O nouă provocare pentru judoka Vlăduț Simionescu. Debutează în antrenorat, la clubul la care s-a format. Care e marea sa supărare | SPECIAL

O nouă provocare pentru judoka Vlăduț Simionescu. Debutează în antrenorat, la clubul la care s-a format. Care e marea sa supărare | SPECIAL
  • Publicat:

La aproape 33 de ani, vârstă pe care o va împlini în luna aprilie, judoka ieșean Vlăduț Simionescu este pregătit pentru o nouă provocare în carieră. Valorosul sportiv legitimat la CS Politehnica Iași, cu două Jocuri Olimpice la activ, s-a decis să îmbrățișeze și cariera de antrenor, la clubul la care s-a format.

„Vreau să descopăr un nou Vlăduț Simionescu”

Principalul obiectiv al lui Vlăduț Simionescu rămâne calificarea la cea de-a treia Olimpiadă din carieră, Paris 2024, dar în paralel cu antrenamentele sale se va ocupa și de pregătirea celor mici, împreună cu alți doi antrenori de la club, Costel Năftică și Ioana Babiuc.

Supergreul de la Iași, care concurează la categoria +100 kg, este pregătit pentru noua promovare și spune că pe termen lung își dorește să descopere împreună cu colegii săi un nou Vlăduț Simionescu, care să reprezinte cu succes Iașiul la marile competiții.

„Este o nouă provocare pentru mine, la care s-a ajuns oarecum firesc. Politehnica Iași este clubul unde mi-am desfășurat toată activitatea ca sportiv și unde vreau să și încep ca antrenor. A fost atât ideea mea, cât și a directorului Vasile Manole, de la Clubul Politehnica Iași și mă bucur că s-a concretizat. Sperăm să facem lucruri bune și să aducem din nou echipa de judo de seniori a clubului acolo a fost acum câțiva ani. Acesta ar fi obiectivul pe termen scurt, iar pe termen lung îmi doresc să descopăr la Iași un nou Vlăduț Simionescu, un sportiv care să ducă tradiția mai departe la Politehnica Iași și să aibă participări regulate la Jocurile Olimpice, rezultate bune la turneele majore internaționale”, a declarat Vlăduț Simionescu pentru ProSport.

La rândul său, directorul Vasile Manole s-a declarat încântat de decizia lui Vlăduț de a se alătura corpului de antrenori de la clubul Politehnica: „Sunt bucuros că Vlăuț Simionescu a decis să activeze și ca antrenor la clubul nostru. Sunt convins că va contribui la descoperirea și formarea unor noi campioni în judo, prin cunoștințele pe care le-a acumulat în îndelungata lui carieră sportivă”.

Obiectivul rămâne calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris

Sportivul ieșean a explicat cum va decurge pentru început noua sa activitate: „Nu voi avea o grupă de copii, pentru că asta ar presupune să fiu zilnic cu ei, ceea ce este foarte greu acum. Suntem 3 antrenori, eu domnul Costel Năftică și Sensei Ioana Babiuc și încercăm să facem lucurile cât mai bine, să ne completăm, ne dorim ca tot timpul să fie măcar doi antrenori în sală și lucrăm cu toți sportivii. Nu cred că va fi greu pentru mine, nu-mi va afecta programul meu de antrenament. Eu oricum sunt în sală tot timpul, oricum împărtășeam celor mai tineri din experiența mea, vorbeam cu ei, le dădeam sfaturi. Îmi place să lucrez cu copiii și îmi doresc să îi ajut cu tot ce am acumulat eu de-a lungul carierei. Principala mea țintă acum rămâne însă calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris”.

„Sportul de performanță este greu, dar aduce satisfacții imense”

Vlăduț nu se consideră un viitor antrenor dur, ci vrea să aibă o relație deschisă cu copiii. În opinia sa, cei care vin la sală pentru a face sport de performanță trebuie să conștientizeze faptul că munca trebuie dublată de seriozitate și în viața extrasportivă.

„Nu mă consider un antrenor dur. Sportul de înaltă performanță necesită seriozitate, implicare și cred că lucrurile astea trebuie să vină de la sine, nu trebuie să le impui. Adică în momentul în care ai pășit în sală trebuie să știi asta. Vrei să faci performanță sau doar mișcare? Când vrei înaltă performanță trebuie să înțelegi că lucrurile sunt mai stricte, legat de antrenament, viața extrasportivă, somn, alimentație. Totul este mai strict.

Asta e cel mai important lucru, fiecare sportiv să-și dea seama de treaba asta. Eu nu vreau să fiu un antrenor sever, nu cred în asta. Prefer să am o relație mai deschisă cu un sportiv, decât să mă impun într-un mod mai agresiv și să știu că nu pot să vorbesc cu el sau se plânge pe la spate. Prefer să avem o discuție reală, deschisă și să construim de acolo. Sportul de performanță este greu, dar totodată aduce satisfacții imense”, a explicat Vlăduț Simionescu, care consideră că a învățat câte ceva de la fiecare antrenor cu care a lucrat în cariera sa: ”De-a lungul carierei am avut mulți antrenori și am încercat să fur chestii care mi-au plăcut și care s-au pliat pe mine. Nu știu dacă voi implementa neapărat un stil anume, dar voi încerca să găsesc cea mai bună variantă pentru sportivii pe care îi voi avea în sală. Trebuie să fii cât mai maleabil, să te pliezi pe fiecare sportiv”.

Reprezintă România, dar pe cheltuiala proprie

Vlăduț s-a întors recent din Austria, unde a efectuat un stagiu de pregătire în localitatea Mittersil. Pe cheltuiala proprie și a clubului Politehnica Iași. La fel stau lucrurile și în cazul deplasărilor la concursuri, unde judoka ieșean reprezintă culorile României.

Pentru că a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, a fost scos din lot, dar Vlăduț se încăpățânează să meargă mai departe, în ciuda tuturor piedicilor. Și privește cu încredere spre Paris 2024, ceea ce ar însemna a treia Olimpiadă din carieră.

„La Mittersil au participat cam 1.000 de judoka din toată Europa, este primul stagiu de pregătire al anului, unul foarte important. A fost o săptămână plină, cu antrenamente benefice, la categoria mea a participat inclusiv campionul olimpic Lukas Krpalek. Este un stagiu care îți oferă toate condițiile de pregătire, ai și parte de refacere, bazin, saună, masaj, sală de forță, te poți pregăti și afară, sala de antrenament este imensă. Din țară au fost 26 de sportivi, dar lotul a fost separat, iar eu am venit individual, pe cheltuiala mea și a clubului. Reprezint România pe banii mei, cam asta e ideea. Dar asta e situația, mi-o asum. Vreau să fac în continuare înaltă performanță până la Paris, apoi voi continua în antrenorat. Mi-am impus să nu mă opresc, indiferent de cât de greu va fi, indiferent de piedici”, spune Vlăduț Simionescu.

Bani de la club, Consiliul Local și sponsori

Vlăduț Simionescu a intrat încrezător în 2023, un an foarte important, preolimpic, în care speră să obțină biletele la Jocurile Olimpice de la Paris. Ar fi a treia sa Olimpiadă din carieră, după Londra 2012 și Tokyo 2020, pe cea de la Rio ratând-o din cauza unei accidentări.

Cum Federația Română de Judo i-a întors spatele și nu-l ajută financiar pentru deplasări sau stagii, sportivul ieșean trebuie să suporte toate cheltuielile. Deloc mici. Stagiul din Austria a costat 1.000 de euro, cel de la Tokyo, din decembrie anul trecut, a sărit de 2.000 de euro, iar deplasarea la un concurs ajunge la 1.000 de euro.

Simionescu a explicat cine îl susține financiar și cam de ce buget ar avea nevoie într-un an.

„Cum de la federație nu am primit nimic, nici măcar deconturile pentru concursurile la care am urcat pe podium, încerc să găsesc cât mai multe sponsorizări de la firme. Dacă faci cel puțin un concurs pe lună, plus stagii de pregătire, toată deplasările se duc la 30.000 de euro într-un an. Sau chiar mai bine. Consiliul Local Iași m-a susținut anul trecut cu suma de 10.000 de euro și vreau să le mulțumesc domnilor din CL pentru ajutor. Sper să rămână valabil proiectul, pentru că este o sumă care îmi oferă liniște o perioadă. În rest, mă ajută clubul și ce mai reușesc să strâng din sponsorizări. Este un an preolimpic, foarte important pentru mine. Problema este că trebuie să găsesc finanțare pentru stagii și turnee.

Dacă fac asta, lucrurile stau destul de simplu, în privința calificării la Olimpiadă. Este foarte important să am asigurată o liniște financiară, pentru că este greu să mă focusez sută la sută la pregătire sau la concurs când mă gândesc de unde să mai fac rost de bani pentru următorul turneu. Sunt concursuri majore în acest an și îmi pot asigura calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Acum stau bine, sunt pe locul 24 în clasamentul mondial al categoriei”, mai spus sportivul ieșean.

Primul concurs al anului pentru Vlăduț Simionescu va fi Grand Prix-ul de la Lisabona (29 ianuarie), iar următorul este Grand Slam-ul de la Tel Aviv (16 februarie).

 

 

Are o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă, în care activează din anul 1999. Este corespondent ProSport la Iași din anul 2004, iar în decursul anilor a mai colaborat cu Agenția de Știri NewsIn, ziarele Libertatea și România Liberă și Radio Sport Total FM. Pe plan local, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
De la „țeapă” la „lovitură”: englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
De la „țeapă” la „lovitură”: englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Britanicii au descoperit planul lui Mo Salah. Ce urmează pentru atacantul lui Liveprool
Britanicii au descoperit planul lui Mo Salah. Ce urmează pentru atacantul lui Liveprool
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc pentru ea! Deși arată fantastic, a fost înșelată în repetate rânduri
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc pentru ea! Deși arată fantastic,…
David Popovici vrea să intre în afaceri, după ce se retrage din sport. În ce va investi banii: Sunt două businessuri pe care vreau să le fac
David Popovici vrea să intre în afaceri, după ce se retrage din sport. În ce va investi banii: Sunt două…
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Răsturnare de situație în cazul accidentului de tramvai din București. Ce arată primele date din anchetă
Răsturnare de situație în cazul accidentului de tramvai din București. Ce arată primele date din anchetă
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de…
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul Vidraru 😢 ⤵️
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul Vidraru 😢 ⤵️
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Vineri se pun în vânzare biletele pentru meciul Lituania-România din Liga Naţiunilor
Vineri se pun în vânzare biletele pentru meciul Lituania-România din Liga Naţiunilor
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
×