Indiscutabil, un merit important pentru felul în care a arătat parcursul României din aceste preliminarii și în obținerea calificării la EURO 2024 îi aparține selecționerului Edi Iordănescu. Asta pentru că nu avem o națională cu jucători în grupele Ligii Campionilor, nu oferim un campionat intern de top, iar cei mai mulți dintre fotbaliștii folosiți constant în această campanie făceau parte deja din circuitul naționalei, contabilizând însă calificări ratate. Cum a schimbat Edi Iordănescu echipa națională? Ce s-a întâmplat în culise astfel încât pe teren să nu mai pierdem, să ajungem la o defensivă „de fier”, să ne calificăm la EURO cu un meci înainte de finalul preliminariilor? ProSport răspunde azi în exclusivitate la aceste întrebări, după ce a descoperit episoade fabuloase petrecute în cantonamentul tricolorilor! Plus regulile „de aur” implementate de Iordănescu! Informații furnizate de jucători și surse de la lot, confirmate și verificate!
Prima acțiune cu Edi Iordănescu în funcție a fost în martie 2022, pentru meciurile amicale cu Grecia și Israel. Ce a găsit selecționerul la lot, la acea vreme? Colaboratorii lui Iordănescu detaliază:
Nu era haos și nici delăsare totală. Dar pur și simplu jucătorii erau obișnuiți cu alte reguli, mult mai relaxate în cantonament. O atmosferă extrem de tristă, mai ales, după atâtea eșecuri. Dar era evident și un soi de blazare la unii jucători, se vedea inclusiv în antrenamente”
Un episod incredibil, petrecut în cantonamentul tricolorilor de la acea primă acțiune, dar care “i-a pus capac” lui Iordănescu, e relatat de un membru al staff-ului. Acesta povestește cum selecționerul a urcat liniștit spre colaboratorii săi și ar fi spus pe un ton calm:
Băieți, sunt absolut șocat! Azi m-am întâlnit, jos la recepție, cu un notar! Pe urmă cu un frizer. Când m-am întors am dat de un curier, care mi-a cerut autograf! M-am uitat pe telefon să verific data, poate am ajuns eu prea devreme la Mogoșoaia și n-a început cantonamentul. Dar e corect, a început de ieri cantonamentul…”
Imediat, Edi Iordănescu ar fi început să urle:
Băi, aici e notariatul? Păi ei profită că vin în țară la lot ca să-și rezolve problemele personale? Sau să joace pentru România? Nu mai intră nimeni în cantonament fără acordul meu personal! Cine mai cheamă curier sau notar sau orice de capul lui, să se facă el curier sau notar, că fotbalist la națională sigur n-o să mai fie!”
Martorii la scenă confirmă că selecționerul a produs reacția virulentă tocmai știind că va fi auzit de o parte dintre jucători și că ei vor duce vorba mai departe la tot grupul. Aceștia se aflau în vecinătatea locului unde s-a petrecut scena din Iordănescu și colaboratori:
A evitat să le reproșeze direct jucătorilor, lor le-a spus la ședință în aceeași zi doar regula: disciplina și efortul nu se negociază aici, aici se vine pentru România. Și i-a anunțat toate regulile noi, de disciplină, organizare, în antrenament și în afara antrenamentului, plecând de la acest episod. Cine a strâmbat atunci din nas sau cine a continuat la antrenamente fără intensitate, a cam dispărut între timp de la lot…”
Prima perioadă a mandatului a fost pentru Edi Iordănescu una în care a început deja să contabilizeze cazuri îngrijorătoare de jucători care se mai mult se plâng din cauza situațiilor personale, decât să se concentreze pe obiectivul echipei. Și, culmea, se pare că nici nu prea era vorba de probleme personale reale:
Unul parcă simțea o durere, dar apoi parcă n-o mai simțea. Altul era bosumflat la masă că n-a fost titular și se uita în gol, nici nu mânca, nici nu vorbea, alerga cu furculița prin farfurie… Copii răsfățați! Alții stăteau doar în bisericuțe, tot timpul când nu era antrenament. Râdeau, totul bine, dar nu vorbeau cu nimeni altcineva din afara grupulețului lor!”
Edi Iordănescu ar fi avut un alt moment de explozie și le-a explicat clar tuturor că va începe “să taie în carne vie”, renunțând să se mai bazeze pe anumiți fotbaliști:
E simplu pentru mine: dacă unul e fericit doar în bisericuță, înseamnă că pe teren n-are cum să dea randament. Păi când pe banda ta joci lângă un coleg care nu e din bisericuță, ce facem?! Am o listă cu câțiva pe care îi interesează mai mult de ei, decât de echipă și de obiectiv! Crede vreunul că e de neînlocuit și de-asta o să i se permită nazuri la națională… Crezi că nu poate să joace România fără tine? Păi de ce nu ai calificat România în anii trecuți dacă e așa? Dacă o calificai, nu mai eram eu chemat selecționer! Fiecare jucător e membru al echipei și atât!”
Cei mai mulți jucători din categoria celor care păreau problematici la începutul mandatului s-au adaptat însă rapid regimului Edi Iordănescu și s-au integrat grupului în formare. Un episod e dezvăluit chiar de un tricolor:
Mister l-a chemat pe colegul meu de cameră la o discuție și după aia mi-a spus că a înțeles și el că viața de fotbalist e prea scurtă ca să piardă naționala și ce-ar putea trăi ca fotbalist aici. El mi-a povestit discuția. A început normal, chestii de fotbal și dintr-o dată mister i-a zis: auzi, tu când ai semnat cu clubul ăsta unde ești, te-ai dus cu gândul că o să dai tot ce ai mai bun, nu? Păi și-atunci de ce la națională eu nu văd tot ce ai tu mai bun? Tu vrei să cred eu că asta e valoarea ta? Păi tu ești de două ori mai bun de-atât! Nu vrei să mergem la EURO?”
Cei de la lotul națională afirmă că una din regulile clare ale lui Edi Iordănescu, prin care capătă un context inclusiv scena de mai sus, ar fi aceasta:
Inima și dăruirea sunt criterii de bază în selecție. Noi nu avem mari valori, fotbaliști după care să plângi! Sunt diferențe de valoare între jucători, dar diferențele de implicare și de caracter au efecte de o sută de ori mai mari! Edi nu cheamă și nu va chema jucători care nu vin cu toată inima și nu dau tot ce au mai bun. A zis de mai multe ori că la națională nu suntem piață, să creștem cotele”
Previzibil, fiecare lot final anunțat de Edi Iordănescu pentru fiecare acțiune din mandatul său de până acum a devenit subiectul principal de polemici în lumea fotbalului și în presa sportivă. De ce lipsește X, de ce e convocat Y, eternele analize, critici, uneori chiar jignitoare la adresa jucătorilor de pe listă sau chiar a lui Iordănescu.
Doar că, spun sursele noastre, asta fost o chestie asumată total de selecționer încă de la bun început! De-aceea, poate, și lipsa de reacții virulente din partea lui Edi Iordănescu la aceste discuții “eterne”, pe durata preliminariilor:
Edi a vrut să înțeleagă toți că vom construi un grup pe regulile astea, pe criteriile astea, cu jucători care țin la lucrurile astea. Iar forma contează în selecție, dar doar dacă e într-o competiție de nivel ridicat, cu adversari valoroși. Chiar a zis ceva de genul: noi vrem să ne luptăm cu adversari din Bundesliga și La Liga, iar unii țipă să-l aducem pe unul care dăduse două goluri cu Mioveni…”
Conștient de formatul activității de la echipa națională, cu foarte puține zile la dispoziție pentru a fi alături de jucători înaintea fiecărui meci, Edi Iordănescu a anunțat regula într-o ședință ținută la sediul FRF:
Locul la națională și-l păstrează cine înțelege să-și ajute colegii, cine luptă pentru grup, pentru echipă. Că eu n-am auzit să se fi calificat la EURO vreun jucător! Am auzit doar de echipe calificate! Ca să avem o echipă, ne trebuie constanță. Cei de dinaintea mea au încercat să convoace mai ales pe criteriul formei și n-a ieșit. Nu poți cu 10 jucători noi în lot la fiecare acțiune, dintre care să fie 3-4 titulari noi în primul 11 la fiecare meci! Eu nu chem meteoriți, care dau gol două etape la rând și gata, urlă toți ca să-l promoveze! Îl chem acum, cinci etape nu mai dă gol, apoi trebuie să chem altul. Și tot așa?! Nu ajungem nicăieri!”
Edi Iordănescu a fost extrem de preocupat la startul mandatului să înțeleagă în cele mai mici detalii cum au funcționat lucrurile înaintea lui. Ca să vadă ce anume se poate îmbunătăți, ce poate aduce nou sau în completare. Și, mai ales, cum.
La nivel de motivație și pregătire mentală, Edi a renunțat să le ofere jucătorilor motive pentru care să lupte. De tipul – jucați pentru familiile voastre, jucați pentru țara asta… Pentru că fiecare are motivații diferite, iar în viziunea lui Edi nu poți să vii cu un singur leac la toate bolile. S-a schimbat abordarea. S-a concentrat masiv pe încrederea care le lipsea jucătorilor, nu pe motivație”
Dezvăluie un jucător tânăr de la lotul național:
Ne spunea mister la început că nu înțelege cum noi, jucători așa de buni, nu ne-am calificat la turnee finale. De ce n-avem curaj mai mult. Are o încredere în noi care te sperie, sincer! Când au început veșnicele atacuri prin presă, după primele meciuri, el zicea de fiecare dată că abia așteaptă să iasă să spună câtă încredere are în noi. O repeta, și la lot, și pe la conferințe, până când ne-am dat seama mulți, cred eu, că e imposibil să nu avem potențial, dacă totuși crede cineva atât de mult în el! Mulți s-au deblocat, mie așa mi se pare, au jucat iar fotbalul pe care știau să-l joace”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER