face în mod exclusiv la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Toate precizările făcute până acum cu privire la procedurile în fața TAS sunt corecte, inclusiv terenul de 21 de zile, numai că acest termen curge doar după ce a fost epuizată calea de atac în fața Sport Resolutions și sportivul a primit o decizie motivată de la Sport Resolutions.
Contestarea, atât în față Sport Resolutions în primă instanță, cât și în fața TAS în procedura de apel, dau posibilitatea sportivului să beneficieze de dreptul la un proces echitabil, dar este foarte important de menționat că pe parcursul întregii proceduri se aplică Codul Agenției Mondiale Anti- Doping, inclusiv toate aspectele procedurale, aspectele legate de vinovăția sportivului, aspectele legate de probatoriu, principiul strictei responsabilități a sportivului, principiul lipsei vinovăției sau a neglijenței semnificative.
Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv, indiferent de sport și indiferent de nivelul la care joacă.
Un element important care poate influența durata unui astfel de proces este modul de gestionare al probatoriului și să nu uităm că întotdeauna există două parți implicate”, a declarat Cristian Jura pentru Prosport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER