Un adevărat cutremur pentru peluzele din România ar putea să se producă în scurt timp, după ce Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a propus modificarea actualei Legi 4/2008 privind combaterea huliganismului în incinta arenelor sportive, lege inițiată de Dumitru Dragomir pe vremea când era președintele Ligii Profesioniste de Fotbal și deputat în Parlamentul României, dar și a actualei Legi 126/1995 privind regimul materialelor explozive.
În cursul zilei de marți, LPF a transmis către cluburile din Superliga o adresă prin care acestea au fost informate cu privire la modificările care ar urma să fie adoptate în cadrul acestor demersuri legislative, dar și rugate să ia act de ele și să își exprime un punct de vedere în legătură cu această situație până luni, 28 august.
Pe lângă Legea 4/2008, ar urma să se modifice și Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Singura schimbare la această lege ar urma să fie reprezentată de faptul că oamenii care efectuează orice operațiune cu materiale pirotehnice pe arenele sportive vor primi o pedeapsă de la un an la trei ani de închisoare.
De asemenea, una dintre cele mai importante modificări la Legea 4/2008 este reprezentată de Articolul 31, care în prezent presupune ca o persoană care încalcă o interdicție de participare la evenimentele sportive dictată anterior împotriva sa să primească o pedeapsă cu închisoarea de la o lună la un an sau o amendă.
Acum, acest articol ar urma să prevadă pedepse de la 6 luni la 2 ani de închisoare sau amendă, dar și o pedeapsă complementară, reprezentantă de o interdicție suplimentară de 2 ani.
Fapta persoanei căreia i s-a aplicat sancţiunea complementară de interzicere a accesului la unele competiţii sau jocuri sportive, de a se afla în arena sportivă unde se desfăşoară o competiţie sau un joc sportiv de natura celor pentru care s-a dispus interdicţia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, precum și cu aplicarea unei măsuri de siguranță de interzicere pentru o perioadă suplimentară de 2 ani”.
În plus, înaintea evenimentelor sportive ar urma să fie percheziționate și mașinile suporterilor, în încercarea de a se depista diferite obiecte care sunt interzise pe stadioane și în săli. Pe de altă parte, noile prevederi, în cazul în care vor fi adoptate, vor reglementa și noi sarcini pentru firmele de pază, dar și pentru cluburile organizatoare ale evenimentelor sportive.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER