Petrolul a fost antamat cu arme și bagaje de fostul conducător de la CFR Cluj și U Craiova, iar conducerea clubului prahovean promovează ideea salvării ”galben-albaștrilor” într-un moment sensibil. Avem însă datele explozive ale preluării ”lupilor” de către Marian Copilu, documente din care reiese statutul exact al noului șef al ”găzarilor”. Nu e nici patron, nici finanțator. Marian Copilu doar împrumută clubul cu 7,4 milioane lei (circa 1,5 milioane euro), vrea toți banii înapoi până în februarie 2024, iar contractul nu prevede clauze de siguranță pentru ”lupi”. ”E o bătaie de joc, clubul și-a dat efectiv pantalonii jos și i-a fost servit pe tavă lui Copilu, necondiționat”, comentează surse Prosport.
Informațiile provin din draftul de contract aflat în posesia ziarului, pe care ”e puțin probabil să se fi operat modificări substanțiale pentru versiunea lui semnată și parafată”, după cum susțin surse apropiate afacerii.
Marian Copilu își asumă parteneriatul ”în nume personal”, iar omul cu care vine în operațiune se numește Răzvan Mihai Mateescu, 48 ani, domiciliat în București. El devine director financiar. Nu se cunosc momentan niciun fel de date despre acesta, doar că ar fi derulat în trecut bussines-uri în construcții și societăți financiare non-bancare, potrivit unor surse Prosport.
Să vedem acum clauzele esențiale ale înțelegerii, la nivelul de draft, confirmate probabil și în linia finală a contractului, cu mențiunea că ”împrumutător” este Copilu, iar ”împrumutat” – clubul:
Continuă clauzele, inclusiv cu potențialele sancțiuni pentru Petrolul:
Nicio vorbă despre ce se întâmplă dacă, din diverse motive, împrumutătorul, adică Marian Copilu, nu-și respectă obligațiile asumate!
”E aproape sigur că nici în contractul final nu a fost trecut nimic, fiindcă au și existat în tratative niște discuții fix pe această temă și a rămas cum a dorit Copilu, inflexibil pe subiectul ăsta”, povestește pentru Prosport o sursă din club.
În plus, Copilu a mai făcut o mutare curioasă. Concret, după ce toți cei 8 membri fondatori (Mircea Dridea, Gheorghe Liliac, Ion Cojocaru, Octavian Grigore, Ion Haralambie, Constantin Ștefan, Decu Crângașu și Paul Gușă) au decis să se retragă din Adunarea Generală pentru a-i lăsa cale liberă lui Copilu, doi dintre ei au rămas, totuși, conectați la club.
E vorba despre Octavian Grigore, directorul tehnic al Academiei, și Gheorghe Liliac, managerul centrului de juniori, ambii foști jucători care au făcut istorie în tricoul Petrolului, acum angajați cu carte de muncă de numai câteva luni. I-a obligat însă pe amândoi să-și semneze demisiile în alb începând din septembrie 2023! Argumentul: urmează 6 luni de evaluări pentru toată lumea, iar cine nu corespunde va pleca, așa că documentele de despărțire, la discreția lui Copilu, se vor afla deja pe masa omului care împrumută Petrolul. ”Lui Liliac nu-i va face probabil probleme, pentru că iese oricum la pensie în aprilie anul viitor”, sunt indiciile din club.
”Această echipă a fost pur și simplu abandonată de toată lumea, nu de ieri, de azi. Am făcut nenumărate apeluri la autorități, la oamenii cu bani din Prahova, dar nu s-a mișcat nimic. Ploieștiul ori e un oraș mort pentru fotbal, ori există rea voință. Mi-e greu să discern unde e adevărul”, spune Octavian Grigore pentru Prosport.
Am participat numai la două discuții fugitive cu domnul Copilu. Și-a asumat anumite chestiuni, nu știu exact ce planuri are pe termen lung, așa că nu pot să-l cataloghez dacă e un om de încredere sau nu. Îmi doresc însă din suflet să facă un bussines serios la Ploiești”, Octavian Grigore pentru Prosport
Fostul căpitan al Petrolului admite și că a semnat o demisie în avans: ”Domnul Copilu a spus că nu intenționează să lucreze cu angajați pe carte de muncă, ci numai pe contracte de drepturi sportive. Mă iertați, dar eu mi-am dat sufletul pentru club de la 10 ani până la 50 de ani, mi-am făcut datoria cu vârf și îndesat, am lucrat inclusiv în ultimii ani mai mult voluntar și abia de câteva luni Petrolul îmi făcuse contract de muncă, așa cum e firesc”.
Adaugă: ”E normal să rămân până la finalul sezonului, am de încasat doar salariile normale restante și apoi vom vedea. Dar eu fără contract de muncă nu mai accept. E și o dovadă de respect față de mine. Atenție, nici eu, nici ceilalți fondatori n-am încasat un leu primă de promovare, așa cum se tot arunca în noi cu noroi!”.
Ion Cojocaru e un alt membru fondator retras din club odată cu venirea lui Marian Copilu. ”Adevărul adevărat e că am cedat echipa gratis, cu orice risc și cu ochii închiși, fără garanții ferme. Pur și simplu, nu am avut de ales, fiindcă, în caz contrar, Petrolul se prăbușea. Trebuiau acoperite urgent datoriile vechi pentru a lua licența, sunt ratele eșalonate la ANAF, salariile care curg”, a punctat Cojocaru.
Dacă ratam această oportunitate, așa cum e ea, echivala aproape cu o sinucidere pentru Petrolul. Am alergat prin toată țara să găsim soluții de finanțare, inutil! E adevărat că, dacă Marian Copilu nu va plăti sau lucrurile se vor fisura undeva, clubul revine la situația inițială, timpul nu se va mai putea recupera, ceea ce va însemna o situație delicată. Nu exista însă pe masă o variantă B, pe care s-o luăm în calcul”, Ion Cojocaru pentru Prosport
”Există o înțelegere clară că echipa nu pleacă din Ploiești, nu-și schimbă numele și va juca numai pe Ilie Oană. Eu mizez în primul rând pe Claudiu Tudor că, din interior, va găsi soluția optimă și sigură pentru club”, conchide Cojocaru.
”Cred că, în situația actuală, ar trebui să-i mulțumim domnului Copilu că a preluat Petrolul și, indiferent de trecutul dumnealui, să-i acordăm încrederea necesară la început de drum. La fel, ar trebui să mulțumim și celor care au dus până acum clubul în spate la nivel de sponsori. Dacă nu făceam însă acest pas urgent, faliment scria pe ușă. E adevărat că varianta de lucru a fost cea cu 7,4 milioane de lei din partea dânsului, dar trebuie să suporte inclusiv datoriile suplimentare către ANAF, eșalonate, încă circa un milion de euro! Nu cunosc exact formula finală de contract, dar probabil că datele se învârt tot pe acolo, fiindcă astea sunt cifrele de acoperit, ce să ascundem?”, spune și Ion Haralambie, alt membru fondator retras.
În noua structură, Claudiu Tudor va fi președinte executiv și membru în Comitetul Director, unde însă va fi legat de mâini și de picioare în fața cuplului Copilu – Mateescu, majoritar și capabil să ia deciziile la o adică și fără avizul lui Tudor.
El spune acum că ”Petrolul e un club salvat, s-au plătit deja salariile, suntem la zi, nu mai avem niciun fel de probleme. Nu știu câte cluburi din Liga 1 se mai pot lăuda că nu au restanțe”.
Sunt avocați de top din Ploiești care au văzut contractul și s-au crucit. I-au sfătuit să nu semneze o asemenea enormitate, dar nu s-a putut opri tranzacția în termenii umilitori impuși de Copilu”, sursă Prosport
Surse apropiate clubului atrag însă atenția că ”Petrolul i-a fost pus efectiv pe tavă lui Copilu, care va putea decide orice, oricum și oricând, fără să dea socoteală nimănui. E o bătaie de joc. Cum să dai gratis un club de Liga 1, care valorează minimum 10 milioane de euro, și, în plus, să nu-ți iei niciun fel de măsuri de siguranță?”.
Odată cu aventura de la Petrolul, Marian Copilu bifează al treilea său club din Liga 1, după CFR Cluj și Universitatea Craiova. În Gruia, și-a legat numele de o serie de performanțe ale ardelenilor, dar a plecat cu valuri după ce a fost acuzat de patronul Neluțu Varga că a devalizat clubul prin contracte și clauze amețitoare, nevalidate la nivel de finanțator.
Cea mai bună decizie a fost când i-am dat afară pe Marian Copilu și echipa lui! Nu-mi pare rău deloc, sincer! Clubul s-a echilibrat după plecarea lor. Am încercat să nu mai dăm bani pe jucători, cum făceam înainte. Nu uit nici acum că am plătit 2 milioane pe Ioniță și a fost gaură totală”, Neluțu Varga, patron CFR Cluj, pentru fanatik.ro
În Bănie și-a trecut în CV un eșec răsunător, fiind omul care l-a propus și l-a susținut pe antrenorul Laszlo Balint, cu care Universitatea a început lamentabil actualul sezon. Tehnicianul a fost demis după mai puțin de două luni de activitate, cu un palmares șifonat: 7 meciuri, 2 victorii, 3 remize și 2 înfrângeri, plus un joc dezlânat al oltenilor. Au fost elementele care l-au determinat pe patronul Mihai Rotaru să rupă colaborarea și cu Balint, și cu Copilu.
Marian Copilu nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea subiectului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER