Să începi un tratament ortodontic este o decizie importantă, pentru că te poate ajuta să ai un zâmbet mai frumos, precum și o sănătate orală îmbunătățită. Înțelegerea etapelor tratamentului ortodontic este importantă pentru gestionarea așteptărilor și asigurarea unui rezultat de succes.
Descoperă mai jos la ce să te aștepți atunci când începi un tratament ortodontic, precum și sfaturi pentru gestionarea oricărui disconfort sau a durerilor care ar putea apărea în această perioadă.
Tratamentul ortodontic implică, de obicei, mai multe etape, fiecare cu propriul set de obiective și proceduri. În mare, etapele tratamentului cu aparat dentar sunt cele prezentate mai jos.
În timpul primei vizite, medicul specializat în ortodonție va efectua o examinare amănunțită a cavității bucale. Acesta poate să recomande, de asemenea, radiografii dentare, să facă fotografii și să ia amprentele dinților. Medicul discută apoi cu pacientul despre opțiunile de tratament și face recomandări privind abordarea cea mai potrivită pentru nevoile specifice ale acestuia. Totodată, acesta îi va oferi pacientului informații despre tipurile de aparat dentar care sunt recomandate în cazul său, precum și despre modul în care va decurge tratamentul. Trebuie știut că, după încheierea tratamentului cu dispozitivul ortodontic ales, va urma o perioadă de stabilizare a danturii, când se folosesc niște gutiere pentru aparat dentar.
După ce medicul a stabilit un plan de tratament, acesta va monta aparatul ortodontic, ales de comun acord cu pacientul. Printre principalele tipuri de aparat dentar se numără:
Procesul de montare a aparatului dentar este, de obicei, lipsit de dureri. Un oarecare disconfort poate să apară în zilele următoare, deoarece dinții și gura se adaptează la acest dispozitiv medical.
După montarea aparatului, medicul ortodont va programa, după cum consideră, întâlniri regulate de monitorizare a progresul tratamentului. În timpul acestor vizite, medicul ortodont va face reglaje la nivelul aparatului dentar, de exemplu, va strânge firele. Toate reglajele au ca scop ghidarea treptată a dinților în pozițiile dorite.
După ce dinții au ajuns la nivelul de aliniere dorit, medicul ortodont va îndepărta aparatul dentar. Totuși, tratamentul nu se încheie aici. Pacientul trebuie să poarte un dispozitiv de contenție (o gutieră dentară), pentru a ajuta la menținerea rezultatelor obținute și pentru a împiedica dinții să revină la pozițiile inițiale.
După cum am menționat anterior, aparatul ortodontic poate provoca uneori disconfort, mai ales în fazele inițiale. Iată câteva sfaturi pentru a gestiona eficient aceste situații:
Debutul unui tratament ortodontic poate să fie un moment interesant, dar provocator. O bună înțelegere a etapelor acestuia și adoptarea măsurilor recomandate de medicul ortodont sunt importante pentru obținerea celor mai bune rezultate.
Sursa foto: Freepik
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER