Joi, în „Ștefan cel Mare”, fanii au fost chemați, din nou, să sprijine clubul și să evacueze bunurile SC Dinamo 1948 SA din incinta stadionului. Pe caniculă, în miez de zi, s-au prezentat cinci suporteri temerari și un angajat dezorientat. În altă ordine de idei, pentru a construi noua arenă, proiectanții trebuie să devieze o conductă magistrală care trece prin stadion. ProSport vă oferă toate detaliile în rândurile de mai jos.
Miercuri seara, printr-un anunț postat pe grupul DDB București, unde sunt în jur de 250 de suporteri, Eduard Galan, președintele programului Doar Dinamo București, le-a transmis fanilor că, pentru a doua zi, este nevoie de oameni care să ajute de evacuarea bunurilor care aparțin SC Dinamo 1948 SA de la stadionul Dinamo în vederea predării către Clubul Sportiv Dinamo a spațiilor libere. Mobilier de la vestiare, acareturi de la tribuna oficială, eventual „smulgerea” din beton a turnicheților de la gurile arenei. Bunuri ale societății ce ar fi urmat să fie dezmembrate și transportate la Săftica.
Joi, ora 12. La peste 30 de grade resimțite la umbră, trei bărbați care păreau tăbăciți în astfel de acțiuni, o doamnă cu părul alb ce purta pe braț tatuajul cu chipul lui Cătălin Hîldan, iar la încheietura mâinii o eșarfă cu Dinamo, plus un tânăr cu tricou negru cu sigla „fraților” de la Universitatea Cluj au răspuns „prezent” solicitării șefului DDB. Toți dotați cu o sacoșă în care se aflau mai multe sticle de apă și multă voință. „De unde începem?”. „Cum intrăm?”.
Cu puțin timp înainte, colegii de la Fanatik.ro titrau, într-o știre cu timbrul exclusivității: „Veste uriașă pentru suporterii lui Dinamo, se pregătește intrarea buldozerelor”. „Astăzi va fi demarată eliberarea spațiilor deținute de FC Dinamo în incinta CS Dinamo. Potrivit surselor Fanatik, se va începe din zona vestiarelor, până în zona birourilor. Acesta ar putea fi un semn că se va intra în linie dreaptă cu demersurile pentru demolarea stadionului, iar eliberarea se va face în curând”.
Un semn așteptau și cei cinci fani pentru a se apuca de treabă!
După minute bune în care suporterii au stat la umbră, în miez de zi și sub colții căldurii, i-a întâmpinat un domn cu o hârtie în mână în care erau trecute bunurile societății. Alertat între două apeluri telefonice, domnul în tricou albastru cerea detalii. Bărbatul era, cel mai probabil, un reprezentant sosit la fața locului din partea SC Dinamo 1948 SA. Prima întrebare… „sunt scoși turnicheții de sub tensiune?”. Și primul răspuns: „Nu umbla acolo, nu găsesc panoul”. Unul dintre suporteri, nerăbdător să ajute și, simbolic, să înceapă demolarea stadionului cu mâinile lui, studia de zor piesa cu crengi de metal.
Imediat, gherila voluntarilor inimoși din DDB s-a pus pe treaba. Cei patru bărbați au început să care băncile de rezerve roase de timp și decolorate de colții soarelui și suflul intemperiilor, obiecte ale SC Dinamo 1948 SA uitate pe tartanul arenei. Din scaunele decojite pe care, în trecut, stăteau jucătorii și antrenorii de la Dinamo sau ai adversarelor „câinilor roșii” ieșeau bureți putreziți. Apoi, pe rând, au fost îndepărtate copertinele, cozorocul băncilor.
În tot acest timp, angajatul clubului a încercat, cu o cheie, să demonteze cochilia de metal a băncilor. S-a lăsat, rapid, păgubaș, în brațele unei constatări de ordin tehnic. „Aici e nevoie de un flex”. Așa s-a întâmplat și cu turnicheții. Fără siguranța scoaterii de sub tensiune, riscul ar fi fost mai mare și, în plus, cu o simplă cheie care când se nimerea, când nu se potrivea, munca în zadar părea esența acțiunii. Dezamăgiți, dinamoviștii voluntari au transmis că vor încerca să vină și mâine, poate mai mulți, poate mai utilați, poate mai folositori. Dezamăgită, doamna cu părul alb și chipul „Unicului Căpitan” pe braț nu s-a lăsat zdrobită: „Dacă nu o vor face ei, o să demolăm noi stadionul. Da! Singuri, așa cum ne vedeți”. Tot ei. Transpirați și descurajați, cei cinci fani care au răspuns solicitării au plecat din Parcul Sportiv Dinamo după aproximativ o oră.
Vlad Iacob m-a sunat și ne-a rugat, dacă putem, să trimitem pe cineva să ajute. Eu am vorbit cu Bogdan (n.r. Bogdan Aron, lider DDB) și, mai departe, au fost prezenți la stadion cei cinci fani dinamoviști pe care i-ați văzut”, Eduard Galan, președinte Program Doar Dinamo București.
Ne-au rugat cei de la CS să strângem obiectele de la stadion care se află din cadrul inventarului SC Dinamo 1948 SA. Din cauza situației financiare a clubului am fost nevoit să apelez la voluntari. În zilele următoare, la această acțiune, vor participa și angajați de-ai clubului Dinamo” ,Vlad Iacob, administrator special SC Dinamo 1948 SA.
Și trecem pe Calea Floreasca, acolo unde strada este brăzdată de găuri imense din care se văd venele orașului, conductele care împletesc rețeaua de termoficare a orașului, țevi schimbate de Primăria Capitalei. În momentul de față, un astfel de racord, ciot din magistrala II Sud, reprezintă o problemă pe care proiectantul stadionului „Dinamo” trebuie să o rezolve.
Arena din „Ștefan cel Mare” este străbătută, prin măruntaiele tribunei 1 și tribunei zero, de magistrala II Sud, care alimentează cartierul Aviației. Această conductă principală trebuie, obligatoriu, deviată în momentul în care va începe construcția noului stadion „Dinamo”, iar în acest sens, de mai multe luni, au existat discuții între reprezentanții proiectantului, cei ai Clubului Sportiv Dinamo și oficiali de ai Primăriei Capitalei, respectiv Termoenergetica, de care aparține rețeaua vizată.
ProSport s-a adresat Termoenergetica și a solicitat un punct de vedere în legătură cu această măsură fără de care noul stadion „Dinamo” nu poate fi construit. Într-un răspuns pentru redacția noastră, compania a transmis (VEZI FOTO JOS) următoarele.
„Compania are în administrare conducte subterane care traversează stadionul Dinamo. Au fost solicitate avize iar sectorul Magistrala II Sud din care fac parte aceste conducte urmează să fie reabilitate prin fonduri europene – în proiectul POIM – coordonat de Primăria Municipiului București. Pentru mai multe detalii referitoare la acest subiect vă rugăm să vă adresați reprezentanților municipalității”.
În acest moment, la Primăria Capitalei, care la rândul ei a răspuns solicitării ProSport prin biroul de presă, a transmis că nu există vreo solicitare pentru a elibera acordul DSI (Direcția Servicii Integrate) pentru „devieri, extinderi de rețele de alimentare cu apă și de canalizare pe amplasamentul Șoseaua Ștefan cel Mare numerele 7-9”.
Aceste detaliu se pare că va fi închis în momentul în care Primăria Capitalei va obține avizele pentru a putea demara lucrărilor prinse în finanțarea prin programul „POIM”, atunci când proiectanții vor trebui să facă un plan comun pentru a devia conductele care trec pe sub stadionul din „Ștefan cel Mare”. Cât o să dureze? Am încercat să obținem răspunsuri de la proiectanți, însă nu am primit, până la ora publicării acestui articol, un răspuns oficial.
Totuși, de la surse autorizate, am filtrat informații importante în legătură cu construcția noului stadion Dinamo și stadiul în care se află acest deziderat atât de important pentru suflarea „câinilor- roșii”, totul în momentul în care în Parcul Sportiv Dinamo au început să fie scoase gardurile de sârmă care împrejmuiesc stadionul și sunt evacuate obiectele celorlalte societăți și asociații care și-au desfășurat activitatea aici. Această acțiune nu poate fi un efect al demolării și, mai degrabă, o „predemolare”, o cosmetizare pentru lama buldozelor. Până atunci…
Mai trebuie avizul ISU, însă, probabil, o să iasă. Sunt avizele acestea condiționate și, teoretic, se poate merge mai departe. Circuitul de aprobare a dosarului este următorul: se merge în comisiile tehnice, apoi în interministerial și trebuie scoasă Hotărârea de Guvern pentru finanțare. După aceea, ai HG-ul pentru demolare și, în timpul acesta, Clubul Sportiv o să demareze licitația pentru demolare și o să se apuce, efectiv, să demoleze, în timp ce Primăria Capitalei trebuie să devieze conductele în cauză. E posibil ca toate aceste demersuri să dureze, însă până când Primăria și cei de la Dinamo nu demolează și nu mută conductele, nu se poate semna pentru începerea construcției stadionului. După ce sunt finalizate aceste lucruri, constructorul poate să intre pe amplasament”, a transmis o sursă autorizată.
În vara anului trecut, primarul Nicușor Dan a anunțat că va demara lucrările pentru înlocuirea a 210 kilometri de rețea de termoficare cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Sectorul din care fac parte conductele de la Dinamo se află, în acest moment, în faza de proiectare și, în momentul în care vor fi obținute toate avizele va fi acordat și cel pentru devierea acestei rețele. Și aici, din câte se pare, va fi vorba de o licitație pentru firma care se va ocupa cu devierea conductelor. O soluție tehnică luată în calcul în timpul discuțiilor dintre proiectanți, reprezentanții CS și Primăria Capitalei, respectiv Termoenergetica este construcția unui canivou în dreptul clinicii Regina Maria de pe Calea Floreasca din care să se facă legătura cu cealaltă conductă care străbate Calea Floreasca.
Până atunci, doamna cu părul alb, cu eșarfa lui Dinamo legată la gât și chipul lui Cătălin Hîldan tatuat pe braț o să se întoarcă, vineri, mai hotărâtă la stadion pentru a evacua bunurile SC Dinamo 1948 SA.
Dacă nu o vor face ei, o să demolăm noi stadionul. Da! Singuri, așa cum ne vedeți”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER