Arnold Schwarzenegger, septuplu câștigător al titlului de Mister Olympia, se dopa în perioada în care activa în culturismul de performanță cu un medicament produs în România. Naposim este sterioidul artificial la care a apelat celebrul actor de la Hollywood, iar acesta a fost patentat la Terapia, fabrică de medicamente înființată în orașul Cluj, în anul 1921. Steroizii ajungeau ușor în Austria, țara de origine a lui Schwarzenegger, unde și-a început și cariera de culturist, însă când a emigrat în SUA nu a mai putut intra în posesia medicamentului.
Înainte de a deveni o figură celebră în cinematografia mondială și de a intra în politică, Arnold Schwarzenegger a practicat sportul de performanță și chiar a avut succes la nivel internațional.
El a activat în culturism, sportul dedicat dezvoltării musculaturii, printr-o combinație de antrenamente cu greutăți, mărirea numărului de calorii consumate și odihnă. Însă, culturismul a mai devenit notoriu la nivel mondial și pentru un alt aspect important: dopajul! Mulți performeri au abuzat de-a lungul ultimilor zeci de ani de substanțe interzise, care aveau rolul de a-i ajuta să își crească mai rapid masa musculară. Nici Arnold Schwarzenegger nu a fost străin de aceste substanțe. Pe vremea când încă locuia în Austria și începea să aibă succes în culturism, Schwarzenegger s-a dopat cu Naposim, un steroid artificial patentat la Terapia, o fabrică renumită de medicamente înființată în anul 1921, la Cluj.
Dragoș Damian, director al companiei Terapia, a explicat recent cum se dopa Schwarzenegger cu steroidul anabolizant care conținea metandienonă, o substanță activă care ajută la creșterea masei musculare, dar care contribuie și la refacerea mai eficientă a organismului după efort și stimulează prelucrarea proteinelor:
„Concret, laboratoare, producători de medicamente contrafăcute sau falsificate continuau să folosească și să abuzeze de marca Naposim, ea fiind foarte cunoscută.
Medicamentul a fost utilizat în cazuri de dopaj. Au recunoscut mari sportivi care l-au folosit. Clandestinii continuau să-l utilizeze, ambalând și comercializând sub această marcă notorie. Cine știe ce substanțe foloseau, active sau inactive care… dacă nu erau toxice, nu aveau de fapt niciun efect asupra utilizatorului”, a declarat Dragoș Damian, pentru ProSport.
Așa cum se întâmplă în cazul oricăror steroizi artificiali, aceștia nu vin la pachet doar cu beneficii, ci și cu o serie de efecte secundare. Naposim poate provoca impotența, probleme serioase la nivelul ficatului, probleme cardiovasculare, creșterea glandei mamare sau mărirea postatei. De asemenea, poate dezvolta inclusiv latura agresivă a persoanei care apelează la el.
Alexandru Butoi, specialist în antidoping, a confirmat faptul că Arnold Schwarzenegger s-a dopat cu Naposim până să emigreze în Statele Unite ale Americii:
„Arnold Schwarzenegger avea două bypass-uri coronariene la 52 de ani! Lumea nu ştie treaba asta. El a fost un model în ceea ce priveşte hrana, ca să spun aşa, nu a fost gras. Dar steroizii luați de-a lungul vieţii au dus la afecţiunile respective. E adevărat că nu a cedat şi nu a murit la 40 de ani ca alţii pentru că la vremea lui foarte puţini steroizi existau în lume şi foarte puţini creaţi pentru sport.
El spunea că în Austria, în perioada în care a devenit un sportiv foarte bun, a folosit Naposim, un medicament făcut de Terapia Cluj. La noi se făcea pentru tratarea unor afecţiuni. Austria, fiind aproape de România, procura mai uşor medicamentele astea. Şi povestea el că după ce a plecat în America i-a fost şi mai greu să procure Naposim şi îl costa şi mai mult.
În momentul acesta nu se mai fabrică Naposim (n.r. – a fost preluat de o a altă companie), dar au existat de-a lungul timpului şi sportivi care au ieşit pozitiv, este un steroid artificial”, a declarat Alexandru Butoi, potrivit Agerpres.
Steroizii i-au facilitat succesul lui Arnold Schwarzenegger pe scena culturismului mondial. Fostul sportiv născut în Austria a câștigat titlul de Mister Univers de-a lungul carierei de culturist și, de asemenea, s-a ales cu distincția de Mister Olympia de șapte ori!
Însă, din cauza dopajului, Schwarzenegger a avut de suferit mai târziu. Așa cum a amintit și specialistul în antidoping Alexandru Butoi, Schwarzenegger s-a ales cu două bypass-uri coronariene și a avut probleme serioase de sănătate.
Nu regret nimic. Steroizii erau ceva nou la vremea respectivă. Am totul s-a făcut sub supravegherea doctorului. Nu pot da timpul înapoi, nu vreau ca lumea să mă înțeleagă greșit, nu încurajez așa ceva”, a declarat Schwarzenegger, în urmă cu mai mulți ani.
Retras din cariera de culturist, Arnold Schwarzenegger a devenit celebru în lumea cinematografiei și a jucat în producții consacrate de la Hollywood precum Terminator (1984) sau Predator (1987). Și mai recent, Schwarzenegger a urmat o carieră în politică și chiar a ajuns să ocupe funcția de guvernator al Californiei.
În vară, la data de 30 iulie, Arnold Schwarzenegger va împlini vârsta de 76 de ani.
View this post on Instagram A post shared by Netflix US (@netflix)
A post shared by Netflix US (@netflix)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER