Cupa României rămâne la Sepsi Sfântu Gheorghe, iar dincolo de partizanate, prin ceața trufiei și lepădând stereotipurile, să acceptăm că un model de succes și-a făcut sigur loc în fotbalul nostru. E greu? Teribil de greu, la cum ne știm. De ce stau totuși lucrurile așa?
Avem o mare neliniște că o parte din banii proiectului Sepsi vin din Ungaria, dar nu ne-am trezit noaptea să scotocim de unde provin exact finanțările la Poli Timișoara pe vremuri, Astra Giurgiu, chiar FCSB. Uite că, inclusiv cu acei bani ”ai maghiarilor”, Sepsi performează corect și a rupt paradigma clubului-revelație din provincie.
S-a fixat incomod pentru unii, dar evident pentru toată lumea, în echipele de top ale campionatului. Și s-a fixat cu trofee, nu cu povești. Sepsi Sfântu Gheorghe, care în 2011 juca, așa cum scrie și pe site-ul clubului, în ”campionatul căruțașilor”, adică Liga 5 Covasna. În paralel, e pe locul 14 în clasificarea națională a academiilor de copii și juniori.
După finala câștigată cu U Cluj, patronul Laszlo Dioszegy a avut inclusiv reacții de suporter. Foarte bine! Dar discursul lui n-ar cam trebui să îl păstrăm ca un reper pentru decență, util inclusiv pentru dezvoltarea fotbalului pe care o tot fluturăm? A spus omul că a fost un joc sub așteptări. Și a fost, dar uite că o spune! Și că adevărata valoarea a lui Sepsi trebuie să fie alta. După a doua finală a Cupei României câștigată, cu o formație din Sfântu Gheorghe!
Cel mai interesant mi se pare însă că a vorbit direct despre întăriri, despre nevoia unor jucători cu care să poată să ”atace Europa”. Atât cât poate Sepsi, dar să atace o competiție, o provocare, să nu se facă de râs. Nu vrea să vândă cu trei lei mai scump, prin mirajul de confetti, din bruma de fotbaliști pe care i-ar putea vinde.
Sepsi nu are coordonatele unei comete. De tipul Unirea Urziceni sau Astra Giurgiu. Și nici nu se prefigurează, privind spre structura funcțională a clubului, apocalipse de tipul Oțelul Galați, ”U” Cluj, Petrolul Ploiești, Dinamo… Asta enervează, dar poate că mai repede ar trebui să ofere un timp de gândire și, dacă nervii vor trece, chiar de analiză. Vin bani mulți de la Stat pentru Sepsi, dar ce face Statul (alt Stat, mândria noastră!), dacă e să intrăm în logica asta, în cazul CSA Steaua? Unde mai pui că vreo 2 milioane de euro din finanțările lui Sepsi se duc la Statul Român?
Voluntari, Argeș, Mioveni și Chindia, în această ordine, sunt formațiile dincolo de Sepsi în ierarhia finanțărilor din bani publici. Ce a făcut Statul Român, prin managerii și administratorii lui aleși, consilieri și primari? Argeșul e la baraj de evitarea retrogradării, Mioveni și Chindia merg în Liga 2!
Și încă ceva: Sepsi își respectă suporterii, atât câți sunt. Secui, maghiari, români, îi respectă.
Din multe puncte de vedere, nu din toate, clubul din Covasna poate fi considerat unul ”campion”, comparativ cu altele din fotbalul nostru. Sunt cazuri în care tradiția e folosită doar ca iluzie pentru păcălirea prezentului. Alteori, lipsa managementului serios se acoperă cu prieteni impresari, ”săgeți” politice în funcții sportive și deconturi de mucava.
Multe căruțe, cu căruțași vocali, amăgire și tupeu cusute la butonieră sub blazonul strălucitor pe care nici nu merită să-l poarte. Sepsi chiar e campioana acestor căruțași!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER