Stabilit de doi ani și jumătate în Andorra, fundașul central Raul Feher (25 ani) face o avancronică inedită la meciul României de mâine, printr-o radiografie din culisele fotbalului și vieții în Principatul de 80.000 de locuitori. În exclusivitate pentru ProSport, dezvăluie cât câștigă un fotbalist în Andorra, job-ul inedit al unui titular din națională dar transmite și un scurt mesaj video pentru tricolorii lui Edi Iordănescu.
Cu un accent puternic de Sălaj, pentru că Raul e originar din Zalău, amestecat însă cu muzicalitate spaniolă, stoperul înalt și blond e greu de ghicit. Pare când ardelean get-beget, când iberic din zona montană. Natural și dezinvolt, acceptă un dialog spectaculos pe una din terasele însorite din Andorra la Vella, locul unde mâine naționala lui Iordănescu începe drumul spre EURO 2024.
Oamenii fac diferența în Andorra, comparativ cu România și Spania! Aici e zero violență, nu vezi cerșetori sau infractori. Îți lași mașina cu cheile în contact și mergi liniștit la cumpărături vreo jumătate de oră! E ca o stațiune modernă de munte, cu tot ce ai nevoie și oameni extraordinari
Feher a ajuns încă din copilărie în Spania, cu familia, a jucat pe la Balaguer și Lleida, iar din 2020 s-a legat de Andorra, semnând pentru clubul-fanion din regiune, F.C., a revenit pentru un împrumut în Spania la Ibiza, iar din vara anului trecut e la Inter D’Escaldes, clubul cu care CFR Cluj a jucat în cupele europene recent.
În doi ani și jumătate, dacă am întâlnit 20 de români prin Andorra! Și nu știu dacă nu cumva erau turiști… Mai e un băiat care joacă în liga a doua. La meciul naționalei de mâine vor fi în tribune români veniți din Spania însă, asta e clar!
Raul spune că cei mai buni jucători din naționala Andorrei la acest moment sunt portarul Iker Alvarez de la Villarreal B, dar care ”e promițător doar, nu e încă titular la reprezentativă”, atacantul Rosas împrumutat de FC Andorra la Betis Sevilla B și fundașul dreapta Jesus Rubio, coechipier cu Feher la club.
Jesus Rubio, Chus cum îi spunem noi, chiar m-a întrebat despre naționala României, voia să afle detalii. E jucător bun, dar aici e greu să trăiești doar din fotbal. Spre exemplu, el lucrează câte două ore și jumătate pe zi la cantina unei școli, servește elevilor mâncare!
Românul nostru are cazare și utilități asigurate de club și un salariu care îi permite însă să trăiască doar din activitatea sportivă. Ca peste tot, nivelul salarial e diferit funcție de pretențiile formației la care ești legitimat, în vreme ce salariul minim e de 1.200 euro, cu 120 euro mai mare ca în Spania vecină: „Ultimele 5 echipe din clasamentul primei ligi nu oferă salarii mai mari de 1.000 de euro lunar, dar la cluburile de top se câștigă între 1.500 și 3.000 de euro. Andorra e preferată de mulți străini, chiar și dincolo de fotbal, pentru că impozitele sunt 5%, față de 30-40% cât sunt în Spania”.
Ne întoarcem la meciul naționalei și la ce îi așteaptă pe tricolori! Feher, care îi are ca preferați din lotul lui Iordănescu pe Tănase, Cristi Manea și Burcă, ultimii doi foști adversari cu CFR Cluj în cupele europene, descrie cum vede desfășurarea partidei:
Deși Andorra joacă pe teren propriu cu mare intensitate și fotbaliștii dau totul pentru țara asta, calitatea lor nu îi ajută prea mult. Așa că vor face orice pentru 0-0, vor trage de timp, vor lupta pentru un meci urât!”
Pentru românul din Andorra există însă câteva avertizări importante pe care ține neapărat să le facă publice, pentru a ajunge la staff-ul naționalei și la jucătorii noștri: „Gazonul natural, pus pe stadion vara trecută, e o mare problemă pentru andorrezi și putem profita prin pase multe și construcție. Însă altitudinea e un obstacol, mai ales în primele 15 minute din joc! Până se vor obișnui ai noștri, probabil își vor pierde suflul”.
Cel mai bun prieten al lui Feher este tocmai coechipierul său, spaniolul Adria Gallego, fost jucător la Poli Iași 2018-2020. Mărturisește că acesta a fost impresionat de România: „Mereu spune că a fost o experiență unică și s-ar întoarce oricând să joace fotbal sau să trăiască la noi! Mai ales că îi pare rău că n-a putut da tot ce are mai bun la Iași, pentru că s-a și accidentat. Și eu aș vrea să joc în România! Până la retragere vreau să încerc și alte campionate din Europa”.
După retragerea din cariera de jucător însă, Raul are un plan inedit. Își pregătește, în paralel, o soluție profesională pentru viitor, dar visul lui e cu totul altul: „Voi finaliza cursurile Universității Catalunia, specializare în Managementul Afacerilor. Dar îți spun sincer că nu mă văd lucrând 8 ore la un birou! Facultatea însă mă va ajuta prin diplomă să devin ce mi-am dorit de mic: pompier! E stilul de viață pe care îl îndrăgesc, mereu activ!”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER