În prezent, în circuitul legislativ din Parlamentul României există o propunere de modificare a actualei „Legi a Insolvenței”, care, dacă va fi adoptată, le va interzice cluburilor de fotbal aflate în reorganizare judiciară, cum este în prezent cazul lui Dinamo sau al lui Hermannstadt, să participe în competiții profesioniste, în țara noastră fiind vorba doar despre Superliga.
Potrivit gsp.ro, această propunere de modificare legislativă a trecut deja de Senat, cu 94 de voturi pro, două contra și două abțineri. Acum, ea va merge în Camera Deputaților, care este for decizional în această „speță”. După ce va fi dezbătută și acolo, va urma votul final, iar dacă și acolo va fi adoptată, atunci va fi publicată în Monitorul Oficial.
Trebuie menționat faptul că eventuala nouă lege va produce efecte abia din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. Așadar, Dinamo și Hermannstadt, cluburi aflate în insolvență în prezent, nu se află în pericol de a nu juca în sezonul viitor de Superliga, ele primind deja licența în acest sens din partea FRF.
Acesta este doar un amendament depus la actuala Lege a Insolvenței de către deputatul Cristian Brian, de la USR. De asemenea, mai există un amendament, care se dorește a fi unul care să vină în sprijinul fotbaliștilor, care în prezent sunt trecuți la creditori chirografari atunci când echipa lor intră în reorganizare judiciară și astfel nu își mai primesc banii cuveniți sau primesc foarte puțin.
Această propunere de modificare legislativă, care a fost redactată în colaborare cu AFAN, sindicatul fotbaliștilor din România, dacă ea va fi aprobată, va opera o modificare esențială cu privire la statutul fotbaliștilor unui club care intră în insolvență, în sensul că ei vor fi încadrați în categoria creditorilor salariați, chiar dacă nu au contracte de muncă, ci contracte de activitate sportivă.
Acest lucru înseamnă că datoriile către ei nu vor mai fi șterse „din pix”, așa cum se întâmplă în prezent, când sunt încadrați la chirografari, ci va trebui să își recupereze banii ca toți ceilalți creditori „relevanți”.
Din 2011 până în prezent, 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență. Doar în ultimii cinci ani, peste o mie de fotbaliști din România nu și-au mai primit banii din salarii, după ce cluburile lor au intrat în insolvență sau în faliment. Suntem pe locul al doilea în lume atât în ceea ce privește numărul jucătorilor afectați, precum și în privința sumelor pe care le datorau cluburile insolvente. Câtă vreme sportivii nu sunt respectați și nu își primesc banii cuvenți nu putem vorbi despre performanță”, a spus, conform sursei citate anterior, deputatul Cristian Brian, inițiatorul acestei propuneri legislative, cel care s-a documentat în acest caz folosindu-se de rapoarte întocmite în ultimii ani de către AFAN și de către FIFPro, sindicatul internațional al fotbaliștilor.
Din 2011 până în prezent, 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență. Doar în ultimii cinci ani, peste o mie de fotbaliști din România nu și-au mai primit banii din salarii, după ce cluburile lor au intrat în insolvență sau în faliment.
Suntem pe locul al doilea în lume atât în ceea ce privește numărul jucătorilor afectați, precum și în privința sumelor pe care le datorau cluburile insolvente. Câtă vreme sportivii nu sunt respectați și nu își primesc banii cuvenți nu putem vorbi despre performanță”, a spus, conform sursei citate anterior, deputatul Cristian Brian, inițiatorul acestei propuneri legislative, cel care s-a documentat în acest caz folosindu-se de rapoarte întocmite în ultimii ani de către AFAN și de către FIFPro, sindicatul internațional al fotbaliștilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER