Monica Niculescu şi elveţianca Viktorija Golubic s-au calificat, vineri, la Melbourne, în optimile de finală ale probei feminine de dublu din cadrul turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, după ce au învins perechea alcătuită din maghiara Anna Bondar şi belgianca Greet Minnen cu 6-4, 6-1.
Practicantă de Kung-Fu, Viktorija Golubic citește romane cu Harry Potter înaintea meciurilor de la “Australian Open”
“Am bătut-o în noiembrie trecut la Rouen, turneu de sală organizat în noiembrie 2022, eu fiind în echipă cu Jaqueline Cristian. Ea juca cu sud-coreeana Na-lae Han, iar Victoria mi-a plăcut enorm ce a jucat.
Am întrebat-o: Vrei să jucăm în Australia? Și mi-a zis: Nu, joc cu Blinkova .
Zic, Ok, bine. Hai că îmi caut pe altcineva dar dacă mai vrei să jucăm la un alt turneu, îmi zici”, destăinuie Niculescu neștiuta maniera în care jucătoarele profesioniste de tenis ajung să își aleagă partnere de dublu din pură înâmplare, hazard sau alandala.
“După patru săptămâni, mă trezesc cu un mesaj de la Victoria Golubic: Monica, nu intru pe tablou la dublu cu Blinkova. Mai îți cauți parteneră la Australian Open ?. Îi zic: Da, încă mai îmi caut. Vrei să jucăm?. Și, uite așa, am ajuns să face dublu împreună.
Inițial Golubic era aranjată cu Anna Blinkova dar clasamentele lor însumate nu le dădea șansa să fie acceptate pe tablou la dublu
Victoria este 83 în clasament, Blinkova, 60 WTA, și nu intrau, ca echipă, în concursul de dublu” divulgă pentru Prosport Monica modul în care o echipă de dublu este acceptată la un turneu profesionist de tenis, fie el concurs de Grand Slam, WTA sau ITF.
“Am avut și norocul că nu mi-am găsit altă parteneră în luna de zile care trecuse de când Golubic refuzase să joace cu mine, aici, la Melbourne. Trebuia să joc cu ea și la Hobart dar, tot așa, n-am intrat pe tablou din cauză că ea este numărul 103 la dublu ca și clasament.
Dar nu mai contează!”, descrie Niculescu amănunte care pe ea au făcut-o să zboare la un turneu cum a fost Sankt Petersburg, fără să aibă certitudinea că își găsește parteneră cu care să joace în Rusia.
“Mie mi-a plăcut întotdeauna cum joacă și uite așa am nimerit să fac dublu cu ea!”, nu ascunde Monica senzația de confort dar mai ales de încredere în elevețianca cu origini în fosta Iugoslavie: mama Victoriei, Vucica, este sârboaică din Belgrad in timp ce tatăl lui Golubic, Ignacjie, este croat.
“Gândește foarte bine și dă foarte repede în minge!
Le-am simțit pe adversarele de până acum puse de foarte multe ori în criză de timp din cauză că Victoria face chiar și demi-vole de pe linia de fund. Ping-pong! Repede și iute, adversarele nici nu apucau să retragă racheta
Practic, nici nu cade bine mingea și Victoria o lovește pe traiectorie ascendentă. În cazul acesta, simțeam, ca Bondar și Minnen în turul 2, că acestea loveau târziu și așa puteam să mă bag să fac intercepție la fileu.
Ăsta este avantajul nostru, super-bine ca timing” oferă detalii tactice cu care elvețianca de 31 de ani izbutește să creeze avantaj colegei de dublu, in special cu reverul ecxecutat cu o mână în stil Justine Henin.
“Așa, ca viziune în teren, zice Să facem asta! Eu mă duc acolo, tu acoperi dincolo. O simt puternică pe spatele terenului. Am încredere în ea pentru că, dacă eu nu pot să fac o intercepție, stiu că este ea acolo, pe loinia de fund a terenului, și mai și dă bine.
Mai dă o dată și încă o dată…”, explică Niculescu importanța unei partenere “multi-task” așa cum este Golubic, jucătoare care, asemenea Monicăi într-o vreme, a jucat cu ambele mîini atât “forehand-ul” cât și reverul”.
“Are cadență și facilitează momentul în care să ma bag șă mă bag la fileu”, scoate Niculescu în evidență avantajele unei mix într-o echipă de dublu feminin în care o jucătoare ca Golubic atât de agilă (elvețianca practică Kung-Fu) poate reconfigura strategia de joc chiar în timpul partidei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER