După ce am aflat adversarii României în grupa E pentru EURO 2024, deja încep calculele privind șansele noastre de calificare în faza optimilor de finală. ProSport îți prezintă o analiză completă bazată pe repere solide care răspunde la întrebarea pe care și-o pun azi toți românii: câte puncte ne sunt necesare în grupa României la EURO 2024 ca să ne calificăm spre optimile de finală?
Răspunsurile sunt spectaculoase și ar putea schimba total perspectiva despre șansele tricolorilor pentru o vară de neuitat la turneul final din Germania! Știai că putem visa la performanță și cu o singură victorie în grupă sau trei remize?
Formația care se va alătura grupei E la EURO 2024 în urma play-off-ului vine din parcursul B. Iată echipele angrenate în acest play-off și datele de disputare și sistemul, cu mențiunea că toate meciurile se dispută într-o singură manșă, pe terenul primei echipe:
Analiza noastră acoperă ultimele două Campionate Europene, așadar edițiile EURO 2016 și EURO 2020, pentru că acestea au presupus un format identic la nivel de fază a grupelor în comparație cu ceea ne așteaptă în vara anului viitor, la ediția Germania 2024.
Anterior, la ediția EURO 2012, participau doar 16 de echipe, organizate în 4 grupe de câte 4 naționale. Se calificau în faza următoare, sferturile de finală și nu optimile, ca acum, primele două clasate din fiecare grupă.
Începând cu ediția EURO 2016, s-a trecut la un număr extins, 24 de participante. Acestea joacă în 6 grupe de câte 4 naționale. Și se trece ulterior la optimi de finală, unde merg atât primele două clasate din fiecare grupă, cât și cele mai bune 4 locuri trei din totalul de 6 grupe.
Iată cum arată perspectivele în grupa României la EURO 2024 pe baza informațiilor furnizate de formatul competițional care se aplică și azi!
Un lucru e cert, parcurgând clasamentul final al tuturor celor 12 grupe (șase la EURO 2016 și șase la EURO 202). Nu există echipă națională care să fi obținut minimum 5 puncte și care să nu se fi calificat în optimile de finală! Și calificare încă de pe primele două poziții în grupă, fără emoțiile clasamentului pentru ocupantele locurilor trei în grupele turneului.
Firește, ca să vedem 5 puncte în dreptul nostru în grupa României la EURO 2025 e nevoie ca tricolorii să nu cunoască înfrângerea, obținând o victorie și două rezultate de egalitate.
Dacă tricolorii ar obține 4 puncte în grupa României la EURO 2024, adică o victorie și un rezultat de egalitate, atunci există o oportunitate considerabilă de calificare în optimile de finală. Nici cu 4 puncte nu există la EURO 2016 și EURO 2020 vreo națională care să fi plecat acasă din grupe, dar scenariul acesta prezintă mai puține garanții, după cum vom vedea.
În ierarhia locurilor trei la EURO 2020 au fost trei naționale cu câte 4 puncte (Portugalia, Cehia, Elveția) și alte trei cu doar 3 puncte acumulate, dintre care a mers mai departe, la golaveraj, Ucraina. La EURO 2016, doar două naționale cu 4 puncte, Slovacia și Irlanda, ambele în optimi de finală de pe locul trei în grupă.
Formatul extins al Campionatului European permite o calificare din grupă chiar și dacă obții o singură victorie! Așadar, se poate să mergi și cu 3 puncte în optimile de finală! Ori, pentru un scenariu îndârjit, cu trei remize! Se poate ajunge aici, ne spun precedentele, fie prin conjunctură, fie prin golaveraj bun.
În primul caz avem Danemarca la EURO 2020. Nordicii au terminat pe locul 2 în grupă, fără emoțiile ierarhiei locurilor trei, cu doar 3 puncte adunate! Asta pentru că Belgia a câștigat grupa cu punctaj maxim, 9 puncte, în vreme ce Danemarca, Finlanda și Rusia au reușit fiecare câte o victorie și au terminat la egalitate, 3 puncte. Le-a despărțit golaverajul duelurilor directe, unde Danemarca a avut câștig de cauză!
Dincolo de cazul excepțional al conjuncturii, există șansa ieșirii din grupă cu 3 puncte prin intermediul locului trei în grupă. S-au calificat astfel Portugalia și Irlanda de Nord la EURO 2016, alături de Ucraina la EURO 2020. Primele două cu 0 în dreptul golaverajului (profitând de faptul că Turcia și Albania au avut fiecare -2), iar ucrainenii, chiar cu golaveraj negativ, -1, pentru că Finlanda și Slovacia au stat și mai prost la acest capitol!
Culmea, ar fi de dorit, dacă obținem 3 puncte în grupă, să facem asta prin trei remize. Pentru că ne-am asigura un golaveraj 0. Dacă învingem un adversar dar pierdem la diferențe mari de scor celelalte două partide, se complică situația!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER