Scandalul „licență de antrenor”: 4 campionate, out din palmares la Steaua, Dinamo și FC Argeș! Adio primul event din istoria roș-albastră | SPECIAL

Scandalul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Procesul pornit de Școala Federală de Antrenori pentru respectarea regulilor privind licențele la nivel de prim eșalon a devenit subiectul fierbinte al începutului de an. Mihai Pintilii la FCSB, Marius Croitoru la FC Argeș plus alte cazuri care stârnesc polemici când vine vorba de licență de antrenor. Descoperim azi efectele zguduitoare pe care normele prezentului le-ar avea asupra fotbalului românesc.

Niciun antrenor nu poate deveni campion în sezonul de debut!

Nu punem în discuție eficiența respectării regulilor și nici efectele lor pentru prezent și viitor. Dar nu putem să nu ne imaginăm cum ar dispărea titluri de campioană din palmaresul cluburilor românești dacă aceste condiții ar fi fost dintotdeauna! Sau dacă s-ar aplica retroactiv, într-un exercițiu imaginar!.

Potrivit reglementărilor de azi, calea cea mai scurtă pentru a deveni antrenor cu acte în regulă în Superliga ar fi aceasta:

  • Carnet de antrenor
  • 1 an – cursuri licență A+B (dacă jucătorul a evoluat minimum 7 ani cu contract profesionist)
  • 1 an – practică în antrenorat
  • 1 an și jumătate – cursuri licență PRO necesară pentru Superliga

Așadar, undeva spre 4 ani durează tot procesul, putând fi început încă din timpul activității ca jucător. Dar, neapărat, 1 an practică antrenorat între licențele A și PRO!

Șocuri în cascadă

Privind numai spre lista antrenorilor campioni ai României de după Al Doilea Război Mondial, contextul actual ar produce un veritabil “seism” la capitolul licențe de antrenor. Abordăm acum doar câteva exemple spectaculoase, dar consecințele nu s-ar fi produs doar la cazurile propriu-zise.

Fiind vorba de antrenori la început de drum, care nu au avut un an de experiență în antrenorat înainte de a prelua cluburi de prim eșalon, e de imaginat că toată traiectoria lor ulterioară ar fi fost alta. Implicit alte titluri și trofee câștigate ulterior, plecând de la performanțele primului sezon ca tehnicieni, ar fi fost puse sub semnul întrebării, vom vedea.

Iar scenariul se aplică și pentru parcursul carierelor de jucători ale fotbaliștilor care au câștigat titlul cu antrenorii care azi ar fi fost “interziși”!

Steaua: adio primul titlu și primul event din istorie!

În 1951, sub denumirea CCA București, militarii cuceresc primul lor titlu de campioni naționali din istoria clubului. La doar 4 ani de la înființare, depășind Dinamo, Progresul Oradea și Flamura Roșie Arad.

Artizanul performanței este, pe banca tehnică, Gheorghe Popescu I. Acesta avea se afla la primul sezon ca antrenor. Așadar, i-ar fi lipsit, potrivit condițiilor de azi, anul de practică între licențele A și PRO! Nu ar fi avut licență de antrenor la acest eșalon.

  • 32 de ani avea Gheorghe Popescu I la mandatul de succes, primul din carieră, la Steaua

Mai mult decât atât, în același an, 1951, cu formația în care se regăseau Voinescu, Bone, Zavoda, Bădeanțu, Apolzan, tânărul tehnician cucerea și Cupa României, reușind primul event roș-albastru! Asta după o finală 3-1 cu Flacăra Mediaș.

Mai ajungea selecționer și președinte FRF?

Popescu I e o legendă a Stelei. Ofițer de carieră, a fost primul căpitan al echipei, primul ei golgheter și, la 31 de ani și 7 luni, numit antrenor, avea să câștige primul titlu de campioană din viața clubului. În exercițiul nostru, fără posibilitatea de a cuceri titlul din 1951, poate că nu ar fi urmat nici trofeele similare din 1952, 1953 și 1960, din palmaresul Stelei!

Atacant la Sportul Studențesc, Carmen București și Sparta București înainte de a îmbrăca tricoul “militarilor”, Popescu a jucat pentru România iar ulterior, de-a lungul carierei de antrenor, a fost și de trei ori selecționerul naționalei noastre. Mai exact, în perioadele 1951-1957, 1961 și 1962.

Mai apoi a devenit președintele Federației Române de Fotbal (1963-1967), vicepreședinte la Steaua, șef al secției de fotbal și consilier la clubul unde a scris istorie.

Dinamo: cum ar fi arătat vitrina fără Dumitru Nicolae Nicușor

Fost fotbalist la Sportul Studențesc, Metalul București și Dinamo, tehnicianul Nicolae Dumitru “Nicușor” este un reper al istoriei fotbalului nostrum și o efigie în palmaresul dinamovist. Cu el antrenor principal ori secund, “câinii” au cucerit 9 titluri de campioană națională și 3 Cupe ale României, ajungând în 1984 în semifinalele Cupei Campionilor Europeni!

Dar totul ar fi putut deveni doar un vis! Pentru că, în 1962, la primul titlu de campion al României din postura de antrenor principal, Dumitru “Nicușor” se afla tocmai la sezonul de debut ca antrenor la un club de prim eșalon! Fără practică de un an, anterioară. Fără licență de antrenor.

Titlul lui Dinamo din 1962, cu echipa lui Datcu, Pârcălab, Țârcovnicu ori Frățilă a venit la un punct în fața Petrolului. Campionatul a început cu Traian Ionescu antrenor, apoi Constantin Teașcă pentru doar 4 etape. Dumitru “Nicușor” a condus echipa în ultimele 9 etape din totalul de 26!

Istoria rescrisă: campionatul lui Nunweiller, cu Dinu, Lucescu…

Celebrul sezon 1972/73 a fost unul dintre cele mai disputate din Divizia A. Dinamo a câștigat titlul în ultima etapă, în fața Craiovei, la diferență de un gol potrivit golaverajului, moment în care Adrian Păunescu a născut sintagma “Campioana unei mari iubiri” pentru olteni.

Doar că, antrenorul dinamoviștilor, Ion Nunweiller III, nu ar fi trebuit să fie pe bancă, potrivit normelor de azi! Nemțeanul care fusese fotbalist emblematic al “câinilor” și internațional tricolor, renunță la cariera de jucător în 1972, fix atunci e numit antrenor la Dinamo și câștigă titlul la debut. Cu generația Deleanu, Cheran, Dinu, Lucescu, Dumitrache…

  • 36 de ani avea Ion Nunweiller III când a cucerit ca antrenor titlul cu Dinamo, la prima experiență ca tehnician

Pe baza acestei performanțe reușește să câștige Divizia A, mai târziu, din postura de antrenor al lui Dinamo, și în 1975 și 1977. Ce-ar fi fost dacă…

FC Argeș: uitați de trofeul lui Halagian și Dobrin!

Primul din cele două titluri de campioană câștigate de FC Argeș vine din 1972. Piteștenii au terminat la 4 puncte peste UTA Arad, cu marele Dobrin în fruntea unei garnituri în care se aflau Remus Vlad, Petre Ivan, Prepurgel, Jercan, Radu I…

La startul sezonului 1971/72, antrenor la Argeș era Titus Ozon. După 7 etape e demis și primește funcția Florin Halagian. Cel care, la 32 de ani, pregătea de doar câteva luni formația de tineret-speranțe a piteștenilor. Așadar, nu avea un an de practică și, implicit, licență de antrenor!

Dar cu Halagian s-a scris istorie. “Armeanul” a cucerit ulterior și titlul numărul 2 în “Trivale”, în 1979, apoi campionate cu Steaua (1985) și Dinamo (1992).

Eu aveam dragostea mea, FC Argeș, iar împlinirile mele au venit de acolo. Și dacă antrenam naționala nu eram atât de fericit – Florin Halagian într-un material exclusiv ProSport

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Gigi Becali nu s-a abţinut după eşecul cu Botoşani! Marii vinovaţi de la FCSB. „Nu mi-a plăcut”
Gigi Becali nu s-a abţinut după eşecul cu Botoşani! Marii vinovaţi de la FCSB. „Nu mi-a plăcut”
"Am greşit când am ales FCSB". Şi-a asumat transferul ratat: "Nu eram pregătit când am acceptat"
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×