Irina Begu (România, 30 WTA) a debutat cu victorie la Wimbledon: 6-2, 3-6, 6-2 cu Rebecca Marino (Canada, 83 WTA), după un meci care a început miercuri și s-a terminat joi.
Două locuri a urcat Irina Begu după calificarea în turul secund de la Wimbledon ca să mențină un avans de două poziții fața de Sorana Cîrstea, revenită în Top 30 mondial odată cu accesul în runda a treia a singurului Grand Slam jucat pe iarbă.
Reporter: Un meci cu Rebecca Marino întins pe trei zile în debutul unui Grand Slam pe o suprafață pe care rar se joacă într-un sezon. Irina Begu: “Mental a fost greu. A trebuit să rămân concentrată și focusată pe meci. În fiecare din primele zile am venit la arenă cu speranța că voi intra pe teren, într-un final am făcut-o la sfârșitul unei zile aflată la apus”.
Reporter: Două mingi de break salvate pentru ca apoi să te detașezi cu set luat la 2 contra unei adversare, Rebecca Marino, incomodă în schimburile lungi. Irina Begu: “Am intrat foarte bine în meci, am fost solidă doar că în setul secund mi-am pierdut la 2-1 concentrarea. Mă gândeam un pic și la faptul că se întuneca, știam, oarecum, că nu pot să termin meciul”.
Reporter: În decisiv ai luat de două ori mai multe puncte cu lovituri câștigătoare și la primire. Irina Begu: “În setul al treilea am izbutit să revin de la break pentru Marino, la 2-1 pentru ea, și să termin cu victorie folosindu-mă de un tenis bun și solid”.
Reporter: Întreruperea cauzată de întuneric la set pentru tine și 4-2 în favoarea lui Marino a fost o cumpănă cu sau fără avantaj ? Irina Begu: “Nici nu știu dacă m-a avantajat sau nu. Înclin să cred că da pentru că deja era 4-2 pentru ea. Eu de la 2-1 deja nu mai vedeam atât de bine mingea (n.r. din cauza întunericului). Am vrut la un moment dat să îi spun arbitrei, dar am lăsat oarecum meciul să meargă și speram să fiu concentrată pe ghemurile care mai erau de jucat”.
Reporter: Ai schimbat tactic, în decisiv, ca să profiți de o anume slăbiciune apărută în jocul lui Marino? Irina Begu: “Marino juca foarte bine ! Practic tactica folosită la începutul meciului nu mai funcționa așa de bine. A trebuit să modific strategic un pic. Secretul a fost că am pus mai multe mingii în teren, deci constanță și oarecare regularitate la 1-2 în setul trei și să exercit presiunea de care aveam nevoie asupra adversarei”.
Reporter: Ai forțat greșeala adversarei prin direcționare, plasament și schimbare de efect ? Canadianca a acumulat 45 de erori neprovocate. Irina Begu: “Marino lovește bine, o adversară dificilă pe iarbă. Lovește pe sub minge ceea ce face ca aceasta să alunece și mai mult pe gazon. Are un serviciu eficient”.
Reporter: Raliurile au fost suficient de lungi ca să poată fi comparate cu cele de pe zgură și în special cu cea de la Roland Garros care are un plus de rapiditate comparativ cu terenurile similare ca suprafață de la marile turnee europene gen Madrid sau Roma. Irina Begu: “Iarba nu este o suprafață neapărat rapidă. Probabil la Roland Garros sau US Open ai putea spune că terenurile sunt mai rapide doar că aici este vorba despre mișcarea în teren și faptul că mingea alunecă destul de mult. Acolo sunt dificultățile suprafeței. Nu neapărat că gazonul este o suprafață extrem de rapidă, ci faptul că se alunecă și te miști diferit”.
Reporter: Ai avut un procentaj eficient pe al doilea retur, 70 la sută mingi câștigate. Statistic, ai avut mai multe lovituri câștigătoare în ciuda execuțiilor în forță ale canadiencei care se folosea de dreapta ca să schimbe direcția. Irina Begu: “Am returnat bine, nu m-a deranjat atât de mult a doua ei minge la serviciu cu toate că era unul foarte bun. Am avantajul că i-am cunoscut opțiunile ca plasament. I-am citit bine serviciul! Știam de cum își arunca mingea în proporție de 80-90 la sută anticipam unde o direcționează”.
La 4-2 în setul decisiv, meciul a fost întrerupt din cauză că o doamnă în vârsta a leșinat în triuna terenului 7 exact în fața staff-ului tehnic al Irinei, antrenorului Victor Crivoi și preparatorului fizic Lucian Nicolescu.
Reporter: A apărut și acel eveniment la limita dramaticului din setul decisiv când aveai control cu 4-2, leșinul doamnei în vârstă din tribună impunând stoparea de urgență a partidei pentru 12 minute. Irina Begu: “Nu am realizat exact câte minute au fost dar a fost un caz medical. Au fost întreruperi care însă mie, mi-au priit”.
Reporter: Este dificil să te conectezi, repetat, după atâtea reprogramări, suspendări ale meciurilor din cauza ploii, întreruperi provocate de întuneric sau intervenții de urgență ale medicilor ? Irina Begu: “Sunt multe ore de așteptat mai ales la Grand Slam-uri unde băieții joacă 3 din 5 seturi. Nu știi când intri, dacă mai și plouă programul se prelungește. Nu e ușor dar ne adaptăm. Noi în tenis suntem obișnuiți cu astfel de situații”.
Reporter: Fără să joci un turneu pregătirilor pe iarbă înainte de Wimbledon ai izbutit să te adaptezi, scalat, de la o zi la alta ? Faptul că ai avut posibilitatea să prelungești adaptabilitatea la suprafața de joc și dupa ce a debutat turneul. Irina Begu: “Faptul că am jucat doar Wimbledon din sezonul de iarbă și că sunt aici fără un concurs pregătitor deja se întâmplă asta de câțiva ani. Știu la ce să mă aștept, îmi place iarba de aici de la Wimbledon comparativ cu gazonul celorlalte turnee din sezonul specific. Dacă voi continua să joc și la anul și o să fiu aici, pe tablou, voi face la fel”.
Reporter: Vremea poate influența, radical, rezultatul unui meci la Wimbledon ? Irina Begu: “Condițiile de joc amprentează derularea unui meci la Wimbledon într-o oarecare măsură pentru că pământul răsadului de iarbă nu este atât de tare acum după mai multe zile în care a plouat. Mingea nu sare la fel de mult ca, de exemplu, anul trecut când erau și 30 de grade, poate chiar mai mult. Atunci vântul era mai tare, mai uscat, mingea sărea, automat, mai mult”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER