Adevărul despre plecarea lui Edi Iordănescu de la națională! Patru episoade din culise care au dus aici, dezvăluite de ProSport. “Unii sunt fierți când câștigă România, alții se gândesc doar la bani, iar pentru Edi există interes din țările arabe și Europa!” | EXCLUSIV

Adevărul despre plecarea lui Edi Iordănescu de la națională! Patru episoade din culise care au dus aici, dezvăluite de ProSport. “Unii sunt fierți când câștigă România, alții se gândesc doar la bani, iar pentru Edi există interes din țările arabe și Europa!” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Cu România pe locul 2 în grupa preliminariilor EURO 2024, pe poziție de calificare și cu un program care lasă naționala “la mâna ei”, vestea că selecționerul Edi Iordănescu ar putea renunța la mandat a apărut în spațiul public total neașteptat. Tricolorii sunt neînvinși, au cea mai bună apărare din grupă și s-ar putea califica la turneul final încă de luna viitoare, dacă îi ajută și rezultatele Israelului. Și-atunci?! ProSport a discutat cu mai mulți oameni din anturajul naționalei, cu jucători, surse federale dar și cu apropiați ai familiei Iordănescu. Astăzi, afli în exclusivitate 4 episoade din culise care sunt emblematice pentru cum s-a creat această situație!

Nici vorbă de presiunea pe Edi Iordănescu. Sau de oboseală…

Fostul fotbalist Robert Niță a vorbit primul în spațiul public despre subiect, anunțând după România – Kosovo 2-0, pentru Fanatik, faptul că are informații despre plecarea selecționerului “indiferent ce se va întâmpla, și dacă ne calificăm la turneul final”. Horia Ivanovici l-a confirmat în emisiunea de la Fanatik, din alte surse: “Pleacă 100%”.

A doua zi, Antena Sport a anunțat într-un material că motivele ar ține de faptul că jucătorii naționalei sunt atacați după fiecare meci, iar familia selecționerului ar insista ca Edi Iordănescu să renunțe, indiferent de deznodământul acestor preliminarii. Pentru aceeași sursă, Iordănescu s-a rezumat să reacționeze: “Să mă lăsați să mă odihnesc”.

ProSport a aflat însă că nu e nici pe departe vorba de o presiune pe care selecționerul, personal, să nu o mai suporte sau de oboseală. Și îți dezvăluie realitățile naționalei în exclusivitate!

Dacă acum e așa, vă dați seama cu România calificată la EURO?!

Sursele ProSport de la lotul național descriu contextul în care s-a desfășurat primul episod care a dus la această situație:

Avem mulți jucători cu potențial, care pot deveni valoroși, dar mari valori la acest moment e clar că nu avem, asta e realitatea! Când n-ai la dispoziție super valori, singura șansă să te califici la un turneu final e prin spirit, atmosferă, forța grupului. De-aceea și Edi bate monedă pe lucrurile astea mereu. Dar când pe-o parte el lucrează la ele în cantonament, în discuțiile private cu jucătorii când sunt la cluburi, în mesajele din interviuri și conferințe, iar pe de altă parte vezi că români care te-aștepți să țină cu România distrug în ieșirile lor prin presă tocmai ce construiește el, are senzația că luptă cu morile de vânt…”

În concret, Edi Iordănescu a aflat că jucătorii naționalei discutau în cantonament după declarațiile lui Gigi Becali care i-a făcut praf după România-Israel 1-1 pe Marius Marin și Răzvan Marin. Tocmai mijlocașii cu profil defensiv, pentru că Becali atacase înainte de meci selecția pentru că lipsea jucătorul său, Șut! Aflăm chiar din cadrul lotului:

Până și fotbaliștii FCSB s-au jenat de asemenea declarații, față de colegii lor. Păi Răzvan Marin joacă meci de meci în Serie A și tu spui că are burtă? Și asta după ce învingem Kosovo? Iar cei de la FCU Craiova îl propun pe Chițu în locul Pușcaș. Păi cine ar fi putut începe două meciuri decisive pentru EURO cu un atacant care a jucat la națională acum 10 ani și marchează cu U Cluj și Voluntari?!

Edi Iordănescu le-ar fi spus celor din staff că e deja evident, sunt câțiva conducători de club care distrug jucătorii de la națională doar pentru că evoluează pe posturile unde jucătorii lor nu sunt selecționați. Și ar fi făcut o criză de nervi în ședința staff-ului:

E clar că aici nu mai e vorba de interes comun, de echipa națională, de România. Aici e o luptă pentru afacerile lor, îi interesează doar banii! Cum să construiești și să controlezi atmosfera la lot dacă la fiecare acțiune, cum să nu se simtă jigniți jucătorii convocați? Nici nu contează rezultatul meciurilor, e aproape la fel mereu. Dacă ne calificăm la EURO, cum vor sta lucrurile în direcția asta în până la anul?! Jucătorii ies și declară că nu a mai fost niciodată un grup așa unit, o atmosferă așa bună pentru performanță, iar noi… hai să o distrugem!

“Jucătorii l-au sunat pe Iordănescu pentru că nu mai știu ce să creadă

E clar că tactica lui Edi Iordănescu a fost de la începutul preliminariilor una în care s-a tot pus “scut” în fața jucătorilor, la atacurile din presă și din fotbal. O reconfirmă apropiații selecționerului:

A încercat să creeze o bulă, să protejeze cumva grupul unit la care a lucrat. Dar știe și el că e imposibil. Sunt jucători care văd că, indiferent dacă România câștigă sau nu, ei tot umiliți sunt în spațiul public. Și nu știu ce să mai creadă, efectiv

Al doilea episod e legat tot de ultima acțiune. Screciu a contribuit la eliminarea lui Muriqi cu Kosovo, după un joc bun în Elveția, la debut. Iar Mihăilă și Moruțan s-au consacrat ca jucători decisivi, și în Elveția, dar și acasă, cu Kosovo, tocmai din postura de rezerve în planul tactic al lui Iordănescu.

După victoria cu kosovarii, reacția publică a lui Cornel Dinu i-a făcut pe mai mulți jucători să-i telefoneze lui Iordănescu. Povestesc apropiații acestuia:

Cornel Dinu a spus despre Screciu că lovește mingea mai mult cu crampoanele, iar faptul că Mihăilă și Moruțan nu joacă titulari e o sfidare a lui Iordănescu. E noaptea minții! Tocmai rețeta succesului e acum pusă la îndoială, iar fotbaliștii sunt distruși și acum! Ce să le zică Edi jucătorilor? Că nici nu poți să discreditezi foști mari fotbaliști ai naționalei în fața unor tineri de la națională, normal. L-au sunat pe Edi iar el a încercat să-i întoarcă la ce-au ei de făcut, să se concentreze pe munca la cluburi, pe obiectivul naționalei…”

Sursele Prosport de la echipa națională confirmă episodul și completează:

Sunt și analiști care critică argumentat, nu criticile legate de prestația unor jucători ar fi problema pentru selecționer, că nici fotbaliștii nu sunt bătuți în cap, știu când au făcut un meci prost. Și nici n-au 19 ani să nu mai fi trecut prin critici. Dar lucrurile devin de neînțeles pentru Edi când se-ajunge la atacuri urâte, jigniri aduse unor jucători. Și când, indiferent dacă România câștigă sau nu, tot numai răul e scos în față!

Ieșirea lui Moruțan, dovada concretă

Declarațiile lui Moruțan la interviurile de după România – Kosovo au fost cele care au umplut paharul pentru Edi Iordănescu. Mijlocașul a răspuns zeflemitor jurnaliștilor, tocmai pe fondul situației acesteia. Un tricolor reacționează:

Mister nu acceptă astfel de ieșiri publice, se știe cât ține la disciplină. La fiecare acțiune spune de o sută de ori să arătăm respect, respect, respect, pentru fani, presă, toată lumea. Dar ce-ar putea face acum? Un jucător tânăr, ca Moruțan, frustrat de toate atacurile astea, iese cu așa ceva după o victorie care i-a luat mințile. Ce să-i facă mister?!

În fapt, Iordănescu le-a comunicat celor din cercul intim că va renunța la națională dacă acest climat va continua pentru că ieșirea lui Moruțan i-a confirmat în cel mai evident mod: oricât ar încerca el să își apere jucătorii, să recepteze criticile și să mențină o “bulă” la lot, devine aproape imposibil așa! Mărturisirea lui Iordănescu ar fi sunat:

Sunt prea mulți jucători tineri, ce și cum să le spunem când tot mai mulți parcă mor de ciudă când bate România? Să-l pedepsesc pe Moruțan pentru reacția asta necugetată când după meciul cu Israel jucătorii mari ai României, cu care a crescut, îl fac zero fără argumente și peste trei zile spun că e genial?”

Dorit în țările arabe, dar și în Europa. Familia i-a insuflat spiritul naționalei, tot familia se îngrijorează acum pentru el

Al patrulea episod din culisele selecționerului nu are însă legătură directă cu jucătorii și atacurile la adresa lor. Detaliază oameni din Federație:

Pentru Edi Iordănescu a fost interes concret în mai multe rânduri, pe durata acestor preliminarii, de la cluburi și federații din țările arabe, dar și de la cluburi europene. În mod cert, valoarea financiară ar fi fost incomparabilă cu ce are la națională acum. Dar cei din staff-ul lui au rămas mască pentru că nici măcar nu a deschis discuții, a mulțumit și a refuzat din start”.

De ce a respins Iordănescu interesul altor cluburi și federații? Ar fi tentat acum să accepte, în acest context? La influența familiei? Apropiații selecționerului confirmă ofertele recente și explică:

Pe de-o parte, familia e tocmai cea care i-a insuflat dintotdeauna valorile astea, naționala, România… De-aceea s-a și înhămat la drum iar ulterior n-a discutat când a fost dorit în alte părți. Totuși, după rezultatele bune din ultima vreme, stai și te gândești dacă și când se vor opri atacurile la adresa jucătorilor. Pentru că unii deja vorbesc sau scriu că degeaba ne-am califica la EURO, că mai bine nu mergem acolo… E incredibil, sunt efectiv negri de supărare că învinge România! Și-atunci, sunt voci din familia lui Edi care se îngrijorează pentru el, e prins într-o luptă câinească să-și apere jucătorii și se consumă enorm”.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Maria Popovici, transformare RADICALĂ după divorț. Fanilor nu le vină să creadă ce văd. Imaginile care îți vor da lumea peste cap
Maria Popovici, transformare RADICALĂ după divorț. Fanilor nu le vină să creadă ce văd. Imaginile care îți vor da lumea…
În față, Gigi Becali îi spunea că e cel mai bun, dar ”pe la spate” abia aștepta să scape de el. Reacția jucătorului
În față, Gigi Becali îi spunea că e cel mai bun, dar ”pe la spate” abia aștepta să scape de…
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Juan Bauza, pe val în Emirate! Adrian Mititelu poate da lovitura
Juan Bauza, pe val în Emirate! Adrian Mititelu poate da lovitura
Recunoști fetița din imagine? Acum este mamă a patru fiice și arată spectaculos
Recunoști fetița din imagine? Acum este mamă a patru fiice și arată spectaculos
S-a aflat adevărul despre relaţia dintre Patrick Mouratoglou şi Simona Halep: El i-a distrus viaţa!
S-a aflat adevărul despre relaţia dintre Patrick Mouratoglou şi Simona Halep: El i-a distrus viaţa!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de ficat si a murit de inimă…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de ficat si a murit de…
Viitura de pe Dunăre se îndreaptă spre România. Primele măsuri luate de Apele Române, pentru a preveni un dezastru
Viitura de pe Dunăre se îndreaptă spre România. Primele măsuri luate de Apele Române, pentru a preveni un dezastru
Nu o să vă vină să credeți! Ce a fost mai întâi: PORTOCALA sau CULOAREA?
Nu o să vă vină să credeți! Ce a fost mai întâi: PORTOCALA sau CULOAREA?
Milionarul român de 28 de ani, un alt gest uriaş după ce a ajutat o mamă singură cu 3 copii: Iubesc să ofer cât pot de mult
Milionarul român de 28 de ani, un alt gest uriaş după ce a ajutat o mamă singură cu 3 copii:…
BĂTAIE la Casa iubirii, prezentată de Andreea Mantea! Totul după ce camerele video s-au oprit! Două concurente s-au încins în pauza dintre filmări și…
BĂTAIE la Casa iubirii, prezentată de Andreea Mantea! Totul după ce camerele video s-au oprit! Două concurente s-au încins în…
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Doliu în televiziune! A murit actorul copilăriei noastre
Doliu în televiziune! A murit actorul copilăriei noastre
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Scandal în China. Urşii panda au început să latre. Grădina Zoo a recuscut că urşii panda erau defapt câini vopsiţi
Scandal în China. Urşii panda au început să latre. Grădina Zoo a recuscut că urşii panda erau defapt câini vopsiţi
Câți pasageri poți transporta, legal, cu permis cat. B? Ce scrie în Codul Rutier 2024
Câți pasageri poți transporta, legal, cu permis cat. B? Ce scrie în Codul Rutier 2024
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore și fosta ispită a sezonului 6 a făcut anunțul
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore și fosta ispită a sezonului 6 a…
×