Joi, 2 martie 2023, s-a judecat al doilea termen al recursului în privința palmaresului echipei Steaua București, iar verdictul a fost din nou amânat! Următorul termen va avea loc pe data de 16 martie. ProSport a fost în sala de judecată și vă oferă toate detaliile de la fața locului.
UPDATE 10:45: Verdictul privind palmaresul echipei Steaua București se amână din nou! Noul termen a fost stabilit pentru data de 16 martie 2023!
UPDATE 10:43: Florin Talpan către Dan Idita:
„Dumneavoastră ne creați un prejudiciu că vă folosiți de numele Steaua. Solicităm taxele care au fost plătite”.
UPDATE 10:41: În cele din urmă, Florin Talpan a primit cuvântul.
„Îmi cer scuze, doamna președinte. Colegii mei au încercat să vă inducă în eroare cât au putut, păcat de suporterii din sală care plâng pentru Steaua. Vă solicităm să respingeți cererea. Nu sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate. Apreciem că întrebările nu privesc o problema de drept. Noi am demonstrat că palmaresul aparține CSA STEAUA din 1947 până în 1998.
Există înscrisul la dosar prin care Becali cere acordul pentru revendicarea mărcii atunci când a înscris echipa. Ei vor să profite de acest brand, ei sunt înființați în 2003. Nu e nicio legătură între noi și ei. Ce e clar e că scopul recursului nu e rejudecarea cauzei. E vorba de a verifica dacă există motive de legalitate a recuratei. Doamna președinte, cerem să respingeți ca fiind inadmisibil”.
UPDATE 10:38: Declarația lui Idita l-a iritat pe Florin Talpan, care a dorit să intervină.
Florin Talpan: „Am tăcut, vreau să intervin! Încearcă să vă inducă în eroare!”
Președintele instanței i-a solicitat juristului CSA să se liniștească, iar apoi a continuat Virgil Boglea, avocatul Asociației „Salvați Steaua”.
Virgil Boglea: „Coeficientul se calculează la 5 ani. In 1998, AFC a participat în cupele europene datorită coeficientului din anii anteriori. E clar că lotul, culorile au fost luate in consecință”.
UPDATE 10:35: Avocatul Dan Idita a luat cuvântul:
„Toate secțiile sportive ale CSA au funcționat sub aceeași denumire și marcă, dar secția de fotbal a fost desprinsă definitiv. Iar palmaresul este aferent activității fotbalistice. UEFA operează cu un coeficient care face parte din palmares, iar coeficientul aparține FCSB. Scopul legii a fost de a proteja echipa Steaua Bucuresti, nu de a o desființa”, a spus Idita.
UPDATE 10:33: 3 avocați au reprezentat FCSB si Asociația „Salvați Steaua”. Aceștia au prezentat motivele pentru care trebuie rejudecat cazul și anume: să se stabilească semnificația cuvântului palmares. Si au cerut de la FRF sa prezinte istoria clubului Steaua când s-a înființat și ce personalități juridice a avut.
Pe lângă acestea, avocații Dan Idita (avocat FCSB) SI Virgil Boglea (avocat Asociația Salvați Steaua) au invocat coeficientul pe care UEFA îl arogă celor de la FCSB. A fost oferit exemplul din 1998, când AFC Steaua a preluat secția de fotbal si a jucat in cupele europene pe coeficientul din cei 5 ani anteriori.
UPDATE 09:45: A început procesul!
UPDATE 09:18: A fost prezent la ÎCCJ și primarul Nicușor Dan, care a intrat într-un scurt dialog cu suporterii CSA Steaua! Aceștia i-au transmis edilului capitalei că FCSB nu are ce să caute pe arena din Ghencea.
UPDATE 09:01: Procesul este amânat cu câteva momente, deoarece se judecă alte două cauze.
UPDATE 08:52: Dan Idita, avocat al lui FCSB și actualul reprezentat al lui FC U Craiova în disputa cu Sepsi, este prezent în sală.
UPDATE 08:46: Florin Talpan și-a făcut și el prezența la Înalta Curte de Casație și Justiție.
UPDATE 08:32: Virgil Boglea, avocatul care susține interesele clubului FCSB, a ajuns la ÎCCJ
Bătălia juridică dintre entitățile implicate durează deja de mai bine de opt ani, iar palmaresul este departe de a fi adjudecat de una dintre părți. În 2019, CSA Steaua, clubul din Liga a 2-a, a primit câștig de cauză în privința istoriei clubului Steaua până în anul 2003, când a fost preluat de Gigi Becali, însă, în urma primului recurs formulat de FCSB, perioada 1998-2003 a fost exclusă din palmaresul „militarilor” și a rămas „în aer”.
Clubul din Superliga a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde speța se va judeca pe procedură, nu pe fond, astfel că se va urmări dacă, inițial, legea a fost aplicată corect sau eronat.
La ultimul termen, în luna noiembrie 2022, care a durat numai 6 minute, atât cei de la FCSB, cât și cei de la CSA, au depus noi înscrisuri la dosar pentru a-și susține cauza. La momentul respectiv, Virgil Boglea, avocatul Asociației „Salvați Steaua”, a dezvăluit că a depus mai multe înscrisuri prin care MApN o recunoștea pe FCSB drept continuatoarea clubului istoric Steaua București.
„La termenul de astăzi putea fi judecată problema palmaresului însă după depunerea de înscrisuri în sprijinul recursului nostru, d-l Talpan a solicitat un nou termen pentru a lua la cunoștință conținutul înscrisurilor. A fost o oarecare contradicție, întrucât domnia sa susținea că sunt înscrisuri vechi, dar, totuși, a solicitat să i se acorde termen pentru a le consulta.
Noi am depus acele Comunicate prin care CSA și MApN recunoșteau societatea din liga I ca fiind «Steaua». Consider acest termen ca fiind unul prea lung, dar nu a fost provocat de noi. Asociația Salvați Steaua era pregătită să pună concluzii astăzi”, a spus Boglea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER